top of page
  • Cemal DEMİR

VW Tiguan Plug-in Hibrit Off-Road Konsepti Detroit Oto Fuar’ından Önce Açığa Çıktı


Volkswagen, dizellerinin başarısızlığından sonra, gelecekteki tek çıkış yolunun elektrikten geçtiğinin farkına vardı. Bu gün başlayacak olan Detroit Oto Şov’dan önce, firma daha önce görmediğimiz arazi amaçlı, plug-in hibrit bir crossover tanıttı. Volkswagenin hibrit modellerindeki eki GTE’yi koruyarak, bu crossover Tiguan GTE Active olarak adlandırılmış.

Tiguan GTE konsepti, tahmin edilebileceği üzere Frankfurt’ta görücüye çıkan gelecek nesil Tiguan konseptini baz alacak. Tiguan GTE’de 148 beygir güç ve 250nm tork üreten 4 silindirli turboşarjlı bir benzinli ve önde ve arkada bulunan (öndeki 54 beygir, arkadaki 114 beygir) 2 elektrik motorundan oluşan güç ünitesi bulunuyor. Toplam 221 beygir güç çıkışı bulunan GTE’nin, 870 km menzili bulunuyor. Araçta 12.4 kW/h lityum-ion batarya paketi ve 6 ileri çift kavrama şanzuman bulunuyor. Öndeki elektrik motoru şanzumana yerleştirilmiş.

Volkswagen’in açıklamasına göre, araç istenildiği zaman önden çekiş, arkadan itiş veya 4 çeker olabiliyor. Sadece içten yanmalı motor çalıştığı takdirde, araç sadece önden çekiş olarak kullanılabiliyor. GTE, E, GTE ve Hybrid olmak üzere 3 sürüş modu barındırıyor. E modunda, içten yanmalı motor çalışmadan yalnızca elektrikle hareket edilebiliniyor, ki bu mod varsayılan olarak ilk kalkış esnasında devrede bulunuyor. Bu modda araç 110 km/sa’te kadar sürat yapabiliyor, ancak sadece elektrikle 30 km’ye kadar menzil sunabiliyor.

GTE modu, spor sürüş için konfigüre edilmiş. Bu modda, vites kutusu, gaz pedalı, motor ve direksiyon tepkileri daha agresifleşiyor ve bu modda tam gücü 221 beygiri veriyor. Araç bu gücün tamamını kullandığındaki 0-100km/sa değeri 6.4 saniye ve son sürati 200km/sa.

Sürücü, birçok sürüş programından birini seçebiliyor. 4Motion Aktif Kontrollü 4 Çeker Sistemi olarak adlandırılan bu sistemde: On road(konfor ve ekonomi için), Offroad(Kaya, Çamurlu, Kumlu ve Çakıllı zeminler için), Sport, Snow(Kar), Charge(Şarj) ve Battery Hold(Batarya tasarrufu için elektrik motorunu bu modda kullanmıyor), gibi modlar bulunuyor.

Tiguan GTE konsepti, Golf’ün de içinde bulunduğu, Volkswagen’in önden çekiş bazlı MQB platformunu paylaşıyor. Fakat, aracın off-road kapasitesini arttırmak için bazı değişiklikler yapıldı. Yaklaşma, uzaklaşma ve karın açıları geliştirildi, ve yerden yüksekliği 114 mm’den 142mm’ye yükseltildi. VW ayrıca ön karter koruma, dayanıklı polimerle kaplı tampon, ön ve arka çeki demiri, offroad’a yardımcı tavandaki LED spot ışıklar ve yüksek dayanımlı tavan barlarıyla da aracı şehrin dışına çıkarmış. Agresif 16 inc lastikler, kaygan zeminlerde, yol tutuşu arttırmada yardımcı oluyor.

Aracın içine geçtiğimizde, 5 kişilik konsept Volkswagenin sonraki nesil eğlence sistemini barındırıyor. Bu sistem 9.2’ dokunmatik ekran, Apple Car Play ve Android Auto’yu barındırıyor ve diğer uygulamalara Car-Net App-Connect üzerinden erişilebiliniyor. Ayrıca sistem el hareketleriyle de kontrol edilebiliyor.

Volkswagen, sergilenecek olan standart Tiguan’ın, 2017’de satılmaya başlanacağını söylüyor. Bunun yanında daha uzun aks mesafesine sahip, 7 kişilik versiyonun da beraberinde geleceğini belirtiyor.

Açıkçası, biz yine de Tiguan GTE konseptinin, diğer Volkswagen’ler ile birlikte seri üretime geçeceğini düşünmüyoruz. Off-road karakterisliğinin korunmaması yüksek ihtimal fakat, yine de belli olmaz Volkswagen bu civciv de çıkabilir kuş da. Şahsen ben bu aracı çok beğendim, o yüzden inşallah bu konsept çıkar diyoruz ve yazımıza son veriyoruz. Takipte kalmanız dileğiyle ve saygılarımızla.

コメント


bottom of page