Geçtiğimiz gün Koenigsegg’in resmi Youtube sayfasına yüklenen video, Christian Von Koenigsegg, en son bebeği Regera’yla turlarken, çekilmiş. Videoyu çeken da aslında bu süper araç şirketinin sahibi ve CEO’su Christian Von Koenigsegg. O zaman sürücü koltuğundaki kim? diyeceksiniz(Meraklanmayın, kendi sürerken video çekmiyor). Bu videonun perde arkasında geçen diyalog şu: Christian Von Koeniggsegg, çalışanına: “Steven, Regara’nın yazılımını güncellemeyi az önce bitirdik, şuan sürüşe hazır. Sürmek ister misin??” (siz okurken nasıl hissediyorsunuz, bilmiyorum ama ben yazarken inanınki tüylerim diken diken olmuş durumda, gözlerim yaşarıyor, az sonra yazıyı okurken belki nedenini,siz de anlayacaksınız).
Koenigsegg Regera, ilk kez geçtiğimiz yıl Cenevre Oto Fuarı’nda tanıtılmıştı. Hibrit olan Regera’nın geliştirme faaliyetleri hala devam ediyor, yine de videoda görebileceğiniz gibi Regera, seri üretim bir araç gibi sorunsuz ilerliyor. 700 beygir güç ve 900Nm tork üreten 3 elektrik motorunun yanında, araçta 1100 beygir güç ve 1250Nm tork üreten 5 litre twin-turbo’lu V8 benzinli motor bulunuyor . Toplamda araç 1500 beygir güç (diyeceksiniz ki kardeşim, 700’le 1100’ü toplayıp nasıl 1500 buldun?Bekleyin) ve 2000Nm’nin üzerinde tork üretiyor.
Araçtaki toplam güç ve tork değerlerinin altında yatan neden, benzinli ve elektrik motorun, bu değerleri, aynı devir bandında vermiyor oluşu. Yani aracı dinamometreye bağladığınızda, göreceğiniz değer (o da bataryalar falan doluysa), en yüksek 1500 beygirdir. Bu durumun artısı daha homojen bir güç, tork ve dolayısıyla hızlanma eğrisi sunması olacaktır. Koenigsegg amcamızın, Regera'da planladığı tam da bu aslında.
Aracın depo doluyken ağırlığı 1628kg ağırlık/güç oranı ise yaklaşık 1.09 yani yaklaşık bir Agera R’dan(1.19) iyi, fakat One:1’dan güçlü olmasına rağmen One:1’ın 1 olan oranına yaklaşamıyor. Peki, o zaman Agera motorunun üstüne, 700 beygirlik elektrik motoru ekleyip One:1'dan yavaş bir araç yapmanın anlamı neydi?
Regera'yı, One:1'la birlikte görebilirsiniz. Karar veremediniz değil mi?
Aslına bakarsanız, Koenigsegg abimiz bu hibrit araç işine, kompleks bir yapı gerektirdiğinden dolayı, One:1’ın yapım aşamasında dahi sıcak bakmadığını belirtmişti. Elektrikli araçlara bile daha yatkın duruyordu(bu arada abimizin bir de Tesla Model S’i var). Christian. Regera’yı pist rekorları kırması için değil; konforlu, lüks, prestijli bir süper araç olması için ürettiklerini söylüyor. Zaten bu videonun trafikte yapılmasının bir nedenin de bu olduğunu düşünüyorum.
Christian, vites kutusu bulunmayan bu hiper,süper,mega aracın, detaylarını videoda veriyor. Çalışan, patronu Koenigsegg varken azıcık çekingen davranmış, bir de sonuçta prototip tabiiki ama gazı körüklediği bazı patlama anları da yok değil(bkz. 3:50). Bu saniyelerde bile, üçte birlik bir gaz pedalı pozisyonunda olduğu istihbaratını da aldık. Gece çekilen videoda, biraz aracı tanıtıp dönüp dolaşıp kendimizi fabrikayda(atölye de denebilir aslında sonuçta her yeri karbonfiber, deri vs. yani el yapımı) buluyoruz.
Regera’nın şuana kadar üretilmiş bir modeli olmasa da, Regeralar şuanda satıştalar. Regera'da, Hybrid sistemin getirdiği ağırlıkları atmak için Direct Drive System olarak adlandırdıkları, Christian von Koenigsegg tarafından geliştirilen, bir sistem kullanıldı. Bu sistem, çok vitesli konvensiyonel şanzuman, planet dişli, cvt vs. kullanmıyor. Bunun yerine, motor ve tekerlekleri, tek oranlı bir redüksiyon dişlisiyle ve bir tork konvertörü vasıtasıyla bağlıyor(yani bildiğiniz vites kutusunu atıp, go-kart gibi gidiyorlar tabi onca elektrik aksamını saymazsak). Bu da bize, son hızının, çevirebildiği devirle(redline), doğrudan orantılı olduğunu söylüyor. Bunun için aracın son hızı 399km/sa 8250 rpm ile sınırlı durumda.
Bu sistem, yani hibrit sistem, sadece, araç 50km/sa’in üstündeyken devrede. Yani bu hızın altında, arka tekerleklerde bulunan elektrik motorları ilâve güç sağlıyor. Regera’nın büyük V8’ine bağlı olan bir elektrik motoru da marş motoru görevini üstlenirken, aynı zamanda düşük devirlerde(düşük hızlarda) fren enerjisi geri dönüşümü görevini yapıyor.
Videoda, Koenigsegg abimiz, aracın vites değişim hissi olmadan ne kadar sarsıntısız ve pürüzsüz hızlandığını belirtiyor(Yani, tek vitesli olduğu için, dalga geçmeyelim diye kendini haklı çıkarmaya çalışıyor .p). Buna rağmen, şirket downshift(vites düşürme) hissi için bir sistem geliştirmiş. Bu sistemin, daha çok geri kafalıların isteyebileceği bir sistem olacağı düşünülse de, araca bir his kazandıracağı kesin. Bu hareketi videoda da yapıyor, göz atabilirsiniz(bkz. 3:07 hızlandıktan sonra downshift yapıyor).
Araçla ilgili bir çok bilgi verilebilir fakat aracı özgün kılan yanlarından bahsederek yazıyı yavaş yavaş, sonlandırmak istiyorum. Araçta tamamiyle bağımsız ayarlanabilir süspansiyon ve hidrolik bagaj, kapı, kaput ve arka spoyler bulunuyor bunların hepsi aynı hidrolik üniteden besleniyor ve bu araca sadece fazladan 5 kg eklemiş(Bu tür bir hidrolik sistem, 1963'de üretimine başlanılan efsane Mercedes-Benz 600'de de vardı. Sunroof, pencereler, bagaj vs 3200psi'lık bir hidrolik hat üstünden kontrol ediliyordu. Yani eğer zorlarsanız bagajı yamultup yine de kapatamayacağınız bagaj, yanlışlıkla basmanız durumunda kolunuzu koparabilecek bir cam vardı. Tabiiki o sistem 5kg değildi. Bir ara 600'le ilgili bir yazı da hazırlayabiliriz aslında). Bunlar dışında, diğer Koenigsegg’lerde olduğu gibi şasi, kaporta ve jantlar parlatılmış karbonfiberden üretiliyor ayrıca tavan çıkartılabiliyor.
Koenigsegg, toplamda 80 Regera satmayı planlıyor. Şuana kadar 130 araç üretmiş olan bir şirket için, aslına bakarsanız, sayı baya fazla. Yine de “vardır Christian von Koenigsegg abimizin bir bildiği” diyelim. Araçların üretimi 2016’nın sonlarına doğru başlayacak. Buna rağmen, 80 Regera’dan 20’si şimdiden satıldı, eğer almak istiyorsanız, elinizi yine de çabuk tutun derim. Şimdi sipariş verseniz en az 3 yıl sonraya anahtar teslimi, benden uyarması(O kadar bekleyemem ben derseniz de 235 tane baz donanım Sandero alabilirsiniz, fiyatını burdan hesaplayabilirsiniz. Pahalı olduğu gibi bir fikir oluştuysa da McLaren P1 GTR’ın fiyatının 3’te 2’sinden az olduğunu söyleyerek rahatlatayım sizi biraz). O kadar videodan bahsettik, biraz bakmak istersiniz diye düşünüyorum. Saygılarımla.
edit: Regera'yı daha yakından tanımak istiyorsanız (30 dakika vaktiniz yoksa bile 20:57'i görmenizi isterim)
Kaynaklar:
“WATCH THE FIRST DRIVING FOOTAGE IN THE KOENIGSEGG REGERA” <http://www.sssupersports.com/2016/01/watch-the-first-driving-footage-in-the-koenigsegg-regera>
“Behind-The-Wheel Footage Of The Koenigsegg Regera: Video”
<http://www.motorauthority.com/news/1101884_behind-the-wheel-footage-of-the-koenigsegg-regera-video>
Comments