top of page
oto kılavuz
oto haber kılavuz
  • Atahan TOPKÜL

Yeni Nesil Lastikler: RunFlat Teknolojisi


RunFlat lastikler bagajda yedek tekerlek taşımamak için iyi bir alternatif. Peki ya nedir bu RunFlat? İşte RunFlat hakkında bilmeniz gerekenler…

Otomobil üreticileri, yedek lastiği(stepne) tek çare olarak görüyorlar fakat aslında RunFlat( Yol Alabilen Patlak Lastik) lastikler, yedek lastiğin taşınması gerekmediği anlamına gelen bir çözüm.

Yedek tekerlekler araçlarda hatırı sayılır bir yer kaplıyor ve modern araç tasarımında her milimetre önemli olduğu için her zaman yedek tekerlek için yer kalmıyor. Yerden tasarruf sağlayan yedek tekerlekler bagajda daha az yer kaplarken, pek çok araba üreticisi bunu bir tamir kitiyle de değiştirebiliyor. Ancak, tekerdeki sorun bir çivi batmasından fazlasıysa bu önlemler pek kullanışlı olmaz; çünkü sızdırmazlık solüsyonu yalnızca küçük delikleri kapatmak için tasarlanmıştır. Dolayısıyla bu alternatifleri taşımak yerine; bazı otomobil üreticileri, yolda kalmayıp sizi eve rahat bir şekilde ulaştırmak için RunFlat lastikleri sunuyor.

RunFlat Lastiklerin Tarihi

Kauçuk lastiklerin icadı 19. Yy’ ın sonlarına kadar uzanırken, içinde hava olmasa da sürülebilen lastik fikri 1930’ lu yıllara dayanıyor. İlk RunFlat lastik, Michelin tarafından askeri kullanım için üretildi. Öyle ki aracın ağırlığını destekleyebilen, yarı kurşungeçirmez iç köpük astarı bile vardı. Ancak bunlar pahalıydı ve bu yüzden tutmadı.

1950’ lere geldiğimizde ABD firması Goodyear, Chrysler markası için aracın ağırlığını alabilecek özel bir iç astar üretti fakat yine de pahalı bir seçenekti.

1970’lerde Dunlop, hava olmadan yürüyebilen kendinden destekli bir lastik olan Denovo sistemini yarattı. İskoçya’daki Dunlop genel merkezinden Torino’ya lastikleri indirilmiş bir Fiat’ın sağlıklı bir şekilde götürmesinin yanında, bir Corvette’i Amerika’nın doğu sahilinden batı sahiline ulaştırarak teknolojisini kanıtlamış oldu. O sırada Denovo lastiklerinin kullanımı sınırlıydı. Bunlar, Rover P6’da bir seçenek olarak sunuldu ve Austin Metro serisinde standart olarak takıldı fakat bunlarla sınırlı kaldı. Bununla birlikte, bu teknoloji günümüzün RunFlat lastiklerinin temelini oluşturmaktadır.

Rover P6(1963-77)

Run-Flat Lastik Nedir? Ne İşe Yarar?

RunFlat lastiklerin üç çeşidi vardır: kendinden destekli, kendinden sızdırmaz ve yardımcı destekli lastik. Aralarındaki farkları sizin için açıkladık.

Kendiliğinden destekli (Self-supporting)

Bu, en çok kullanılan RunFlat lastik türüdür. Bu lastiklerin normalden daha sert yan duvarlarının yanında iç destekleri de vardır. Bu sayede patlak lastik jant yerine bunun üzerine oturması içerisinde hasar oluşmasını önler. Bunun bir yan etkisi, normal lastiklere göre daha sıkı hissettirir ve tümsekleri geleneksel lastiklere gibi sönümleyemezler.

Aşağıdaki videoda Bridgestone'un DriveGuard adlı kendinden destekli Run-Flat lastiğinin çivinin üstünden geçişini ve sisteminin nasıl çalıştığını izleyebilirsiniz

Kendinden sızdırmaz(Self-sealing)

Bu tür lastikler; lastik içinde çivi veya vida gibi etkenlerden dolayı oluşan küçük delikleri anında kaplayıp kapatan bir astar içerir. Lastik koruyucu jel maddesine benzer şekilde çalışır ve deliklerin daha kötüye gitmesini engeller. Bu tür fazla yaygın değildir ve sadece belirli boyutlarda bulunur.

Aşağıdaki videoda ise Michelin'in kendinden sızdırmaz lastiğinin ve standart lastiklerle birlikte çiviyle imtihanına şahit olabilirsiniz.

Yardımcı destekli lastik(Auxiliary supported)

Bu tür lastikler genelde savunma sanayisinde kullanılan türdendir ve askeri ve zırhlı araçlarda kullanılır. Kevlarla güçlendirilmiş bu tür lastikler aracın ağırlığını taşıyabilirken, patlamalara ve hatta üzerlerine gelen mermilere de dayanabilirler. Bununla beraber normalden daha ağır olmaları arabanın motor gücü aksamının da değiştirilmesini gerektirir. Bu yüzden genellikle büyük ve ağır araçlarda kullanılırlar.

Modern Run-Flat Lastikler

Şu anki RunFlat lastikler yedek tekerleklere alternatif olarak tasarlanmıştır ve tıpkı az yer kaplayan tekerlekler gibi bunların da bazı sınırları vardır. Bu tür lastikler lastik basınç monitörleri ile bağlantılı olarak monte edilir ve patlama durumu göstergeye bakılarak anlaşılabilir. Ayrıca sürüş esnasında arabanın farklı davrandığını hissedebilmelisiniz.

Eğer lastik patlarsa hızınızı saatte 80 kilometreye düşürmeniz ve bir an önce lastikleri değiştirmeniz gerekir!

RunFlat lastik fiyatları genellikle aynı ebattaki klasik bir lastikten daha fazladır ve eğer hasarlı bir RunFlat lastiği geleneksel bir tiple değiştirmeye karar verirseniz, o zaman arabadaki dört lastiği birden değiştirmelisiniz.

RunFlat lastikler piyasada çok bulunmazlar çünkü üretimleri pahalıdır ve herhangi bir tamir seti taşımaktan daha fazla tasarruf sağlamazlar. Bu teknolojinin günümüzdeki en büyük destekçisi BMW’dir. Ürün gamında çoğu aracı bu lastiklerle birlikte satar. Mercedes’in spor araçlarında da görülebilir.

Herhangi bir araca dolayısıyla kendi aracınıza da RunFlat taktırmanızda bir sakınca yok. Güvenliği arttırdığı bir gerçek olsa da standart radyal lastiklerden daha ağır olduğu için,size geleneksel tipte kalmayı önerebiliriz. Daha yararlı bilgiler için Otokılavuz’u takipte kalın…

bottom of page