top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Aküsü Biten Araca Uygulanacak Teknikler


Araba aküleri özellikle soğuk havalarda oldukça zarar görür ve bu durumda aracınızı çalıştırmakta zorluk çekebilirsiniz.

Yeni araçlarda birçok elektronik parça bulunmaktadır. Haliyle bu elektrik talebi kaputun altındaki 12 voltluk akünün gerilimini düşürebilir. Bu da zamanla akünün zamanla eskisi kadar şarj tutamamasına sebep olacak ve yine boş bir aküyle baş başa kalacaksınız.

Her zaman, soğuk aylar, bir akünün zarar görme olasılığının en yüksek olduğu zamanlardır. Çünkü 12 voltluk bir besleme, soğuk olduğu zaman voltajını koruyamaz. Bu durumda akünüzün zarar görme olasılığı yüksektir.

Eğer aracınızın aküsü boş yada az olması durumunda üç seçeneğiniz var;

- Aküyü çıkarıp adaptörle şarj etmek.

- Başka bir araçtan takviye kablosu yardımıyla çalıştırmak

- İnsan gücüyle ittirerek(vurdurarak) veya yokuş aşağı duruyorsanız aracı serbest bırakarak.

Öncelikle şunu kesinlikle söyleyelim ki, akünüzü hangi yolla doldurursanız doldurun, Hem aracınızın güvenliği, hem de haliyle kendi güvenliğiniz için mutlaka ilk fırsatta servisinize veya tamircinize gitmelisiniz.

Aracınızın aküsünü değiştirmek sorunu kolayca çözebilir ancak aracınızın alternatöründe sorun yaşıyorsanız, hareket halindeyken akü şarj edilmediği anlamına gelir ve bu daha yüksek maliyetlere sebep olabilir.

Otomobilimin aküsünü nasıl sökebilirim?

Eğer akü şarj adaptörünüz varsa, aracınızın aküsünü söküp evinizde bu adaptörle şarj edebilirsiniz. Unutmamalısınız ki, aracınızın yol bilgisayarı vs. bütün elektrik sistemi sıfırlanabilir ve eğer orjinal teyp kullanıyorsanız sizden şifre isteyebilir. Teyp kodu genelde aracınızın kullanma kılavuzunun ilk sayfasında yazılıdır. Ayrıca otomobil aküleri ağır olduğundan yeterince güçlü olmadığınızı düşünüyorsanız bir kişi daha yanınızda bulundurabilirsiniz. Eğer akünüzü çıkarmaya kararlıysanız, çıkarmadan önce akünün plastik kabında sızıntı veya kırık olmadığından emin olun. Sonrasında;

1- Varsa akü muhafaza kapağını çıkarın

2- Önce eksi kutbu uygun ekipmanla çıkarın.

3- Çıkardığınız kabloyu aracınızın metal bir yerine değmeyecek şekilde sabitleyin

4- Artı kutbu çıkarın ve yine bir metale değdirmeden sabitleyin.

5- Akünün plastik kulplarından iki elinizle tutarak çıkarın.

6- Adaptörünüzün kutuplarını uygun şekilde bağlayıp şarj edin ve adımları tersten uygulayarak akünün montajını yapın.

Takviye kablosu ile aracımı nasıl çalıştırabilirim ?

1- İki aracı uygun konuma getirin.

Motoru sizin aracınızın motoruyla yaklaşık aynı büyüklükte olan aracı, araçlardaki akülerin yerlerini dikkate alarak, kendi aracınıza yaklaştırın. Güvenliğiniz için tüm metal nesneleri her iki akünün de dışına çıkarın. Hem akülerin hem de bağlantı kablolarının zarar görmediğinden emin olun.

2- Kırmızı takviye kablosunu bağlayın.

Kırmızı bağlantı kablosunun klipslerini diğer aracın ve kendi aracınızın ''+'' kutbuna bağlayın.

3- Siyah bağlantı kablosunu bağlayın.

Siyah bağlantı kablosunun klipslerini diğer aracın ve kendi aracınızın ''-'' kutbuna bağlayın. (Ufak bir kıvılcım çıkabilir bu normaldir.)

4- Diğer aracın motorunu çalıştırın.

Diğer aracın motorunu çalıştırın ve birkaç dakika dakika bekleyin. Ardından aracınızı çalıştırabiliyor olmanız gerek. Eğer çalışmazsa diğer aracın motorunu durdurup kabloların tam olarak temas ettiğinden emin olun. Buna rağmen çalışmazsa yeni bir aküye ihtiyacınız olabilir.

Aracınız çalıştıktan sonra takviye kablolarını sökebilirsiniz. Klipsleri yukarıdaki sıranın tersi yönde sökün. Herhangi bir elektriksel donanıma dokunmadığınızdan emin olun.

5- Araç çalıştıktan sonra bataryaların dolması için en az 15 dakika boyunca motoru durdurmayın. Fakat bir kez çalıştıktan sonra normal bir şekilde sürebilirsiniz.

Takviye kablosu olmadan nasıl çalıştırabilirim? (Sadece düz vitesler için)

1- Yardım bulun.

Arabayı ittirmek için birkaç arkadaş edinin. (Aracınız yokuş aşağı park halindeyse ihtiyacınız yok.)

2- Debriyaj ve vites

Debriyaja basın (4. adıma kadar ayağınızı debriyaja basılı tutun.) ve aracı 2. vitese takın ardından kontağı çalıştırın.

3- Aracı yürütün.

Arkadaşlarınızla arabayı itmeye başlayın veya yokuş aşağı iseniz frenleri bırakın.

4- Debriyajı bırakın.

Araç hareket etmeye başladığında ayağınızı debriyajdan çabucak kaldırın. Motor çalışmaya başlayacaktır. Akünün şarj olduğuna emin olana kadar yani en az 15 dakika aracınızın kontağını kapatmayın.

Detaylı, takviye kablosuyla otomobili çalıştırma kılavuzu

1- Elektrikle uğraşırken güvenlik her şeyden önce gelir. Akülere veya kablolarla temas edebilecek aletler ya da mücevher gibi yakındaki metal nesnelerin olmadığından emin olun ve motor bölmesinin içine sıkışabilecek giysileri giymeyin. Her iki aracın pillerinin hasar görmediğinden emin olun.

Herhangi bir akünün plastik kasası kırılmışsa ya da sızdırmış gibi görünüyorsa, ne olursa olsun bir profesyonele götürün ya da eğer bilginiz varsa kendi imkanlarınızla akünüzü çıkarın. Aynı şekilde, kablolar hasar görürse başka birisinden ödünç almak ya da bir miktar yeni kablo almak en iyisi olabilir. Çok yüksek maliyet gerektirmeyecektir.

2- İki aracı birbirine yaklaştırdıktan sonra aküler arasında köprü kuracak bağlantı kablolarını bağlama zamanı gelmiş demektir. Her iki aracın da elektronik sistemlerinin tümünün kapalı olduğundan ve kırmızı kablonun klipslerinin, akünün ''+'' kutuplarına bağlı olduğundan, her iki klipsin de sağlam bir şekilde olduğundan, kabloların motor bölmesine düşmediğinden ve hareketli parçaları engellemediğinden emin olmalısınız.

3- Siyah kablonunun bir ucunun diğer aracın ''-'' kutbuna bağlı olduğuna emin olduktan sonra aynı kablonun diğer ucunu kendi aracınızın bir topraklama noktasına bağlayınız. Bazı araçların ayrılmış bir noktası vardır. Şayet böyle bir nokta yoksa boyanmamış bir civata gibi motor bloğuna veya şasisine tutturulmuş metallerin herhangi bir kısmını da “-“ kutup yani şase için kullanabilirsiniz. Belirttiğimiz kısım aküden veya yakıtla ilgili herhangi bir parçadan uzak olmalıdır. Bağladığınız anda düşük şiddette kıvılcımlar çıkabilir, endişe edilecek bir şey değil.

4- Diğer aracı çalıştırın ve 5 dakika bekleyin. 5 dakika bekledikten sonra kendi aracınızı çalıştırmayı deneyin.

Çalışmazsa diğer aracın kontağını kapatın ve daha iyi bir bağlantı sağlamak için klipsleri hafifçe ayarlayın ve tekrar deneyin. Bu da sorununuzu çözmezse, yeni bir aküye yada başka bir önemli parçaya ihtiyacınız var demektir.

Aracınız çalışırsa klipsleri elektrikli herhangi bir parçaya dokunmadığınızdan ve sadece bağlantı kablosunun yalıtımlı kısımlarından tuttuğunuzdan emin olduktan sonra çıkarabilirsiniz. Önce siyah kablonun topraklanmış klipsini daha sonra da siyah kablonun diğer klipsini, ardından da diğer araçtaki kırmızı klipsi ve sırasıyla kendi aracınızdaki kırmızı klipsi çıkarın.

5- Aracınızı çalıştırdıktan sonra en az 15 dakika akünüzün şarj olmasını bekleyin. 15 dakika önce kapatırsanız tekrardan tüm işlemleri uygulamanız gerekebilir.

Detaylı arkadan ittirme (vurdurtma) kılavuzu

1- Bu yöntemi uygulayabilmeniz için aracınız öncelikle düz (manuel) vites olmalıdır. Otomatik vitesli araçlarda, bu yöntem şanzumana ciddi zararlar verebilir. Bazı araçların kullanım kılavuzlarında bu yöntem anlatılmaktadır ancak biz yine de bilgi verelim.

Aracı hareket ettirebilmek için birkaç kişiye ihtiyacınız olabilir. Birkaç kişiden aracı ittirebilmek için yardım isteyin. Kim bilir belki ileride arkadaşınız olurlar. Neyse bu da boş akünün pozitif yanı. Eğer aracınız yokuş aşağı konumda duruyorsa aracı kendiniz yürütmeyi deneyin.

2- Ayağınızı debriyaja basılı tutun ve vitesi 2'ye takın. Aynı esnada kontak lambası yanacak şekilde anahtarı çevirin.

3- Aracı hareket ettirmek için arkadaşlarınızı yanınıza alın veya eğer aracınız yokuş aşağı durumdaysa ayağınızı frenden trafiğin müsait olduğuna emin olduktan sonra kaldırın.

4- Aracınızın hızı yaklaşık saatte 10 kilometre hıza ulaştığında ayağınızı debriyajdan hızlıca kaldırın. Tekerlekler dişlileri döndürecek, yani kavraşmış motora ilk hareketi verip motor yanma döngüsünü başlatacaktır.

Kontağı kapatmadan önce aküyü şarj etmek için motoru en az 15 dakika çalıştırdığınızdan emin olun. Bu saati arkadaşlarınıza bir fincan çay içmek için kullanabilirsiniz veya arabanızla gezmek için kullanabilirsiniz. Yine de 2 şık her açıdan daha güvenli ve zevkli elbette.

Taşınabilir bir güç paketi ile aracınızı nasıl çalıştırabilirim?

Türkiye’de çok yaygın olmasa da, taşınabilir güç paketleri, ek bir çaba harcamadan arabayı çalıştırmanın alternatif bir yoludur. Bu cihazlar, başka bir otomobilin aküsüyle şarj etmesi yöntemiyle aynı işlevi görür. Yukarıda anlatılan çalıştırma basamaklarını uygulayarak akünüzün il marş için yeterli şarj olmasını sağlar. İşlem bittikten sonra tek yapmanız gereken arabanızdan güç paketini çıkarmak ve ardından akünüzü şarj etmek için motoru çalışır durumda bırakmak.

Başınıza bu hadiselerin gelmemesi dileğiyle, Otokılavuz’u takipte kalın.

Kaynak: www.autoexpress.co.uk

bottom of page