top of page
  • Hacı Bektaş Yalçın

Continental, 5 Milyon Aracı Geri Çağırıyor


Continental Otomotiv Sistemleri, 5 milyon aracın hava yastığı kontrol ünitelerinin düzeltilmesi gerektiğini söylüyor. Buna ek olarak otomotiv endüstrisi, güvenli sistemleri üreticisi olan, Takata’nın ürettiği milyonlarca hatalı hava yastığıyla mücadele ediyor.

İmalatçı firmalar, hava yastığı güç kontrol ünitelerinin paslanmaya uğrayıp elektrik bağlantılarına zarar vererek beklenmedik şekilde hava yastıklarının açılıp yaralanmalara yol açabileceğini belirtiyorlar.

Amerikan Ulusal Yol Trafik Güvenliği İdaresi'nin (NHTSA) araba üreticileri raporuna göre, 112 bin Fiat-Chrysler grubu araç ve 341 bin Honda Accord geri çağırılacak. Geri çağrılacak araçlar arasında Volkwagen, Mazda, Kia, Mercedes ve Volvo tırlar da bulunmakta.

Continental AG, bir araç sahibinin hava yastığı arıza lambası şikâyetinden sonra, Ocak 2008 tarihinde Daimler firmasından araştırma için kontrol ünitesi alındığını söyledi. 2008'de yapılan araştırma sırasında kontrol ünitesinde kullanılan yarı iletken maddede bir sorun bulundu ve dizayn değişikliğine gitmeleri için izin verildi.

2006’dan tasarım değişikliğine gidiline kadar 3 milyon ünite üretildi ve 2 milyonu geri çağırıldı. Continental 2010 sonlarında ve 2011 yılının sonunda yapılan diğer değişikliklerden sonra da şikayet almadıklarını söylüyor.

2008 model bir Honda Accord’un hava yastığı geçirdiği kaza sırasında açılmadığından dolayı, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında NHTSA tarafından soruşturma açıldı.

Amerika'da geçtiğimiz Ekim ayında Daimler Mercedes, 126 bin 2008 ve 2009 model C serisini ve 2010'da üretilen belli GLK'ları sorunu gidermek için geri çağırdı.

Tedarikçi bir firma olarak Continental yalnızca arızalı parçaları geri çağırabiliyor. Bu nedenle, bu sorun ancak araç üreticilerinin etkilenmiş araçları geri çağırıp parçayı değiştirmesiyle çözülebiliyor. Continental yetkilileri tarafından belirtildiğine göre potasiyel olarak etkilenmiş olabilecek müşterilere derhal haber verildi ve onlarla hala yakın iletişim içindeler.

Bu en sonki büyük hava yastığı sorunu fakat bugüne kadar, 14 araç üreticisi, başka bir hava yastığı üreticisi Takata tarafından yapılan hava yastıklarının kopma ve ölümcül parçalar saçma sorunları yüzünden, 25 milyon aracı geri çağırmıştı.

Honda’nın Çarşamba günü yaptığı açıkladığına göre geri açğırılan 2008-2010 model yılları arasındaki 341 bin Accord’un kontol ünitesindeki sıkıntıyı çözdü. Şu ana kadarki en az iki yaralanmaya bu arıza sebep olarak gösterildi. Bunun dışında 74 yaralanma iddiasının da bulunduğu belirtildi.

Fiat-Chrysler ise aynı sebepten içlerinde 2009 Dodge Journey, 2008 ve 2009 Dodge Grand Caravan, Town ve Country'nin bulunduğu 112 bin aracı geri çağırdığını bildirdi. Ayrıca etkilenen araçlar arasında Alman üretici Volkswagen'in Routan modelinin de bulunduğu bildirdi.

Fiat-Chrysler grubu hepsi hafif olmak üzere 7 potensiyel yaralanma olduğunu fakat bu sorunla ilgili olmadığını belirtti. Ayrıca kendiliğinden açılan 25 kadar hava yastığı vakası olduğunu belirtmişler. Fakat bu vakalardan hiçbiri şimdiye kadar onaylanmış ve kesin değil.

Bu rapora Reuters ve Automotive News'in katkıları bulunmuştur.

bottom of page