top of page
  • Melih SALAY

Yeni Ford Focus RS’nin Sürüş Modları


Bu yıl içinde piyasaya çıkacak olan Ford Focus RS, ileri teknoloji sürüş modlarıyla geliyor. Spor ve pist modunun yanı sıra drift modu ile sürücünün sürüş zevkini katlayacak.

Normal Mod:

Normal modda amaç, aracı normal bir şekilde kullanmak. Bu daha yumuşak süspansiyona, daha sessiz egzoza, daha yumuşak direksiyona, yani konforlu bir sürüşe sahip olmak demek.

Spor Mod:

Büyük ihtimalle böyle bir aracı alacak meraklılarının, günlük sürüşte de tercihi olacak olacak bir mod. Bu modda süspansiyonlar normal kalıyor, denge sistemi de hakeza öyle. Daha iyi bir direksiyon tepkisinin yanında, motorun tepkisi de birazcık açılmış oluyor, ki bu dikkat çeken asıl durum.

Pist Modu:

Bu mod spor moddan daha spor bir mod aslında. Spor modu ayarlarıyla benzer ayarlar yapılırken pistlerde yapılan sürüşü daha da eğlenceli hale getiriyor. İşin zevkli kısımlarından biri bu gibi görünüyor.

Drift Modu:

Yeni araç aynı zamanda “Drift Modu”na sahip olacak.

Modlar arasında en çok dikkat çekeni olacağı kesin. Hele ki Türkiye'de. Şöyle ki, söylentilere göre aracın denge kontrol sistemi ile birlikte çalışıp sürücüye Ken Block'su bir his verecek. (Herkesin hayali o değil mi?)

Ford Performans Şefi Dave Periack “Müşterilerimizin bunu yapmayı sevdiğini biliyoruz ve bunu daha eğlenceli bir şekilde yapılmasına olanak sağlamak ve sürücünün yeteneklerini kullanmasına izin vermek ve aynı zamanda ihtiyaç olduğunda aracın da yardımcı olması çok iyi olmaz mıydı?” diyerek drift modunu özetlemesi, aslında açıklıyor her şeyi.

Baş mühendisin açıkladığına göre araç, aracın ne kadar saptığını ve sürücünün kontrolü elinde tutmak için ne kadar şey yaptığını bilerek işe ayrı bir eğlence katıyor. Bilgisayar eğer direksiyon hareketlerin aracın rotasının sapma oranını yakalayamadığını gördüğünde sistem devreye giriyor ve aracı yolda tutuyor.

Bu drift yapmak isteyenler için gerçekten güzel bir öğretim aracı. Bu denge kontrol şistemini tamamen devre dışı bırakmak da mümkün. Böylece drift zevkini güvenli bir şekilde öğrenerek yaşamak mümkün olacak.

Bu modların anlatıldığı aşağıdaki video, kavramamızı daha da kolaylaştıracaktır(Bu arada aracı, Top Gear'ın namı değer "Stig"i Ben Collinskullanıyor.).

Comments


bottom of page