top of page
  • Cemal DEMİR

Sarı Civcive Adanmış Bir Hayat: Civic Type R


Bu kez modifiye köşemizde sadece Honda tutkunlarının değil, tüm modifiye severlerin gözdesi, ülkemizde eşine rastlanmayan çok özel bir otomobili ağırlıyoruz.

Ağırlığınca para harcanan ve ağır bir modifiyenin ürünü olan bu Honda S2000 sarısı 99 Civic Type R, sahibini direksiyon koltuğunda başka dünyalara götürüyor. Tabi oturabildiği zamanlarda... Aracın sahibi olan Japon abimiz, Nobuyuki Hamada, bu hız makinesini bundan tam 18 yıl önce şampiyona beyazı olarak satın almış. Nobuyuki Hamada aracı aldığında kendisi bile bu otomobili bunca yıl kullanıp, bu hale getirebileceğini hayal etmemiş.

Ayakkabı değiştirir gibi sürekli araç değiştiren otomobil tutkunlarına inat, Hamada-san’ın otomobiline bağlılığı ve sabrı tam bir Japon’a yakışır biçimde. Elbette böyle bir insanın elinde 18 yıl boyunca ilmek ilmek işlenen EK9 Civic de görenlere parmak ısırtıyor.

Hamada-san bu otomobili aslında içindeki pist yarışlarına olan susuzluğunu gidermek için satın almıştı. Sonraları küçük ateşli hatchback, cadde ve Japonya’da touge denilen dağ eteği yarışlarında kullanılmak üzere evrimine başladı. Küçük ayarlar ve birkaç yıl sonra beldedeki küçük araçları avlamaya başladı. Hayat performans odaklı bu fanatik için iyi gidiyordu, ta ki Autopolis Pistindeki vahim, yanlış vites seçimine kadar. Bu üzücü durum 2006 yılında motorun ölmesine neden oldu.

İşin iyi yanı şu ki, bu elim hadise, otomobilin güç ünitesine, ünlü Honda modifiye firması M&M Honda tarafından el atılmasını sağladı. M&M otomobili fabrika çıkış kondisyonundan çok daha yüksek kondisyonda revize etti ve Hamada’ya teslim etti. Ama ne yazık ki, kader ya, yine başka bir pistte turlarken iyi ayarlanmamış vites yerleşimi yüzünden, henüz çiçeği burnundaki motor cennete, Hamada-san’ın banka hesabı ise yerin dibine gitti.

Bu sefer kafasına göre OEM bir yaklaşım sergilemek yerine, Hamada-san M&M Honda’nın tavsiyesi olan gelişmiş Toda Racing kurulumunda karar kıldı. İşe 1.8 litreye çıkarılan büyütülmüş çaptaki bloğa, 50mm’lik bağımsız dört gaz kelebeği eklemekle başlandı. Bu hamlenin oldukça yararlı olduğunu Hamada-san’ın anlaması uzun sürmedi. Yollara otomobilinden daha önce hiç almadığı zevki alarak döndü ve kendini yerel pistinde en iyi tur zamanlarını yaparken buldu.

Bu esnada, Civic’in dış görünümüyle de ilgilenmeye başlayan Hamada-san, C-West tampon ve J’s Racing çemurluklar. Sonraları ise bunlar 75mm M&M Honda Hyper geniş gövde kiti yüzünden emekliye ayrıldı. Modifiyeye ilk başladığı zaman Civic’in caddede de sürebilmesi için yasal olması şarttı. Yeni oranlar ve performans güncellemeleri bu işin yıldırıcı olduğunu kanıtladı. Şansına, aracı caddeye çıkarması için başvurduğu komisyondaki takım elbiseli yerel görevliler, o gün hoşgörüsüz görünüyordu. Yine de çok geçmeden Hamada-san, yollarda legal olarak ateşli Civic’iyle gezmeye başladı.

Fakat yine her şey güzel gidiyor derken, yine yanlış vites seçimi henüz taze B serisi motoru uzun bir suskunluğa mahkum etti. Projeye yeniden dönen Hamada-san ve onun tamircisi, bu sefer üçüncü motoru ölümsüz yapmaya and içtiler. M&M Honda, bu sefer B serisi motorun strokunu özel Toda gömlekler ve büyük boy forged pistonlarla 1.9 litreye kadar arttırmayı önerdi.

Ne yazık ki, Hamada-san işi yüzünden Tokyo’ya taşınmak zorunda kaldı. Yazık çünkü, Tokyo’ya en yakın M&M Honda, 2.000 kilometre uzaklıktaki şirketin merkezi Fukuoka’daydı. Bu da 13 saat süren yolculuktan sonra tamircisini ziyaret edebilmesi demekti. Bu yüzden ziyaretler kısıtlı kaldı ve Hamada için de M&M için de son birkaç yıl fırtınalı geçti. Onca geçen zaman boyunca araç yeniden hazırlandı ve yarışa hazır hale geldi, bu süre boyunca da sahibine görünmedi. M&M Honda’nın söylediğine göre Hamada-san Civic’i son revizyonundan beri süremedi bile.

Zamanı bugüne sardığımızda, Type R fanatikleri hâla sabırla EK9’un sahibine dönmesini bekliyor. Otomobilini emanet ettiği Fukuoka’daki ekip ise sarı civciv için tüm doğru hamleleri yapıyor. Sanki Hamada-san toprak sahibiyken, en değerli toprağını emanet ettiği marabalarıymış gibi yürekten yapıyorlar işlerini. Elden bir şey gelmez ama sadece merak ediyorum acaba, Japon abimiz böyle tek elde özenle bakmış ve kullanmış olduğu otomobilinden ayrı kalmaktan korkmuyor mu?

Aslına bakarsanız Hamada-san bunu pek önemsiyormuş gibi görünmüyor. Değerli hatchback’i avuçlarında olamamasına rağmen bir modifiye işleminden sonra diğerinin gelmesine izin veriyor ve genelde her ay firmaya bir çek yazıyor. Otomobil için gelecekteki planlar, ön fren kaliperlerini AP Racing kurulumuyla değiştirmek etrafında yoğunlaşırken, M&M Honda’nın EK9 için gerçek sona yaklaştığını hissedebiliyorsunuz. Neredeyse 20 yıl ameliyat masasında kaldıktan sonra, şu an tam zamanı.

Sonuçta böyle bir bağlılık herkese göre değil, fakat bu mükemmel ikili düşe kalka geldikleri bu yolda başarıyla yürüdüler ve yasalar önünde hâla bağlarını koruyorlar. Sağlam işçilik ve yalın özveri, bir insanın hayallerini ve makinenin yeteneklerini yeniden canlandırdığında, bu ikilinin neler başarabileceğini kimse söyleyemez. Bu bir adamın bir makineye bağlılığının hikayesiydi. Aracın teknik detaylarına ve görsellerine aşağıdan ulaşabilirsiniz. Herkesin bağlı olduğuyla mutlu olması dileğiyle. Otokılavuz’u takipte kalın.

 

Teknik İyileştirme Detayları

Sahibi: Nobuyuki Hamada

Memleketi: Tokyo, Japonya

Motor: B16B (1900cc’ye kadar genişletilmiş); M&M Honda tarafından portlanmış ve cilalanmış silindir kapağı, dengelenmiş ve cilalanmış valfler, WPC ile yüzey iyileştirmesi yapılmış piston ve segmanlar, havalandırma borusu ve karbon-fiber emme manifoldu, yakıt basınç ölçer ve regülatörü, paslanmaz 4-2-1 egzoz manifoldu(header), paslanmaz 60mm egzoz ve susturucu, katalitik konvertör, dalga kırıcılı kartel, 36mm radyatör, düşük sıcaklık termostatı, mavi valf kapağı, 02A egzantrik milleri, ayarlanabilir kam dişlileri, valf yayları, 0.6 üst conta, triger kayışı; Toda Racing/Power Liner 83mm genişletilmiş blok 87.2mm strokla; Toda Racing 12.8:1 forged(dövülmüş) yüksek sıkıştırmalı pistonlar, segmanlar, piston kolları, 50mm bağımsız gaz kelebeği kiti; kesilen valf yataklarının içine yerleştirilen valf yatakları; güçlendirilmiş Mugen motor bağlantıları; NGK iridyum bujiler; Hotwire buji kabloları; Panasonic Chaos 80B24R akü; Trust/Grex yağ soğutma kiti; Samco silikon hortumlar; Haltech harness; tüm vites dişlilerine M&M WPC metal yüzey iyileştirmesi

Aktarma Organları: M&M Honda/ATS Special 1.5-way sınırlı kaymalı diferansiyel; M&M Honda aksları, güçlendirilmiş baskı ve balata, hafif krom alaşım volan

Motor Yönetimi: A’PEXi Power FC; Yuu Majima tarafından M&M Honda’da kodlanmış

Süspansiyon ve Şasi: M&M Honda/Ohlins Type 1 amortisörler; M&M Honda yaylar, arka amortisör montaj yastıkları, 25mm ön ve 24mm arka anti-roll bar, kule gergileri, kamber kolları, ön toe(tekerlek açıklık değeri) kolları, devrilme merkezi ayarlayıcısı, Cusco 40mm rollcage; Mugen burç kiti

Frenler: Spoon Sports dört pistonlu ön kaliperler, diskler, Ferodo pedler, fren yağı; M&M Honda paslanmaz örgü fren hattı

Jant ve Lastikler: 17x9" +12 RAYS TE37SL jantlar; 235/40R17 Kumho V700 lastikler; Kyo-ei tekerlek saplamaları

Dış Görünüm: C-West ön tampon, marşpiyeller, arka tampon; M&M Honda Hyper geniş gövde kiti, karbon fiber kaput, bagaj ve çamurluklar; OE Pearl sarı S2000 boyası

İç Görünüm: Defi motor, yağ sıcaklığı ve yağ basınç göstergeleri; Recaro RS-G sürücü koltuğu, koltuk rayları; Sabelt 4 noktalı emniyet kemeri; MOMO Corsa 32mm direksiyon; Works Bell LA Fix 2 quick release( direksiyonu hızla çıkarmak için); Mugen siyah alüminyum vites topuzu; M&M Honda pedalları; güçlendirilmiş debriyaj pedalı düzeni; ses yalıtım malzemeleri iptali; gunmetal metal boya

Kaynak: www.superstreetonline.com

bottom of page