top of page
  • Cemal DEMİR

Hyundai Genesis Coupe, M4’le Boy Ölçüşecek


Hyundai, yeni Genesis’in N olarak adlandırılacak alt modeliyle birlikte, gözünü BMW M departmanına dikmiş gibi duruyor.

Hyundai’yi kimse “Hırs yok bu markada ya” diye tanımlayamaz. Hatta bana göre işini en azimle yapan firmalardan biri(Accent mi azim dediğinizi duyar gibiyim, ama Hyundai’den Pagani, Koenigsegg gibi otomobiller çıkarmasını bekleyemeyiz). Burada kastettiğim, Hyundai markasının daha birkaç yıl öncesine kadar, Fiat’ın araçlarının bile geride bıraktığı, yurtdışında adı duyulmamış bir markaydı. Şimdilerde ise, diğer rakipleri saymıyorum alt segmentlerde Volkswagen’e bile kafa tutacak araçlar üretiyor olması Hyundai’nin ne kadar çalıştığının göstergesi olarak görüyorum.

Hyundai Vision G Concept Coupe

Evet, hâla Hyundai’yi tek kullanımlık Excelleriyle, araçlarının kalitesizliğinden kaynaklanan kronik problemleriyle hatırlayanlar var. İşte Hyundai bu imajı yıkmak için, sürekli vites arttırıyor(Umarız ki, yanlış vitese takmaktan dolayı boğulmaz). Bu imaj yıkım çalışmalarından biri, 2020’de piyasaya çıkması beklenen Genesis’in türevi olan 6 modeldi. Fakat, alınan bilgilere göre, Hyundai’nin kısa bir süre önce duyurduğu, BMW’nin M departmanının çakması gibi duran, “N” departmanı, BMW M4’ü hedef alan yeni bir model üretme çabasında.

Hyundai Vision G Concept Coupe

Albert Biermann, Hyundai’nin N departmanının kurulması için, BMW’den çekip koparttığı, M departmanının bir zamanlar ki baş mühendisi. Ortaya çıkacak ilk araç, Avrupa pazarını hedef alan, N versiyon önden-çekişli bir i30 olacak. Sonrasındaysa Biermann ve diğer Hyundai yetkilileri, piyasaya çıkmak için can atan, Genesis G70 Coupe’nin N logolu bir versiyonunu çıkarmayı istediklerini belirtmiş.

Hyundai Genesis G90

Genesis G70, tabii ki de geçenlerde Detroit’te tanıtımı yapılan Genesis G80’in ve G90’ın daha spor 2 kapılı küçük kardeşi olarak konumlanacak(Bu arada G70 henüz görüntülenmiş değil, yukarıda Vision G'leri bu yüzden koydum, G70 için güzel bir çıkarım olabilir. G90’dan çıkarım yapmak isterseniz, G90 Mercedes S-Class’a rakip olarak çıkacak, 14 yönde ayarlanabilen “arka” koltuklar falan bulunduran bir araç). Biermann, diğer otomobillerle kıyaslandığında, G70’i “tamamı ile yeni bir canavar” olarak nitelendiriyor. G70’in rakiplerinde olduğu gibi arkadan itişli olduğunu, buna rağmen tamamıyla yeni, farklı bir aks konseptiyle yürüyeceğini belirtiyor. Biermann ayrıca, “Araç normal versiyondan daha fazla sportif ruha sahip olacak, bu yüzden gerçekten iyi yol tutan bir araç bekleyebilirsiniz. Bu platform, yüksek güçler için gayet uygun.” sözlerini da ekliyor.

Hyundai Genesis G90'ın yürürü

Pekii, asıl soru şu: Güç nasıl bir üniteden sağlanacak? Genesis, hali hazırda 5.0 litrelik 420 beygir güç üreten bir V8’e sahip, fakat Biermann, G70’de bu motorun kullanılmasının olası olmadığını belirtiyor. Bunun yerine, G90 ve G80’de kullanılacak olan, yakın zamanda duyrulan 3.3 litre twin-turbo V6 daha olası duruyor. Bu motorun 365 beygirden fazla güç ürettiği belirtilmiş, fakat sorun şu ki M4’te kullanılan V6 ünite 425 beygir güç üretebiliyor. Araç M4’ten daha denk veya daha güçlü olarak piyasaya çıkmazsa Hyundai gerçekten bizi şaşırtacak ve olmayan marka imajını zedeleyecek.

Detroit'ten Hyundai Genesis G80'in görüntüsü

Hyundai, değer ve güvenirliliğini arttırmak için işin içine biraz heyecan katmak istiyor. Ne diyelim yolu açık olsun, Genesis G70 N Coupe şahsen benim de iştahımı kabartıyor. Fırıncıyı bekleyeceğiz gibi duruyor. Saygılarımla.

Comments


bottom of page