top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

BMW’nin Baş Yapıtı E92 M3 Motoru Nasıl Üretildi?


Gelin BMW M3 E92'nin V8’inin nasıl üretildiğini ve test edildiğini yakından inceleyelim.

BMW M3 E90/92/93 modellerindeki V8 motorun kulakların pasını silen sesi birçok otomobil tutkunu için adeta işitsel bir ilaçtı. Günümüz M3 ve M4'lerin motorları daha verimli ve güçlü şüphesiz. Ama hiçbir şey 8.400 RPM'de başlayan redline'ın yerini tutamaz.

4.0 litrelik atmosferik motor, 414 beygir güce sahipti. Gaz pedalına dokunulduğunda, motor sanki Yunan mitolojisindeki tanrıları etkileyebilecek bir şarkı söylercesine bağırıyordu.

Şimdiki M3 ve M4'lerde daha fazla güç ve torkla birlikte 3.0 litrelik çift turbolu, sıralı 6 silindir bir motor kullanılıyor. Motor sanki cehennemden gelmiş gibi hissettiriyor ancak tabii ki V8'in verdiği özel, devirli ve ağır hissi veremiyor.

Eskilerden kalma olmasına rağmen, bu aralar keşfettiğimiz beş dakikalık videoyu izlemenizi tavsiye ediyoruz. Bu video sayesinde, motorun montajına ve test edilişine gerçekten güzel bir bakış açısı kazanabilirsiniz. Hiç endişelenmeyin, videoda sinir bozucu dubstep müzikler falan bulunmuyor. Daha gürültülü videolar için Otokılavuz’u takipte kalın.

bottom of page