top of page
  • Cemal DEMİR

Çılgın Volvo’lar Parti İstiyor


Volvo’nun performans markası Polestar, 2019’dan önce daha küçük hacimde motorlara geçmeyi düşünüyor.

Volvo’nun altında çalışan Polestar markası, yeni modellerle birlikte, Volvo’nun daha hafif 4 silindirli motorlar kullanma felsefesini takip ederek yeni motorları öne sürecek. S90, V90 ve XC90’da olduğu gibi gelecekteki performanslı Volvo’lar da aşırı modifiyeli 4 silindirli üniteler kullanacak.

450 beygir güç üreten çift turboşarj ve tek süperşarjla beslenen dört silindirli motor 2014’de görücüye çıkmış ve bazı çevrelerce test de edilmişti. Drive-E olarak adlandırılan ünite sayesinde, Volvo diğer tüm 5 ve 6 silindirli motorlarından vazgeçecek. Ayrıca 1.5 litre 3 silindirli ünitelerin de model gamına gireceği doğrulanmış durumda.

2019’dan önce yeni S60 ile S90, V90 ve XC90’ın Polestar versiyonlarında bu güç ünitesini görmemiz olası gibi duruyor. Polestar bu yüksek performanslı üniteyi daha da geliştirmek istiyor, fakat bunun için hibrite yönelip yönelmeyecekleri meçhul durumda.

Turboşarj ile birlikte süperşarj kullanılmasının altında yatan en büyük faktör, süperşarjın turbo gecikmesini azaltması. Bir turbo ile süperşarj ilk defa Lancia Delta S4 Grup B Ralli aracında ve sonraları yollarda Volkswagen’in 1.4 litrelik TSI ünitesi ilk olarak Golf V olmak üzere diğer araçlarda görev yaptı. Volvo şimdiden XC90’ın T6 ve T8 motorlarında çift şarjlı üniteye yer veriyor. T8’deki ünite elektrik motorunun da yardımıyla sadece 400 beygir güç üretebiliyor.

Motorun kompleksliği ve güvenilirliği endişe verici dursa da, 450 beygir mutlaka Volvo Polestar’ın, BMW M ve Mercedes-AMG ile çekişmeye girmesine yardımcı olacaktır. Açıkçası “Asi Mavi” bir V90 Polestar görmeyi çok isteriz. Saygılarımla.

bottom of page