top of page
  • Barış Karaca

Seat ilk SUV'u Ateca


Volkswagen grubuna ait Seat markası Avrupa’da gelişen SUV segmentinden yararlanmak için, ilk SUV modelinin örtüsünü kaldırıyor.

Bu kompakt SUV, rekabetin oldukça yüksek olduğu bu segmentte, sportif görüntüsüyle rakiplerine gözdağı veriyor. En büyük rakipleri kuşkusuz Nissan Qashqai ve Tucson.

Seat'ın yeni SUV'u tasarım detaylarını 20V20 konseptinden alacak

Seat’den alınan bilgiye göre ilk olarak araç, Cenevre Auto Show’da(3-13 Mart) tanıtılacak.

Seat, şu anda aracın resmi detayları hakkında bir açıklama yapmadı. Basına yansıyan haberlere göre otomobilin ismi Ateca. Gelenekçi bir anlayışı olan Seat, bu arabaya diğer bir çok modelinde olduğu gibi İspanya'da bir yer adı ama bu sefer kullandıkları isim şehir ismi değil. İspanya’daki firmasının bulunduğu bölgeye yakın bir kasabanın adını, yani Ateca'yı vermiş.​

​Tasarım ipuçlarını geçen yıl Cenevre’de tanıtılan 20V20 konseptinden alacak ve Seat Leon compact hatchback ile yanyana oturacak diyebiliriz. Leon ve VW Tiguan gibi bu araç da MQB platformu kullanılacak.

İstanbul Auto Show 2015'ten 20V20'nin görüntüsü

Eski Seat Ceo’su Juergen Stackman anahatlarıyla belli olan markanın amacının hızla büyüyen crossover SUV segmentine öncelikle kompact ve daha sonra alt kompact SUV sınıfı ile giriş yapmak olduğunu belirmişti.

Audi’nin eski satış ve pazarlama müdürü Luca De Meo Stackman’dan görevi devralarak SUV’yi devam ettiriyor. De Meo, Meo 19 Ocak'ta, yeni SUV’nin Leon ve çıkması beklenen küçük crossover Ibiza ile birlikte markanın 3. direği olacağını belirtti. De Meo "Bu model son yıllarda en hızla büyüyen bu segmentte iyi bir yer edinmemizi sağlayacak" şekilde dile getirdi.

SUV’un Avrupa'daki bayilere bu yılın ortasında ulaşması bekleniyor. Autobild’e göre Almanya’da 20,000 Euro’dan satışa sunulacak( Tıpkı Qashqai’ın ilk satış fiyatı 19,990 Euro gibi yani Türkiye'de de 80 bin TL dolaylarında satılacak).

Bunlar elbette konsept aracın görüntüleri 80 bin TL'lik araçtan bunları beklemeyin

Zayıf bağlar

Kayıplarla geçen yıllardan sonra, Seat’ın satış hacminde ölçülebilir büyüklükte bir artışa ulaşması gerekiyor. Geçen yıl %2.5 artışla dünya genelinde 400,037 adet satış rakamına ulaştı. Fakat Seat Volkswagen Grubunun en zayıf markalarından biri ve bu ayrışma kârlı ilk yarıdan sonra yılın 3.çeyreğinde 40 milyon euro açığı beraberinde getirdi.

Volkswagen Grubunun içinde bulunduğu dizel skandalı Seat’i endişelendireceği kesin. Çünkü Volkswagen Grubu skandaldan sonra artan maliyeti azaltmak için yapılan harcamaları kısmayı planlıyor.

Daha çok böyle bir araç bekleyebilirsiniz (Ateca'nın casus fotoğrafı)

VW Grubunun kardeş markası olan Skoda Seat'ın SUV'unu, kendi fabrikasında Çek Cumhuriyeti’nde üretecek. Kodiak konsept olarak çıkması planlanan araç daha büyük ve 7 koltuklu olacak. Kodiak'ın da Cenevre'de gün yüzüne çıkması bekleniyor.

Biz de bu kapıyı kullanmaya çok alıştık.

bottom of page