top of page
  • Cemal DEMİR

Mazda Onayladı, Wankel Geri Dönüyor


Mazda’nın kendi üretip kullandığı efsane motoru wankel (Rotary) motor geri dönüyor.

Mazda’nın Tokyo Oto Show’da sergilediği RX-Vision ile ilgili dedikodularla çalkalanıyor. Araçla ve motorla ilgili sis perdesi hala aralanmış değil fakat Mazda en büyük merak konusu uyandıran soruya açıklık getirdi.

Mazda gizemli konsept aracı RX-Vision’ın wankel motorla donatılmış olacağını açıkladı. Herkes Wankel motorun RX-8’yle birlikte tarihe karışacağını düşünürken, Mazda otomobil tutkunlarını sevindirecek bir haber verdi. Ancak hala aracın motoruyla ilgili bir bilgi söz konusu değil evet motor wankel ama kaç beygir, turboşarjlı mı, redline 8000 rpm mi? Bunlar hala belirsiz…

Autocar dergisine konuşan Mazda’nın AR-GE departmanı’nın başında olan Kiyoshi Fujiwara yeni motor teknolojisinin adının SkyActiv-R olacağını açıklamıştı. Fujiwara “İnsanlar Wankel Motorun günümüz gereksinimlerini karşılayamayacağını düşünüyor. SkyActiv mühendisleri rotary motor üzerinde teknolojinin son damlasına kadar çalıştı. Bu motor bizim genimizin bir parçası. Gelecekte bu motor geri dönecek ve bu genleri gelecekte de taşıyacağız.” diye konuştu.

Peki wankel’in dönmesi yakın mı?

Aslında değil, Mazda belirli bir tarih vermemekte ısrarcı bu konuda. Mazda’nın başkanı ve CEO’su Masamichi Kogai’e göre bu kasıtlı bir hareket.

“AR-GE bölümü konuyla ilgili çok çalışıyor, hedefler zorlu, wankel motorun bir çok sorunu var ve bizim bunların hepsini çözmemiz gerekiyor. Bu sadece emisyonlarla, çevreyle ilgili değil aynı zamanda performans ve bunları kolay sağlamakla ilgili bir olay. Wankel motor tüm bunları çözmek için zor bir motor. Eğer ben çıkış tarihiyle bir açıklama yaparsam mühendisleri çok baskı altına almış olurum. Ben onları baskı altında tutmaktan kaçınıyorum.” dedi.

AutoCar’ın üzerinde durduğu konu RX-7’nin 2018’de 40. yılını kutlayacak olması. Bu nedenden dolayı olası bir RX-9’un sunulması, Mazda için iyi bir fırsat olabilir.

RX-Vision tüm dünyadaki Mazda hayranlarının gerçekleşmesini umdukları bir dilek. Peki neden?

Wankel (rotary) motorlar, eşsiz bir içten yanmalı motor çeşididir. Diğer silindirik pistonlu motorların aksine üçgenimsi rotorların direk dönel olarak hareketiyle çalışır ve aslında daha az karmaşık yapıya sahiptirler. 2 pistonlu veya rotorlu bir wankel motorun tork eğrisi sıralı 4 silindirli bir motordan daha düzgündür. Düşük hacimlerden devasa güçler üretebilir. Örneğin, RX-8’in 1.3 L motoru 8200d/dak 231 hp güç üretiyordu. Ama yüksek devir çeviren bu motorlar, aşınma sorunlarından dolayı her zaman sorunlu bir motor olarak kaldı.

1967’de çeşitli teknik zorlukların üstesinden gelen Mazda, Cosmo Sport 110S’le piyasaya adım attı ve diğer araçlarla motoru geliştirmeye devam etti. Bunlardan en başarılısı, 1978 ve 2002 yılları arasında 800,000’den fazla üretilen ve en çok satan wankel motora sahip araç olma başarısını gösteren Mazda RX-7 oldu.

Sürekli olarak güç, yakıt ekonomisi ve dayanıklılığı geliştirmeye çalışan Mazda, 1991 yılında Mazda 787B modeli ile Le Mans 24 saat yarışını rotary motorlu bir araç ile kazanan ilk ve tek şirket oldu.

2012’de Mazda’nın son wankel motor taşıyan araç olan RX-8’lerin de üretimini durdurmasıyla birlikte, tüm otomotiv otoriteleri bu motorun tarihe gömüldüğüne hemfikir oldu. Şu anda seri üretimde herhangi bir rotary model olmasa da, Mazda AR-GE faaliyetlerinden hiçbir zaman vazgeçmedi ve son gelen haberlerle insanlarda büyük bir heyecan oluştu. Hepimiz o efsane RX-7 genlerinin dönmesini istiyoruz. Söz sende Mazda seni bekliyoruz.

Kommentare


bottom of page