top of page
  • Hacı Bektaş YALÇIN

Hyundai'nin Geleceği: IONIQ


Hyundai gelecek haftaki Cenevre Motor Show'da sergileyeceği Ioniq'in üç farklı versiyonu ile ilgili bilgileri yayınladı. Toyota Prius hibrit denilince akla gelen ilk araç olsa da elektirikli ya da plug-in hibrit sektörü gittikçe genişlemekte ve ilerlemekte. Hyundai'nin çıkardığı iki hibrit model birbiriyle aynı olmasıyla birlikte tam elektrikli modelde daha iyi bir aerodinamik karoseri için kapalı bir burun tasarımına sahip.

Plug-in hibrit(prizden şarj edilebilen), mild hibritteki 43 beygirlik elektrik motoru yerine 60 beygir güç üreten yenilenmiş bir motorla geliyor. İki motor da 1.6 litre 4 zamanlı Atkinson motor kullanıyorlar. Hyundai, Ioniq'deki hibrit sistemin 139 beygirden daha yüksek bir güç ürettiğini söylüyor. Sistem, 8,9 kWh batarya ile yaklaşık olarak 50 km menzil vadediyor(Daha büyük ve daha ağır olan Ford Fusion Energi ise 7,6 kWh batarya ile yaklaşık 32 km menzil sunuyor). Ioniq Plug-in ise 40 km menzil değerine sahip .

Elektrikli Ioniq 28 kWh'lık lityum-ion bataryaya ve 118 beygir güce sahipken 165 km/sa ile sınırlandırılmış maksimum hıza sahip. Menzil ise 250 km olarak belirtilmiş fakat bu yargı üstünde birçok şüphe şimdiden oluşmuş durumda. 110 beygir 30 kWh motorlarıyla Nissan Leaf ABD Çevre Koruma Kurumu etiketi üzerinde 172 km gidebilmişti, bundan dolayı Hyundai’dan bunlara benzer rakamlar bekliyoruz.

Ioniq’in herhangi bir modeli Türkiye pazarında satışa sunulacak mı hala bilmiyoruz. Buradan anlaşılacağı gibi bu Hyundai yıl sonundan önce showroomların da olmasını beklemeyin.

bottom of page