top of page
  • Melih Salay

2016 Araçlarına Bir Bakış


Formula 1’de 2016 araçları teker teker görücüye çıktı. Kimi araçlar neredeyse hiç değişmedi, yeni takımlarla birlikte yeni tasarımlar eklendi.

Mercedes F1 W07 Hybrid

W07 Hybrid, son iki yılın şampiyon takımının 2016 yılında da bu unvanı korumak için kullanacağı küçük devrİmler yaparak geliştirdiği araç.

Gümüş Okların teknik sorumlusu Paddy Lowe yeni araçla ilgili. “Oldukça başarılı 2015 sezonundan sonra, önceliğimiz zayıf olduğumuz noktaları belirleyip geliştirmek oldu. Yapabileceğimiz her yerde minik ‘devrimler’ yapmayı hedefledik. Dış görünüş olarak eskisine -mevcut kurallar sebebiyle doğal olarak- benzese de, aşağısında büyük yenilikler yapıldı” demişti.

W07 Hybrid’i son iki yılın şampiyonu Lewis Hamilton ve Nico Rosberg sürecek.

Ferrari SF16-H

20 yıldan fazladır Ferrari kırmızı yoğunluklu olmak üzere ve genelde beyaz esintilerle araçlar tasarladı. Bu yıl da geçmiş yıllardan çok da uzaklaşmadı.

SF16-H ile. Bu yıl Mercedes’i yakalamayı hedefleyen Ferrari takım patronu Maurizio Arrivabene “Bu yıl biraz daha fazla zorlayacağız, yani şampiyonluğu. En azından sonuna kadar savaşmayı. Kolay olmayacak ve rakiplerimiz de uyuyor olmayacak ama kendimizi en iyisini yapmaya adadık.” ve

“Yarışlara büyük vaaterle gidiyoruz. Tevazu bizim sürücümüz, tutkumuz ve bizim vaadimiz.” dedi.

SF16-H’ı bu yıl geçen yılki aynı ikili, Sebastian Vettel ve Kimi Räikkönen sürecek.

Williams-Mercedes FW38
Williams bu yıl kullanacakları ve güvendiği FW38 ile geçen sene biraz düşen performanslarını yine artırma peşinde olacak. Yine Mercedes motoru kullanacak olan ve son iki yılki tasarıma benzer tasarıma sahip 2016 aracı hakkında takım patronu Frank Williams “Kıştan bu yana oldukça önemli ilerleem kaydettik. FW38, FW37’nin güçlü yönlerinin yanına zayıf yönlerini de düzeltilerek tasarlandı. Aracın tasarımına normalden daha erken başlamıştık ve bu umarız bize olmlu geri döner.” dedi.

Williams takımının pilotları bu sene de Felipe Massa ve Valtteri Bottas olacak.

Red Bull Racing-Tag Heuer RB12

McLaren’ın efsane sponsoru ile bu sene anlaşan Red Bull, eski tasarımlarından çok da fazla uzaklaşmadan küçük değişiklere gitti görsel olarak. RB12 de, motor tedarikçileriyle uzun süren ve olumsuz sonuçlanan uzlaşma arayışının ardından RB11 ve öncekiler gibi Renault motorunu kullanacak.

RB12 de geçen seneki kadroya emanet olacak. Daniel Ricciardo ve Daniil Kvyat koltuklarda oturacak isimler olacak.

McLaren-Honda MP4-31

Honda’nın motor tedarikçisi olarak geri dönmesinin ardından tek Honda motoru kullanan McLaren’dı. McLaren geçen yıl iyice gerilere düşmüş ve yıl içinde ilerlemiş olsa da bir başarı elde edememişti. Bu yıl aynı ortaklık devam ediyor. Honda’nın yeni RA616H güç ünitesini kullanacak.

McLaren bu sene de güçlü kadrosuyla pistlerde olacak. İki şampiyon Jenson Button ve Fernando Alonso pistlerde MP4-31’in sahibi olacak.

Force India-Mercedes VJM09

En iyi sezonlarının ardından gelişmekte olan Force India takımı, yine Mercedes motoruyla hareket edecek aracıyla 2016 yılında daha da yukarılara çıkabilmeyi umacak.

Geçen senekine oldukça benzer tasarımda olan VJM09’u yine Sergio Perez ve Nico Hulkenberg sürecek.

Renault R.S.16

Lotus gitti, Renault geri döndü. Renault Lotus’u satın alıp, yıllar sonra Formula 1’e takım olarak geri dönmüş olacak 2016 sezonuyla birlikte. Siyah-sarı tasarımdaki Renault R.S.16 yıllar önce bıraktığı yerden devam etmeye çalışacak.

Bu sezon R.S.16’yı Kevin Magnussen ve Jolyon Palmer sürecek.

Haas-Ferrari VF-16

F1’deki ilk Amerikan takımı olan Haas Formula 1’e 2016’da dahil olacak ve griddeki araç sayısı yeniden 20’nin üzerine çıkacak. Geçen sezon sonunda yaptığı transferlerle bu seneki kadrosu olan Romain Grosjean ve Esteban Gutierrez ikilisini takıma katmıştı.

Toro Rosso-Ferrari STR11

Ferrari motorlu Toro Rosso oldukça sade tasarımıyla ve yine aynı kadroyla pistlerde olacak.Yine genç yıldızlar Max Verstappen ve Carlos Sainz Jr. direksiyonun başında olacak.

Manor-Mercedes MRT05

Gridin en küçük takımı Manor bu yıl Mercedes motoru kullanacak. Düşük bütçeyle F1’e tutunmaya çalışıp bir yandan da gelişmeye çalışan Manor'a göre MRT05 kendi deyimleriyle “ürettikleri en iyi araç” niteliğinde.

Manor yeni kadrosu olan Pascal Wherlein ve Rio Hayranto ikilisi ile pislerde olacak.

bottom of page