top of page
  • Barış Karaca

Emisyon Skandalı Renault'ya da Mı Sıçrıyor?


Fransız Hükümeti yakın zamanda Renault’da emisyon yönetmeliğini ihlal eden şeyler buldu. Fakat Renault Volkswagen kadar şanşsız değil. Çünkü ne bir yazılım ne de bir yönetmeliği ihlal eden düzenek bulundu.

Fransız yetkililer Renault’da kabul edilen emisyon limitlerinin üstünde değerler bulunduğunu doğruladı, ama Volkswagen şirketinin yaptığı yazılım hilesi gibi bir şey değildi.

Fransız Çevre Bakanı ülkede satılan dizel araçları inceleyen komisyonun çalışmalarını sonlandırdığını bildirdi.Renault çok yüksek emisyon değerlerinin bulunduğu tek otomobil değildi. AFP bu konu hakkında şunu söyledi: İncelenilen, bazı otomobillerde tespit edilmedi.

Autocar'ın raporuna göre geçen hafta polis, şirket yöneticilerine ait birkaç bilgisayarı alarak, Renault ofislerini inceleme altına aldı. Baskınlar ilk yerel sendikalar tarafından kabul edildi, fakat sonra Renault tarafından da teyit edildi. CGT Renault sendikası, Volkswagen’in hileli otomobillerinden yola çıkılarak böyle bir baskının olduğuna dair bir demeç verdi. Bu demeç daha sonra Renault’un motor kontrol yazılımına odaklandığını anlatarak devam etti.

Bütün bu olanlardan Renault endişe duymuyor gibi. Şirket yetkililerinden birinin yaptığı açıklamada "Biz hiçbir aracımızda yazılım hilesi veya bir düzenek yapmadık, yetkilerle işbirliği yapmaya hazırız" denildi.

Yazılım hilesi tespit edilememiş olmasına karşın, Fransız üreticide büyük bir sorun olduğu gerçek. Tüm bu baskın haberlerinden sonra Renault’un hisse seneti fiyatları %20 düştü ve şirket emisyon değeri yüksek araçlarda %10 indirim uyguladı. Bütün bu olanlardan sonra, Renault’nun, Fransız Hükümeti tarafından, ceza alıp almayacağıysa belirsiz durumda.

Comments


bottom of page