top of page
  • Barış Karaca

Fren Hidroliği Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey


Düz bir yolda son süratte giderken frene bastığınızda sanki lavabodan aşağı inen kusmuk gibi hissedebilirsiniz. Belki kendi aracınızı, belki de pistteki bir aracı mahvettiniz. Şimdi kendinize şu soruyu sormanız için doğru zaman: en son fren hidroliğine ne zaman baktım?

Ayağınız ve fren pedalı arasında çalışan fren hidroliği işini hiçbir zaman şikayet etmeden yapar. Tipik bir şehiriçi aracı hidroliğinin ömrü birkaç sene içinde sonlanır. Ama eğer aracınızı zorlayarak kullanıyorsanız (tabiiki caddede gazlamazsınız biliyoruz, her hafta sonu gittiğiniz pistten bahsediyoruz :P) güvenlik zaaflarınızla yüzleşmeniz gerek. İlk olarak ani duruşlardan kaynaklı aşırı ısı değişimleri. Fren hidroliği, tıpkı lastik gibi sadece fazlaca ısı döngüsü geçirmelidir. Hidrolik sıvısı atmosferden nem çeker. Nem, sıvının kaynama noktasını düşürür. Kaynayan sıvı gaz çıkarır. Eğer fren hattında gaz varsa, fren yaptığınızda pedal zemine gömülecektir. Ve bu olay gerçekleştiyse, freniniz yok demektir.

Fren hidroliğinin ömrü sürücüye, nasıl sürdüğünüze, nerede kullandığınıza bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin çok sıcak ve çok nemli bir yer olan Adana’da, güçlü ve son derece ağır olan C63 AMG’nin fren hidroliği birkaç günde pişecek kıvama gelebilir, ama daha nemsiz ve soğuk bir yer olan Kars’da bir Miata’da isen bu işlem daha uzun sürer. Tabiiki kaynar sıvının her zaman azalmasını istersiniz. Üzgünüz ki, fren haznesi temiz görünse bile, gaz kabarcıkları fren kaliperlerinin içine sıkışır.

Ne tür fren hidrolik yağı kullanacağınızı aracınız ve sürüş tarzınız belirler. Standart DOT3 veya DOT4 fren yağı birçok araçta yeterlidir. Eğer fren yağınızda sürekli bozulma gözlemliyor,fren performansınız düşüyor ve değiştirmek zorunda kalıyorsanız Typ 200 ATE ve Castrol SRF Racing gibi yüksek kaynama noktasına sahip fren hidroliklerine yönelebilirsiniz. Fakat şunu aklınızda tutun: eğer fren yağı ısıdan dolayı bozuluyorsa, diğer fren sistemi parçaları bundan geri durmayacaktır. Ekstrem durumlarda, yüksek sıcaklık performans yağları fren sistemine kalıcı hasarlar verebilir. Eğer aracınızın orjinalinde yoksa, önceden kullanılmamışsa, DOT5 yağlardan uzak durmaya çalışın. Çünkü DOT5'ler yüksek kaynama noktasına sahip olmalarına karşı, emsalleriyle karışmadığı için fren sisteminde sorunlara neden olabilir.

Belki bir kutu Brembo, satın alamazsınız ama kaliteli yeni bir hidrolik yağı hayatınızı ve aracınızı korur. Fren yağını değiştirmeyi çok seviyor, hayatınızın bir parçası haline getirmiş olabilirsiniz (eğer aracınızı tamirciye götürüyorsanız ve özellikle fren yağının nasıl olduğuyla ilgili bir soru sorduysanız fren yağının aşınma süresinin olmadığı, azalmadığı sürece sıkıntı olmayacağı gibi ilginç bilgilerle karşılaşmış olma ihtimaliniz yüksek). Fren yağını değiştirmek için bir çok yol var fakat en iyi yol, fren haznesinin kapağını açıp, fren kaliperlerinden içinden fren sistemindeki tüm yağı boşaltmaktan geçiyor. Yağı boşaltırken dikkatli olun, fren yağı aşındırıcı bir maddedir kaportayla teması halinde, korozyon başlangıcına neden olabilir. Açık bırakılmış bir şişedeki sıvıyı hiçbir zaman kullanmayın, çünkü rafta dururken havadaki nemi absorbe etmiştir. Fren yağını hazneye boşalttıktan sonra fren sistemindeki havayı almaya merkez silindirin en uzağındaki tekerden başlayın. Yani arka sağ-sol sonra ön sağ-sol şeklinde gidebilirsiniz. Hatta hazır tekerlekler çıkmışken, fren pedlerinin düzensiz aşınmış olup olmadığına, fren disklerindeki çopurlar, fren hattındaki yıpranma ve kırıklar olup olmadığını da kontrol edin. Unutmayın, bir sorunu şimdi farketmek, o uzun düzlüğün sonunda farketmekten iyidir. Güvenli sürüşler.

Comments


bottom of page