top of page
  • Cemal DEMİR

Mercedes C43 AMG: 107 Beygir Farkı Dışında Tıpkı Abisi


Dört tekerlekten çekişli 4Matic ve 362 beygir çift turbolu V6, kaçık abisi C63’e büyük bir alternatif olarak geliyor.

Mercedes-Benz, C serisinin yeni spor modeli C43 AMG’yi tanıttı. Gelecek haftaki Cenevre Oto Show’da tanıtılacak olan araç C63 AMG ile C300 arasına konumlanacak. Yeni C450’nin üzerinden 1 yıl geçmeden Mercedes’ten gelen böyle bir değişiklik beklenmedik ve ani oldu.

C63 AMG’nin çok da yol otomobili olduğu söylenemez(tabii eğer yolunuz bir pist değilse). Düşünsenize işe giderken C63’ünüzü kullandığınızı, kulağa hoş geldiğini ben de biliyorum ama 500 beygirlik aracı işe giderkenki sıkışık dur kalklı trafikte kullanmak, böyle bir aracı kontrol etmek sürücüye Çin işkencesi gibi olacaktır. AMG’nin şimdiki hamlesi tam da “Şehir içinde de kullanabileceğim performanslı bir Premium aracım olsun” diyenler için bir seçenek oluşturmuş durumda.

Araç, her şeyini 2 kapılı C serisi coupe’den alıyor. Tasarımı her ne kadar bana çok çekici gelmese de bunun göreceli bir kavram olduğunu düşünüyorum. Aracı normal bir C serisi coupe’den ayıran ön arka AMG tamponlar ve 18 inçlik jantlar olsa da farkların çok belirleyici olmadığı bir gerçek. AMG sürüş kontrolünün içinde yer alan spor süspansiyonlar adaptif ve değişken yaylanma özellikleri sunarken; AMG Dynamic Select ile ise aracı ekonomiden konfora, konfordan spora farklı 5 sürüş moduyla şekillendiriyor. C43, yüksek kıvraklık ve viraj kabiliyeti için ön ve arka tekerlerde daha da arttırılmış negatif kambere sahip.

C63’ün ismini 6.3 litrelik bir önceki nesil motorundan aldığını ve adının eskidiği bir gerçek, fakat C43’ün de atalarına selam çakması da gösteriyor ki Mercedes'in gelenekçi yapısı bu performans araçlarının adları bir süre daha aynı kalacak. Kaputunun altında 362 beygir güç ve 520nm tork üreten çift turbolu 3 litre V6 yer alıyor. 9 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman motordan aldığı gücü, Mercedes’in 4Matic sistemi sayesinde arka aks ağırlıkta olmak üzere dört tekerleğe gönderiyor. 0-100’ünü 4.6 saniyede tamamlayan aracın son hızı 250km/sa ile sınırlandırılmış(C450 aynı motor ve 7 ileri şanzımanla 4.7 saniyede 0-100’ünü tamamlıyordu). Fonksiyonellik aramayanlar için, aracı sevmemek için bir neden yok gibi.

C43 AMG’nin 2017’de Türkiye’ye gelmesi planlanıyor. Aracın fiyatı belli olmuş durumda değil.

bottom of page