top of page
  • Tayfun ÖZTÜRK

Otonom Araçlar Geliyor mu?


Kimi insanların en büyük hayali olan sürücüsüz araçlardan, insanların en çok istediği şey yolculuk sırasında kendini rahat ve huzurlu hissetmeleridir. Google, şuan bu hayali gerçeğe dönüştürmeye çalışan öncü firmalardan biri durumda. Google’dan gelen açıklamaya göre, Google’ın sürücüsüz aracı henüz insanların istediği huzuru ve rahatlığı veremeyeceği ve bu yüzden de bu araçla yapılan sürüşlerin daha çok sorun yaratabileceği için Ar-Ge çalışmalarının sürdüğü açıklandı. Bu sorunun giderilmesi için Google Self-Driving Mühendislerine büyük iş düşüyor.

Şirketin açıklamasına göre Google'ın Sürücüsüz Aracı Ekim 2014 ve Kasım 2015 tarihleri arasında 341 kez test sürüşüne çıktı. Araç bu 11 aylık içinde yapılan test sürüşünde maksimum 40 km/saat hıza ulaşmış ve toplam 680 bin kilometre yol yaptı. Araç bu test sürüşlerinin tamamını kazasız, başarıyla geçmiş. Her test sürüşünden sonra alınan veriler incelendi ve aracın büyük bir yol kat ettiği ortaya çıktı. Ayrıca otonom araç teknolojisi üzerine çalışan şirketler arasında Google, gerçekten bu sektöre hızlı giriş yapıp diğerlerinden sıyrılmayı becerdi. Nissan, Mercedes-Benz, VW gibi dünyanın önde gelen otomobil şirketleri de otonom araç geliştirmeye yönelik çalışmalarını hali hazırda sürdürüyor.

Google’ın Sürücüsüz Otomobiller Proje Direktörü, robot bilimci Chris Urmson projenin teknik olarak çok başarılı olduğunu yerel basına açıkladı. Yine de Google’ın sürücüsüz aracının donanımsal ve yazılımsal olarak tam verimli olgunlukta olmadığını da sözlerine ekledi. Araçta şuana kadar çokça arıza meydana geldi, fakat bu arızalar genelde donanım seviyesinde. Urmson’a göre Google’ın enerjisini yoğunlaştırdığı nokta, aracın kararlarını vermesi yani yapay zeka, donanımsal ve fiziksel sorunlarınsa pazara sunulmadan önce giderilmiş ve daha stabil olacağını belirtiyor.

Google’ın sürücüsüz aracına, trafikteki tüm olası durumların, algoritmasının çıkarılması ve programlanması için 2009’dan bu yana uğraşılıyor. Yani mükemmel bir insanın trafikteki zekası ve tepkileri, aracın beynine aktarılmaya çalışıldı. Yani bir tür yapay zeka oluşturuldu. Trafik polislerinin el işaretlerine karşı vermesi gereken tepkiler gibi durumlar bile bu yapay zekanın anlayabileceği şekilde sensörler tarafından algılanıyor. Urmson, sürücüsüz aracın, başka bir aracı, yayaları ve ya bisikletleri tanımlama, özellikle sağa-sola dönüşlerde bir sürücüde bulunan hissetme yetisinin de yapay zekâya aktarıldığını da belirtti. Tabi tüm bu tecrübelere karşın henüz karlı ve yağışlı havalar için yeterli derecede aracın hazır olmadığı da projenin eksik noktalarından biri.

Google’ın sürücüsüz sracı 2009’dan beri aldığı 2,1 milyon kilometre boyunca toplam 17 büyük kaza ile karşılaşdığını ama hiçbir kazaya dâhil olmadığını da belirtmekte fayda var. Tüm bu başarılar sonucunda Google yetkilileri, aracın 2020’de hazır duruma gelip piyasaya sürülmesinin mümkün olduğunu söylüyor.

Comments


bottom of page