top of page
  • Cemal DEMİR

Renault’un Yeni Silahı “Alpine Vision”


Renault’un zaman zaman zevkli araçlar çıkardığını göz ardı edemeyiz, ama yine de Renault deyince akıllara ilk olarak “sürüş veya zevk makinası” gibi sözlerin gelmeyeceği aşikâr. Fakat çeşitli dönemlerde Renault bu önyargıları kırmak için çeşitli modeller (Renault 5 Turbo, Clio V6 vs.) piyasaya sunuyor. Renault’un bugün yayınladığı araç da kesinlikle onlardan biri olacakmış gibi duruyor.

Fransız üretici, yeni yeni spor aracını, uzun zaman önce özellikle yarışlarda efsaneleşen Alpine markasını canlandırarak piyasaya sürecek(BMW’nin araçlarını BMW bandında modifiye eden Alpina’dan bahsetmiyoruz bu arada belirtelim, bu Alpine). Renault’un yayınladığı fotoğraflar iştah kabartan cinsten olmuş. Bu aracın sadece konsept olduğunu düşünebilirsiniz, fakat Renault yetkilileri Alpine Vision’un 2017’de piyasaya sürülecek araçla %80 oranında benzerlik göstereceğini belirtiyor(Özellikle Bu bilgi, beni çok heyecanlandırdı. Umarım, kalan yüzde 20’lik kısım sadece kapı kolu, yan aynalar ve karbon detayların değiştirilmesiyle kalır).

0’dan 100’e 4.5 saniyede çıkabileceği Vision’un 911 Carrera kadar iyi hızlanabileceği anlamına geliyor. Aracın rakipleri Audi TT ve Porsche Cayman gibi araçlar olacakken, Renault’un en pahalı aracı unvanını da Espace’dan alacak gibi duruyor.

Alpine 110, 1960’ların somut bir örneğiydi. Ortadan motor, hafiflik, zarif ama bir o kadar da saldırgan gövdenin harmanlanmasıyla oluşan A110 bir çeşit mini süper araçtı. Vision da bu bakımdan atasının izlerini taşıyan nitelikte inşa edilmiş. Tıpkı önceki Alpine’ler gibi ağırlığı minimumda tutmak için arkadan itişli bir mimaride ve ağırlığı 1100kg civarında olacak. Aracın güç veya kapasitesi hakkında herhangi bir bilgi verilmese de araçta 4 silindirli turbo-şarjlı 250-300 beygirlik bir motor bulunacak ve tekerlere 7-ileri çift kavramalı şanzıman üzerinden aktarılacağı söyleniyor. Fransız kaynakları, aracın fiyatının 40-50 bin Euro arasında konumlanacağını belirtiyor araç Türkiye’deki vergi avantajından dolayı bile rakiplerinden önde olduğu bir gerçek(Paramız yetmese de, böyle bir projeyi hayata geçirdiğin için seni seviyorum Reno).

bottom of page