Volkswagen Grubu dizel emisyon skandallarıyla boğuşmasına rağmen,dizel kelimesi Volkswagen grubu için hâla kötü bir anlam ifade etmiyor. Hatta grubun markalarından Audi, Cenevre'de 429 beygir güç ve 900 Nm tork üreten yeni bir V8 TDI dizel motor kullanacağını duyurdu. Bu motor ilk kez yeni Audi'nin performans SUV'u SQ7 TDI ile karşımıza çıkacak. Motoru daha sonra ise içinde Bentley’in de bulunduğu birçok VW Grubu markasında göreceğiz.
Bu motor için söylenecek şeylerden biri elektrikli kompresör ile donatılmış olması. Özellikle küçük bir elektrik motorundan güç alan bu kompresör dakikada 70,000 devire kadar dönüş hızı sağlıyor ve motora daha yüksek basınç gönderilmesini sağlıyor. Audi bu teknolojiyi daha önce RS5 TDI konseptinde tanıtmıştı. Sürekli kendi basıncını üreten bağımsız bir elektrik kompresörü içerdiği için, bu son model diğerlerinden biraz daha farklı.(Önceki versiyonda elektrikli turboşarj sadece düşük devirlerde devreye giriyordu.)
SQ7 TDI’deki 4.0 litre çift turboşarj beslemeli bu V8 dizel motora, dört tekerlek çekiş sistemi ve 8 ileri otomatik vites kutusu eşlik ediyor. 2 turboşarj sıralı şekilde kurulmuş ve geleneksel yolla yani turbo bıçaklarını çevirerek basınç üretiyor.
Yeni elektrikli turboşarj motor içinde dengeli bir şekilde konumlandırılmış. Motorun egzoz çıkışına ve intercoolera yakın konumlanan kompresör hava yolunun kısa tutulmasını sağlayarak istenildiği zaman elektrik motoru sayesinde daha fazla basınç üretilmesi sağlanıyor. Böylece klasik egzoz gazından güç alan turboların zayıf noktasına yani turbo gecikmesine bir çözüm oluşturuyor. Ayrıca Audi, elektrikli kompresörün 250 milisaniyeden az bir sürede gerekli basınca ulaşabildiğini iddia ediyor. Bunun sayesinde oluşan, 900 nm’lik devasa tork 1000 rpm ile 3250 rpm arasında sabit kalabiliyor. Aracın maksimum hızı 250 km/sa sınırlandırılmış ve 0-100 km arasını 4.8 saniyede tamamlıyor.
SQ7 TDI’de elektrikli kompresörden başka yenilikler de mevcut. Örneğin; maksimum 10 beygirlik güç üreten göreceli küçük bir elektrik motoru bulunuyor. Sistem çoğu araçtaki tipik 12 voltluk altyapı yerine 48 voltluk elektrik altyapısı üstünden besleniyor. SQ7 TDI bu elektrikli sistemini aynı zamanda elektrikli yüksek güç ve enerji gerektiren turbo kompresör ve daha elektromekanik aktif yatma dengeleme sistemi için de kullanıyor.
Aktif yatma dengeleme sistemi, dengeleyici amortisörün 2 bölmesini ayırmaya yarayan, 3 aşamalı planet dişli kutusuna bağlı, bir elektrik motoruna dayanıyor. Bozuk bir yolda ilerlerken barlar birbirinden ayrılır, sportif sürüş sırasında ise birbirlerine bağlanır. Aracın yatmasını azaltmak içinse önemli miktarda sistemi sertleştirerek aracın devrilmesini önlüyor.
Otomobil devlerinden biri olan Audi,SQ7 TDI’yi birçok lüks ile donatmış. LED farlar, 20 inçlik jantlar, sportif konturlu tamponlar,ayarlanabilir havalı süspansiyon, alcantra veya deri olarak sipariş edilebilen elektrikli ayarlanabilir ve ısıtmalı sportif koltuklar ve vites değiştirme fonksiyonunun(shift paddles ile) da içinde bulunduğu spor görünümlü bir direksiyonu SQ7 TDI’in en çok öne çıkan özellikleri arasında.
SQ7 TDI bu bahar Avrupa'da satışa sunulacak. Emisyon normları vs.den dolayı ABD’de ise satılıp satılmayacağı hakkında Audi bir görüş belirtmedi. Şimdilil bu motorun satışı için herhangi bir yasal engel yok gibi duruyor.