top of page
  • Cemal DEMİR

Bugatti Chiron Parmak Isırtan Sayılarla Karşımızda!


İşte karşınızda Bugatti’nin yeni Chiron’u. Chiron’u aslında ilk defa görmüyoruz(bkz.). Geçen yıl Ekim ayında Gran Turismo adıyla konsept olarak tanıtılan araç şuanda ismini de içeren ufak birkaç değişiklikle üretime geçecek. Yarın dünya basını önünde Cenevre’de örtüsü kaldırılacak olan Chiron üretime başladığında yüksek ihtimalle şuana kadar seri üretime geçmiş en hızlı otomobil olacak. Aslında bu cümleyi söylemek isterdim fakat aracın en hızlı olduğunu söylemek açıklanan rakamlara göre legal olarak gerçekleşmeyecek gibi görünüyor.

Veyron’a göre daha sinirli duran Chiron, Veyron’dan daha hızlı olmayı istiyor gibiydi. Dedikodulara göre aracın 463km/sa’lik son hıza sahip olması bekleniyordu, ki bu dünyanın en hızlı aracı halefi Veyron Super Sport’tan 33km/sa daha hızlı olması anlamına gelecekti. Açıklanan rakamlarda Chiron’un son hızının 420km/sa ile sınırlandırılması ilk aşamada ümitleri suya düşürmüş gibi dursa da aracın 500km/sa’lik kadranı bize bir şeylerin sinyalini veriyor gibi.

Chiron’un 4 turbolu 8 litre W16 motoru 6700rpm’de 1480 beygir ve 2000 ile 6700 devir arasındaysa 1600Nm tork üretiyor. Şaşırtıcı olan şu ki dedikoduların aksine araçta hibrit bir güç ünitesine henüz yer verilmemiş. Henüz dedim çünkü eski Volkswagen Grubu CEO’su Martin Winterkorn’un verdiği ipuçlarına göre, Bugatti piste indirilecek güçlü Chiron için bazı seçenekleri elinde tutmak istiyor.

Chiron, halefine göre az daha basık, geniş ve uzun olmasına rağmen ağırlığı Veyron ile aynı(2035kg). Yani değerlere baktığımız zaman Chiron’un dünyanın en hızlı aracını geçmemesi için önündeki tek engel hız sınırlandırıcısı gibi duruyor.

Bugatti, aracın 0-100 hızlanmasının 2.5 saniyenin altında olduğunu ve 0’dan 300’e 13.6 saniyede çıktığını belirtiyor. Bu LaFerrari, McLaren P1 ve Porsche 918 Spyder gibi en hızlı süper spor araçlardan çok daha hızlı olduğunu gösteriyor. Koenigsegg’in One:1’ı bu hızlanmayı 11.9 saniyede (bkz.)tamamlamasına rağmen ve bir Koenigsegg aşığı olmama rağmen 1 prototiple birlikte toplamda 7 adet üretilen One:1’ın seri üretim bir araç olarak tanımlamak zor. Ama yine de bu değerler tamamen delilik.(Koenigsegg'in meşhur videosunu da koymadan geçmeyeyim sonuçta en büyük rakibi değil mi?)

Chiron bu değerleri yakalamasını, yeni “iki aşamalı turboşarj”ına borçlu olduğu aşikâr. Motor 4 büyük turboşarja sahip. Bu sistem ilk defa Bugatti tarafından kullanılmamış olsa da Bugatti tarafından geliştirilen bu sistem özellikle Chiron'un teknik özelliklerini ortaya çıkarmak için geliştirilmiş. Durağan halden Turbo lagsız(turbonun dolması için geçen süre) maksimum ivmeyi sağlamak spor araç sürücülerin korkulu rüyasıdır. Chiron’da kullanılan turbolar iki aşamada çalışıyor bu yüzden her zaman yalnızca 2 turbo görevde oluyor. Bir çift turbo 3800rpm’in altında çalışırken diğer çift üstünde devrede oluyor. Sonuç olarak, 2 aşamalı turboşarj sistemi sayesinde Chiron, 2000rpm’den itibaren kesin bir lineer güç eğrisi, düşük devirde devasa tork ayrıca ayarlı ve kontrollü bir güç çıkışı sunabiliyor.

Yeni araç, karbon fiber monokok üstünde yükseliyor ve Veyron’u da yere adeta zımbalamak için kullanılan aktif ön ve arkada bulunan aerodinamik detaylar, çok daha fazla aerodinamik verimlilik sunuyor.

Bugatti 500 Chiron üretecek. Bunlardan 3’te biri zaten aracın üretimine başlanmamasına rağmen satıldı. Eğer bu araçtan bir tane de siz istiyorsanız, Avrupa'da 2.4 milyon euro'ya sahip olabilirsiniz. 10 milyon dolara sahip olsanız bile almayacağınız bu aracı peki kimler alıyor? Bugatti’ye göre Chiron sahipleri ortalama 42 araba, 4 ev, 3 helikopter, bir yat, bir de jet uçağına sahip. Tamam o zamaaan, saygılarımla.

bottom of page