top of page
  • Barış Karaca

Yeni A4 Orta Segmenti Sarsacak


Audi yöneticileri yeni çıkan A4 ile premium araç satışında ikinci sırada olan Mercedes-Benz’i geçebilecekleri yönünde son derece iyimser yaklaşıyorlar. Tabii ki Volkswagen'in yeni A4’e yardımını yabana atmamak gerek.

Audi satış sorumlusu Luca De Meo, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada ”A4'ün piyasada çok iyi yerlere geleceğine inancımız tam.” dedi. Bu ay Audi'de satış ve pazarlama sorumlusuyken görevden alınıp Seat Grubu CEO'luğuna getirilen De Meo, Audi’nin en çok satılan modeli A4’ün 9.jenerasyonunun özellikleriyle orta segmentte rakiplerini saf dışı bırakacağını belirtti ve şunları söyledi: ”Bu segmentte bu kadar kaliteli bir otomobil yok, çok verimli bir motor sunuyor ve araçta dijitalleştirilmiş bir çok yeni teknoloji mevcut.”

Yeni Audi A4 akıllı telefonlarla Apple Car Play ve Android Auto uygulamalarıyla kesintisiz bağlantı seçeneği sunuyor. Araca ilk defa head-up display yerleştirilmiş. Ayrıca yaklaşık 30 farklı sürüş destek sistemi eklenmiş. Audi'nin öngörücü verimlilik asistanı sayesinde sürücü yol ile ilgili özellikleri önceden öğrenebiliyor ve navigasyon sisteminden aldığı bilgilerle ileriyi görmenizde yardımcı olarak %10’a varan bir yakıt tasarrufu sağlıyor. Dur&Kalk fonksiyonlu uyarlanabilir hız sabitleme sistemi ve trafik tıkanıklığı asistanı ağır akan trafiklerde sürücüyü rahatlatıyor ve direksiyon kullanımını 65 km/h’ye kadar kısmen üstleniyor. Audi, bir sonraki adımın, kısmi otonom sürüşten yana olacağından bahsediyorlar.

A4’ün mühedislik ekibi daha konforlu, daha tepkili ve daha cimri bir araç alde etmek için selefine göre, yakıt ekonomisinde %21 iyileştirme, %25 güç artışı yapmışlar ve otomobilin ağırlığının 110 kg kadar hafiflemesi söz konusu.

Otomobil üzerindeki ağırlığı azaltmak için çelikten alüminyuma geçiş yapılmış. Bu geçiş A4’ün yol tutuşunun artmasına yardımcı oluyor. Aracın arka aksının üzerinde, yeni, 5 noktalı alüminyum bağlantılı, bir süspansiyon sistemi bulunuyor. Bu sistem, her tekerlek üzerinde hareket eden enine ve boyuna kuvvetleri ayırıyor. Bu bağlantılar otomobil viraja gireken daha hassas bir yol tutuşu sağlamasının yanı sıra, şasi, yol yüzeyindeki değişimlerden daha az etkilenmiş oluyor. Bir opsiyon da sürekli yaylanma kontrolü ile birlikte gelen değişken şok absorbe sistemi.

Audi'nin bize sunduğu bazı özelliklerinden bahsedelim.

Bilgi ve eğlence seçenekleri: Geçen sene Audi TT Coupe’yle birlikte görücüye çıkan ödüllü sanal kokpit A4’de mevcut. 12,3 inç ekranlı tam dijital gösterge paneli gelen telefona cevap verebilme, navigasyon haritası ve müzik listesi gibi bir çok şekilde kullanılabiliyor. 755 Watt'lık ve 19 hoparlörlü Bang & Olufsen ses sistemi müzik keyfini dorukta yaşamak isteyenler için sunulmuş. Ayrıca arka koltukta oturan yolcular için Audi tablet seçeneği sunuluyor.

Motor: A4 yedi farklı motor seçeneği sunuyor. Audi 6 silindirli, 3.0 litre, 215 beygir güç üreten dizel motorun 100 km'de 4.2 litrelik mazota ihtiyaç duyuduğunu, bunun da sınıfınının en verimlisi haline getirdiğini belirtiyor. Audi, diğer üreticilerin 6 silindiri bırakmaya başladığı bir dönemde, bu motorun düşük yakıt sarfiyatı sayesinde, 6 silindirli motorlara ilgisi olanları elde etmeyi amaçlıyor.

Aerodinamik: Audi A4 Sedan’ın sürtünme katsayısının 0.23 olacağını söylüyor. Bu rakam orta segment araçların içinde, A4’ün kesinlikle müthiş bir aerodinamik yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Audi mühendisleri hava akımını iyileştirmek için yan aynalara küçük kontürler eklemiş. Aerodinamik yapı ve yakıt ekonomisiyle birlikte aracın iç sesi azalmış ve hatta Audi A8 ile yarışacak seviyeye gelmiş.

bottom of page