top of page
  • Barış Karaca

Toyota C-HR Türkiye'de üretilecek


Toyota Avrupa’da C-HR konseptine dayanan yeni bir kompakt SUV/crossover modeli üretiyor. Aracın bu yılın sonuna doğru Avrupa pazarında olması için üretim yerinin Türkiye Toyota Fabrikası olmasında karar kılındı.

Toyota C-HR konseptini geçen yıl Franfurt Auto Show’da tanıtmıştı. Üretilecek model ise bu yıl ilk kez Cenevre Oto Show’da olacak. Aracın hem Avrupa’da hem de Avrupa dışında satışa sunulması bekleniyor.

Toyota'nın bu crossover'ı Amerika’da ise 2017 yılının başında satışa sunulacak. Fakat daha önce Amerika’da Toyota Scion adı altında tartışmalı bir crossover’ının olduğu gerçeğini de unutmayalım.

Aracın Amerikan versiyonu için üretim yeri hakkında henüz net bir şey yok. Açıklamalara göre Türkiye’de üretilecek olan araçların nerelere ihraç edileceği kesin değil ve Amerika’da Scion ile başlayan geçiş bu yeni konsept ile devam edecek.

Toyota pazar payının son yıllarda azaldığı Avrupa’da gelişen SUV segmentinde C-HR konsepti ile yer alarak Nissan gibi yarışta olduğu markalara gözdağı veriyor. Ayrıca bu otomobil crossover olarak Nissan Juke alt kompakt SUV ve Toyota RAV4 kompakt SUV’nin arasında yer alacak. JATO Dynamics ‘in rakamlarına göre her iki segmentte de Avrupa’da büyük bir büyüme yaşıyor.

Toyota Avrupa Ceo’su Johan Van Zyl’in yaptığı açıklamada crossover pazarının her geçen katlanarak büyümeye devam ettiğini ve bu sürdürülebilir büyümenin Toyota’nın Avrupa çalışmalarına katkı sağlayacağını dile getirdi.

Toyota C-HR ‘nin üretiminde şirketlerin küresel olarak kullanıldığı platformların sayısını azaltmak için Toyota TNGA mimarisi kullanarak bir üretim sistemi inşa edilecek. Toyota’nın bu sistem üzerine yaptığı ilk aracın yeni nesil Prius olduğunu hatırlatalım. Toyota’nın ayrıca 2020’ye kadar üreteceği araçların yarısına yakınının TNGA platformu üzerine olacağı tahmin ediliyor.

Toyota, üretilecek modelde C-HR adını kesin olarak kullanacağı yönünde bir açıklama yapmadı. Aracın motoru hakkında da henüz resmi bir açıklama yok ve kesin olan tek bilgi, ilk olarak Cenevre’de ortaya çıkacağı. Auris kompakt ve Yaris alt kompakt gibi C-HR’de de benzinli,dizel ve hibrit seçenekleri mevcut.

Galler’de yapılacak olan 1.8 litrelik hibrit motor daha sonra Sakarya’da bulunan Toyota fabrikasına ulaştırılacak. Ayrıca İngiltere’deki Toyota fabrikasında diğer Toyota modelleri için hibrit ve benzinli motor üretimi de yapılacak.

Toyota, Türkiye Fabrikası’nda kompakt minivan olan Verso'yu ve Corolla'yı üretiliyor. C-HR modelinin de gelecek olmasından dolayı Türkiye Fabrikası’nın yıllık üretim kapasitesi de artacak. Bunun için de fabrikada iş gücü artırılacak ve fabrikaya yatırım yapılacak.

Araç Avensis, Auris, Yaris, Aygo, Camry, Corolla ve Verso ile birlikte Avrupa bölgesinde Toyota’nın ürettiği sekizinci otomobil olacak. Toyota ayrıca C-HR modelinin üretiminin artmasıyla satış rakamlarını Rusya,Türkiye ve diğer İskandinav ülkelerini kapsayan yerlerde daha üst seviyelere çekme niyetinde.

bottom of page