top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Her Zeminde En Hızlı: Range Rover Sport SVR


Range Rover Sport’un asfaltta harikalar yarattığını çok iyi biliyoruz. Arazide yapılan testlerden sonra tekrardan aynı şeyi rahatlıkla söyleyebiliriz: akıl dışı!

550 beygirlik, 8 silindirli ve 4 çeker bir canavarın asfalta tıpkı bir yarışçı gibi hızlanabilmesi kimseyi şaşırtmaz herhalde. Ancak İngiliz otomobil üreticisi bu hızlanma testini arazide yapınca işler biraz değişiyor. Otomobil üreticisi, sınırları biraz zorlayıp çim, çakıl, çamur, kar ve kum zeminlerde yaptığı hızlanma testlerinin sonuçlarını kamuoyuna gururla sundu.

Range Rover tarafından ilk test asfalt zeminde uygulanmıştı ve SVR 4.7 saniye gibi son derece ciddi bir rakamla 100 kilometre hıza ulaşmayı başarmıştı. 2335 kilogram ağırlığa sahip bu devin ikinci testi çakıl zeminde yapıldı ve SVR bu zeminde 5.3 saniyede 0-100 yaptı. Sırasıyla; çimde 5.5’luk, çamurda da bir saniye daha gecikerek 6.5’luk saniyelerle 100’e ulaşarak testlerine devam etti. Son olarak karda hızlanma testine gelindi ve SVR burada 11.3 saniyelik dereceyle hayranlarının tüylerini diken diken ederken rakiplerini titretti. Böylelikle 0-100 testlerinde en geç hızlanma kar zeminde kaydedilmiş olsa da testlerin her biri birbirinden etkileyiciydi. Bu sonuçlar arazi koşullarında yapılan hızlanma rekorlarıyla aynı değere sahip.

Land Rover, Range Rover Sport SVR'nin arazi performansını arttırmak için, standart Michelin all-season lastiklerini ve Terrain Response 2 çekiş kontrol sistemini araçta kullandıklarını belirtiyor.

Peki nedir bu Terrain Response 2 ? Bu sistem aracın arazi performans ve veriminin artması için son derece önemli bir yere sahip. Şöyle ki; araç arazide ilerlerken sürücünün kullanımına göre aracı otomatik olarak ideal sürüş moduna alıp ve yine otomatik olarak aracın mekanik ve elektronik ayarlarını optimum düzeye getiriyor. Sistem, aracın kum, çakıl, kar ve çim gibi farklı zeminlerde ilerlemesine göre otomatik olarak veya sürücü seçimine göre çalışır ve aracın bu zeminlerde daha rahat ilerleyebilmesi için araçta bir takım değişiklikler yapıyor. Bununla birlikte dinamik bir ayar, asfalt ve arazi için ideal performans parametrelerini kullanır.

Land Rover denge uygulamaları lideri ve hızlanma çalışmaları test sürücüsü Darren Jones, Range Rover’ın Sport SVR’yi her gidebilme arzusunu koruyarak asfalt dışında da üst düzey performans sunmayı hedefleyerek tasarladığını söyledi.

Son olarak Jones ‘’ Range Rover Sport SVR performansı ile ünlü bir araç ancak bu, henüz geleneksel Land Rover yeteneğine erişebilmiş durumda değil.’’ demeyi de ihmal etmiyor.

Aşağıdaki video galiba bu canavarın tüm hünerlerini gösteriyor. Daha hızlı videolar için Otokılavuz'u takipte kalın.

bottom of page