top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

En Değerli 10 Otomobil Markası


Brand Finance tarafından gerçekleştirilen puanlamada, otomobil markalarının telif hakları kullanılarak 2017 yılının yıldızları sıralandı. Puanlama, markaların 2017 yılındaki marka değerleri karşılaştırılarak oluşturuldu. Markaların yükseliş değerleri ve bugün sahip olduğu marka değerleri tarafsız bir finans şirketi tarafından ayrıntılı olarak değerlendirildi.

Puanlamada 100 adet marka karşılaştırıldı. Brand Finans'ın verilerine göre marka değeri en yüksek otomobil üreticileri bunlar...

10- Chevrolet

Chevrolet marka değerini 8.9 milyar dolardan 11.5 milyar dolara yükseltmesine rağmen ilk 10'a son sıradan girdi.

9- Porsche

Porsche'nin mevcut marka değeri 2016'da 4.5 milyar dolardı ve Brand Finans'ın 18. sırasında yer alıyordu. 2017'ye girdiğimizde ise şirket, marka değerini 12.4 milyar dolara çıkararak 9. sırayı kaptı.

8- Audi

Audi, tıpkı geçen sene olduğu gibi 8. sırada yer aldı. Sıralamasının aynı olmasına rağmen geçen seneye göre büyük bir değer artışı yaşadı. Alman otomobil üreticisi geçen sene 9.8 milyar dolarlık marka değerine sahipken, bu sene bu rakam 12.5 milyar dolar.

7- Honda

Honda bu sene 21.3 milyar dolarlık dudak uçuklatan değerle 7. sırada yer aldı. Geçen sene Brand Finans, Honda'yı 19.3 milyar dolarla 5. sıraya yerleştirmişti.

6- Ford

Amerikan otomobil üreticisi Ford, değerini 19.8 milyar dolardan 22.4 milyar dolara yükseltti ancak buna rağmen 2016'ya göre iki sıra gerileyerek 6.'lığa yerleşti.

5- Nissan

Geçen yılki 17.8 milyar dolarlık marka değeriyle 7. sırada yer alan Nissan, başarılı bir dönem geçirerek 24.8 milyar dolarla 5. sıraya yükseldi.

4- Volkswagen

Volkswagen yaşadığı emisyon skandalına rağmen geçen seneye göre marka değerini %32 arttırarak 25 milyar dolar değere ulaştırdı. Alman otomobil üreticisi geçen sene 18.9 milyar dolar marka değerine sahipti.

3- Mercedes-Benz

Listenin ilk üç markası geçen seneyle aynı. Mercedes, 3.'lüğü 35.5 milyar dolarla korudu. Geçen seneye göre 3.5 milyar dolar büyüyen marka istikrarını bozmadı.

2- BMW

Brand Finans'ın değerlendirmelerine göre BMW ile Mercedes arasındaki fark gitgide kapanıyor. BMW geçen sene 35 milyar dolarlıık değere sahipken bu sene 2.1 milyar büyüyerek 37.1 milyar dolara ulaşarak 2.'liğini sürdürdü.

1- Toyota

Volkswagen Grubu'nun geçen sene Toyota'dan daha fazla araç satmasına rağmen Toyota dünyanın en değerli markası olmayı yine başardı. Değerini 43 milyar dolardan 46.3 milyar dolara arttıran marka ikinciyle arasındaki farkı arttırdı. Brand Finans açıklamasında, "Toyota bir kez daha dünyanın en değerli markası statüsünde." dedi.

Toyota kârlılıkta son derece güçlü bir şirket. Geçen yılın aynı dönemine göre değerini %32 arttırdı. Volkswagen Grubu'ndan ayrılmadan önce grubun en fazla kar marjına sahip markasıydı. 2016'da Toyota 10.170.000 araç satarken, VW buna 10.213.486 araçla cevap verdi. Bununla birlikte,Volkswagen'in satışları; Audi, Lamborghini, Skoda, Seat, Porsche, Bentley, Bugatti ve Ducati gibi çok sayıda şirket arasında bölünüyor. Toyota'nın satışları ise çekirdek markanın etrafında yoğunlaşıyor. Hino, Lexus, Daihatsu ve Ranz, Toyota'nın satışlarında çok küçük bir bölüm oluşturuyor. Bunları göz önünde bulundurursak Toyota ile Volkswagen teke tek değerlendirildiğinde Toyota, VW'nin iki katı gibi bir değere sahip olabilir.

bottom of page