top of page
  • Melih Salay

Ferrari Kokpit Korumasını Test Etti


FIA'nın 2017 sezonu için açıklamya hazırlanıdığı kapalı kokpit uygulaması konuşulurken takımlar da bu konuda boş durmuyor. 2016 sezonu öncesi test turları geçen hafta yapılmaya başlandı ve bu hafta da Barcelona'da yapılmaya devam ediyor. Bugün Scuderia Ferrari, son zamanlarda hakkında çokça spekülasyon yapılan kokpit koruma uygulamasının bir prototipini kısa bir süreliğine Kimi Raikkonen'ni sürdüğü araçta denedi.

Takımın uygun bulduğu, teeden gelen iki kolun merkeze tek sütun olarak indiği siyaha boyanmış parça ile pilotun başının korunması hedefleniyor. Parça Raikkonen'in aracına monte edildi ve bir tur sonunda Halo konsepti yerinden çıkarıldı. Sebastian Vettel ise bu parçayı dün garajda inceledi, ama Raikkonen bugün pistte kullanan kişi oldu.

Bu parça üzerinde elbette çalışılmış bir parça ve bugün kullanılan hali de ağırlığı olacağından daha düşük olan bir prototip belki de. Ancak mevcut konumda pilotun kokpiti aha kolay terk etmesi için parça biraz yükseltilebilir. Halo sistemi adıyla anılan sistemin merkez çalımı sebebiyle pilotun görüş açısını biraz kısıtlaması da mutlak bir gerçek.

FIA birçok kokpit koruma çözümlemesi üzerine çalışıyor ve takımlar da bir yandan müstakbel kurala adapte olmaya çalışıyor. Genel olarak desteklenen bir yenilik olacak olan Halo sisteminin Mercedes aracındaki animasyonu ise geçen seneden beri bulunuyor:

bottom of page