Uzun bir aradan sonra böyle bir başlıkla okurlarımıza geri dönmeyi istemezdik. Yine de birkaç ay önce ortaya çıkan Corona virüs salgını hayatımızın en büyük gündemi haline gelmiş durumda. Biz de virüsün tüm sektörlerde yarattığı etki gibi otomotiv sektöründe yarattığı etki ile ilgili bir haber yaparak okuyucularımızı bilgilendirmek, okuyucularımızla tekrar bir araya gelmek istedik.
Virüs şuradan çıkmış, şu sebeple çıkmış, şuradan şuraya taşınmış gibi hepimizin ezbere bildiği bilgilerden ziyade sektörle alakalı ve otomobil severlerin beklediği efektif bilgilere hızlıca giriş yapmak istiyorum. Bu yazımızda daha çok dünyanın otomotiv sektöründe önde gelen ülkelerindeki arz-talep dengesinin değişimini, satış rakamlarının virüsten sonraki değişimini ve önümüzdeki dönemde otomotiv sektörünün nasıl seyredeceği hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. İlk olarak olayın kahramanından başlayalım.
Covid-19’un Çin Otomotiv Pazarına Etkisi
Çin otomobil pazarı, salgının olumsuz ekonomik etkilerinden ilk etkilenen pazarlardan biri. 2020 yılının ilk iki ayında, geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışları % 42 geriledi. Mart ayında markaların showroomları açmalarına rağmen hedef müşteriler showroomlara gitmekten çekinmiş olacaklar ki satışlar geçen yılın mart ayına göre %25 geriledi. Yılın ilk çeyreğinin sonunda Çin Otomotiv pazarında geçen yıla göre %36’lık daralma yaşandı.
Çin’de, önümüzdeki birkaç ay içinde sektörün yaralarını hızla saracağını düşünülüyor. Sebebi ise; yapılan araştırmaların, tüketicilerin virüs endişesinin yakın gelecekte sona ermeyeceğini göstermesi. Kısacası insanların tekrar gönül rahatlığıyla sadece birkaç ay içinde ticari taksi veya toplu taşımaya binemeyeceği düşünülüyor ki bu araştırmanın sonucunu tahmin etmek de zor değil. Tüketicilerin haliyle toplu taşımalarla ulaşım sağlamasından çok, kendilerine özel araç satın almayı tercih etmesi bekleniyor.
Covid-19 Avrupa Otomotiv Endüstrisini Nasıl Etkiledi?
Avrupalı otomobil üreticileri 2020’nin ilk gününden itibaren CO2 emisyonları ile ilgili mevzuat değişikliğinden dolayı kendilerini zor dönemlerin beklediğinin zaten farkındaydı (2020 mevzuatı 95g/km geçen yıla göre%20 daha az). Henüz Covid-19 salgını Avrupa’yı etkisi altına almaya başlamadan 2020’nin ilk iki ayında satış rakamları %7.4 geriledi, mart ayında ise geçen sene aynı döneme göre 3’te 2 geriledi. Bunun en büyük sebeplerinden birisi hiç kuşkusuz tüm Avrupalı üreticilerin mart ayının ikinci yarısından itibaren sipariş almaması ve üretimi durdurmasıydı. Ne yazık ki Avrupa’da otomotiv sanayisi için Nisan da Mart ayının ikinci yarısından farklı geçmedi. Muhtemelen Mayıs da Nisan'dan farklı olmayacak.
Otomobil üreticilerinin tesislerini yarın açma kararı alması durumunda bile tedarik zincirinin tam anlamıyla yeniden başlatılması hiç kolay bir durum değil. Bu da tam kapasitede üretim yapmanın şu durumda mümkün olmadığı anlamına geliyor. Tabii işin daha yenilenen çalışma prosedürleri, çalışanlar arası oluşturulacak sosyal mesafeleri, ortamın sterilize edilmesi gibi üretimi daha da yavaşlatacak sağlık tedbirleri var. Bu iki olumsuzluk bir araya gelince tam kapasite üretim şimdilik sadece bir ‘hayal ürünü’ olabilir.
Makro ekonomik verilerde uzmanlar Avrupa’da 2020 sonunda %5’lik bir daralma beklerken Çin’de %3-3.5 bandında genişleme bekliyor. Otomotiv endüstrisinin makro ekonomiyle paralel seyrettiğini göz önüne alırsak otomobil sanayisi de bu verilerden çok farklı olmayacaktır. Peki 2020 bittiğinde ne olacak? Avrupa’daki tüketiciler otomobil alımlarını ekonomik daralmadan dolayı 2021’e erteleyecek ve üreticiler düzelen ekonomi karşısında 2021’de talep şokuyla karşılaşacaklar. 2020 için uzmanların otomotiv sektöründeki daralma beklentisi 2019’a göre %25-30 bandında. En çok zarara uğrayacak markaların ise İtalya’da üretilen Fiat ve İspanya’da üretilen Ford, Renault-Nissan ve PSA grubu olması bekleniyor.
Covid-19’un Kuzey Amerika’da Satışa Rakamlarına ve Üretime Etkisi
Virüsün en son etkisi aldığı kıtalardan birisi de Amerika. Piyasanın negatif yönlü ne kadar ilerleyeceği konusunda ekonomistler en kötü durumda %40, en iyi durumda ise %25 daralma bekliyor bu da en iyi ihtimalle 5 milyon otomobil daha az üretilmesi anlamına geliyor. 2008-2009 yıllarında Amerika’da yaşanan krizin tekrar yaşanacağını belirtenler de var ancak şimdilik sorunun bu kadar büyük olduğunu onaylayan tek bir veri bile bulunmuyor. Otomotiv sanayisine dönersek, sene sonu düşüşün Avrupa ile benzer olması Amerika için beklenen en iyi durum.
Coronavirus’ün Otomobil Endüstrisine Global Etkileri
Dünyanın üç ana otomotiv pazarını birlikte değerlendirdiğimizde tüm dünyada 2020’de 2019’a göre en iyi ihtimalle %14.9’luk daralmayla 13.4 milyon otomobil daha az satılması bekleniyor (2019’da satılan 90 milyon, 2020’de hedeflenen 76.6 milyon).
2021 Otomotiv Endüstrisi İçin Nasıl Geçecek?
LMC Automotive’in çalışmasına göre otomobil satışlarıyla alakalı iyi ve kötü senaryolar da konu içerisinde belirtilmiş. 2016 yılından günümüze ve 2021 yılına kadarki süreyi işleyen bu çalışmada eğer her şey yolunda giderse satışlar 2020 yılında 76.6 milyon adet olarak gerçekleşecek ve 2021 yılında %12’lik bir artışla devam edecek. Ancak 2020 yılı beklenilenden daha kötü olur ve otomobil satışları %14.9 yerine %23 düşerse ve toplam adet 69.4 milyon olursa 2021 yılında artış %10 olacak ve pazardaki satış adedi de 76.1 milyon olarak gerçekleşecek.
Commenti