top of page
Cemal DEMİR

Ford, Avrupa’daki Kâr Marjını Arttırmak İçin İşten Çıkaracak


Ford Motor, Avrupa’daki düşük kâr oranını yükseltmek için, yüzlerce beyaz yakanın işine son verecek.

Şirketin bu sayede idari harcamalardan yıllık 200 milyon dolar tasarruf etmeyi hedefliyor. Bunun için, 10.330 kişiden oluşan beyaz yaka personeli, gönüllü ve geçici işten çıkarılarak sayısı azaltılacak.

Ford Avrupa, 2012’de başlayan başarılı yeniden yapılanma çabasından sonra, 4 yıldır ilk kez 2015’te kâr etmeye başladıklarını belirtiyor.

Peki Ford şuanda ne yapıyor ve neden?

Kriz dönemi olan, 2012’den 2014’e 3.1 milyar dolar kaybeden Ford, geçtiğimiz yılı 259 milyon dolar kârla kapattı. Şirketin vergiler öncesi kârı %0.9 olarak gerçekleşti.

Ford, bu yıl daha yüksek kâr markajı hedefliyor ve gelecek yıllarda da kârını yüzde 6-8 seviyelerine yükseltmek istiyor.

Kaç personelin işten çıkarılacağıyla ilgili bir sayı verilmiyor. Ford Avrupa Genel Müdürü Jim Farley, geçmişteki geçici işten çıkarma programlarına bakılarak, sayıyı “yüzlerce” olarak ifade ediyor.

Üretimden Tasarruf

Ford bunun yanında üretim maliyetlerini %7 azaltmayı planlıyor. Farley, tasarrufun hemen hemen her yerden sağlanacağını söylüyor. Otomasyon arttırmak, şirket için bir olasılık fakat Farley “Otomasyonu arttırmak her zaman pozitif bir geri dönüş sağlamaz fakat kesinlikle çoğu durumda bizim verimliliğimizi arttırır” diyor.

Ford satış, genel ve idari giderler, kullandıkları ajanslar ve lojistik gibi diğer konularda da maliyet tasarrufuna gidecek. Farley “200 milyon dolar kâr sağlamak için, yalnızca personel giderlerindeki azalmalar da yeterli değil” dedi.

Ford ayrıca, geçtiğimiz yıldaki kârda rol oynayan faktörlerin üstünde durarak daha fazlasını yapmayı planlıyor: yeni üretilecek ürünleri tanıtmak ve hali hazırda satılan baz modellerin donanımını arttırarak kârı arttırmak.

Ford Edge(2016)

Ford, 2016’da Avrupa için “yeni ve tazelenmiş” 7 araç için söz verdi. Bunların arasında Escape’ın Avrupalı kardeşi Kuga’nın yenilenmiş versiyonu ve orta seviye crossover Edge de yer alıyor. Avrupa’da talep arttıkça, ürün gamına daha fazla SUV ve crossover ekleneceği söyleniyor. 2016’da Ford, ilk defa 200 binden fazla SUV satılmasını bekliyor. Bu yıllık büyüme oranının %30’dan fazla olması anlamına geliyor.

Ford Kuga(2016)

Ford, ayrıca “Vignale” modelleri ile üretim bandını genişletecek. Şimdilik elimizde sadece Mondeo Vignale var. Amerika’da bilindiği gibi Mondeo, Fusion adıyla satılıyor. Peki bu Vignale ne ? Hatırlarsınız bir zamanlar “Ghia”lar vardı, gerçi onlar şimdinin “Titanium” paketlerine eş değer ama olsun daha bir lüks gelirdi bilene sağında solunda “Ghia” yazısı falan olurdu. Vignale tabiri caizse “Ghia’nın da Ghia’sı” gibi bir şey. Ford 2017’ye kadar en az 5 Vignale modeli daha çıkaracağını belirtiyor.

2015 İstanbul Oto Show'da Sergilenen Mondeo Vignale(üstteki) ve S-Max Vignale

Peki neden şimdi?

Bence bu hikayenin arkasında Fordun söylediğinden fazlası olabilir. Farley ve patronu CEO Mark Fields, Ford Avrupa’nın kriz döneminde dahi kârlılığının devam etmesi için bir imkân buldu. İşler hazırda iyi durumdayken kâr payını arttırmak, ekonomi tersine döndüğünde ve satışlar azaldığında kendilerine daha çok soluklanma zamanı ayıracak. Ayrıca bölgesel dev güç Volkswagen sendeleyerek büyük emisyon skandalını atlatmaya çalışırken ve rakip General Motors Avrupa’da pay kapmak için geri dönüş planıyla uğraşırken, Ford’un yeni segmentteki modellerle agresif bir çıkış yapması için güzel zamanlama. Fakat işten çıkarma dedikodularının bile şirket içinde ve dışında marka imajını zedeleyeceği aşikâr.

Ne yapacaksınız işte kapitalist dünya, kimileri ekmek parası için uğraşırken kimileri de böyle milyarlarca dolarlık servetine milyon dolarlar katmak için, ekmek parası için uğraşan insanları işten çıkarıyor. Takdir sizlerin. Saygılarımla.

bottom of page