top of page
  • Melih Salay

Pilotlar Kapalı Kokpit ve Daha Tutucu Lastikler İstiyor


F1 Pilotları en geç 2017'ye kadar kapalı kokpitlerin gelmesini istiyor. Ekim 2014'te Japonya Grand Prix Yarışı sırasında Formula 1 pilotu Jules Bianchi'nin yaptığı kazada başına aldığı darbe sonucu aylarca komada kalıp Temmuz 2015'te hayatını kaybetmesinin ardından bu konu gündeme gelmişti.

Formula 1 camiasında da bu taslağın gerçeğe dönüşmesi destekleniyor. Kapalı kokpit konusunda çeşitli tasarımlar, çizimler yapıldı. Bunlardan Mercedes'inki beğenilerlerden oldu.

Pilotlar adına konuşan GPDA (Grand Prix Sürücüleri Derneği) başkanı Alex Wurz birkaç gün önce “Sürücüler artık en geç 2017'ye kadar ekstra koruma uygulanmasını istiyorlar” demişti.

Yarın F1'in teknik liderlerinin toplantısı olacak ve bu konu orada masaya yatırılacak. Wurz yine bunun ile ilgili "Belli ki, yapısal değişiklikler şaside de değişikliklere zorlayacak, ancak neredeyse bir yıllık bir çalışma süresinde hiçbir teknik çalışanın bu önemli güvnelik geliştimesine karşı duracağını öngörmüyorum. Bu sebeple bütün sürücüler ve ben bu ek korrumanın resmileşmesini umuyoruz." demişti.

Aynı zamanda pilotlar son yıllarda kullanılar Pirelli lastiklerden rahatsız olduklarını her zaman belirtiyordu. Mevcut Pirelli lastikler sınırlı çekişe ve düşük sırt ömrüne sahip. Bu da daha sık pit stop yapılmasına ve lastikleri korumak adına viraj hızlarını aşağı çekilmesine sebep oluyordu, yani araçlar lastikler yüzünden gerçek hızıyla gidemiyordu.

Wurz yine bu konuya değinmiş: "Eğer yol tutuşu daha iyi lastiklere sahip olursak daha mutlu pilotlarımız olacak ve bu mutlu pilotlar gerçek ve doğru performanslarını ortaya koyabilecek, aracın sınırlarını zorlayabilecekler. Biz bunu istiyoruz ve hayranlara bakılırsa bütün hayranlar da öyle istiyor."

Formula 1 aracının hızını sınırlamak hiçbir hayranın hoşuna gitmiyor elbette. Güvenlik önlemleri olarak F1 aracını sınırlamak pilotların da hayranların da canını sıkıyor. Ancak, 2009 yılında şimdikinden 50 km/s daha yüksek hızlarla virajlara girilebiliyordu.

Comments


bottom of page