top of page
  • Cemal DEMİR

BMW’nin Planı i5 Sedan


Açıkçası, şimdiye kadar BMW’nin “i” modelleri arasında birbirine bağlı bir aile olmaktan uzak, soğuk bir bağ vardı. Düşünsenize İ3 ve i8 ikisi de büyüleyici araçlar, fakat birisi elektrikli şehir aracı iken diğeri hibrit spor araç, aralarında uçurum kadar büyük bir boşluk var.

Tam bu aradaki uçurumu doldurmak için devreye girecek aracın adı i5. Araç elektrik motorunun altında uzun mesafeler ve daha çok yük taşıyabilecek kapasiteyi barındırıyor. Detaylar hâlâ sır gibi korunuyor.BMW i5 ile ilgili yukarıdaki fotoğraftan başka örnek görsel yok. Aracın şasisi diğer "i" modelleri gibi karbonfiberden üretilecek ve yeni materyaller, yeni üretim metodları kullanılacak.

BMW "i departmanı"nın başındaki isim, Henrik Wenders, bu elektrikli 4 kapılı Tesla'ya rakip olabilecek araçla ilgili neler bekleyebileceğimze ışık tutmuş.

Edinilen birinci ve en önemli bilgi, araç menzili arttırmak için içten yanmalı motor opsiyonu da bulunacak, yani i5 aslında elektrikli olarak piyasaya çıkacak ama hibrit versiyon da sunulacak. Wenders ”Gelecek yıllarda elektrikli araçların menzil sorunu, limitleyici faktör ve endişe kaynağı olarak rol oynadığında menzil arttırıcılar çözümün önemli bir kısmını oluşturacak. Tabiiki, bir kere bizim araçta sunacağımız menzil içten yanmalı motorlarınkiyle kıyaslanabilecek düzeyde olacak. Bu nedenle, menzil arttırıcı opsiyonel ekipman listesinde yer alarak farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak. ” diyerek aracın menziliyle ilgili de iddialı bir açıklamada bulunmuş.

Ayrıca Wenders i3’te hali hazırda sunulan bu opsiyonla ilgili şöyle konuştu: ” i3 satışa başladığında, menzil arttırıcı opsiyonla ilgili beklediğimizden fazlasını aldık. Yüzde 60’dan fazla alıcı i3’ünü içten yanmalı motorla birlikte tercih etti. Bu oran gittikçe azalıyor ve ilerde bu opsiyonun kullanılmayacağını göreceğiz. Bu tamamen psikolojik bir şey; menzil arttırıcı kullanıcılar tarafından düzenli olarak yüzde 5’den daha az kullanılıyor.”

“i3 bir evde kullanılan ikinci veya üçüncü araç konumunda. Biz i3’ün üstünde konumlanacak yeni bir i modeliyle aileleri çekmek istiyoruz, yani bunun anlamı i5 evin birinci aracı olacak kapasitede. Çalışmalarımız hâlâ kullanışlı bir araç ortaya çıkarmak için sürüyor.”

Her ne zaman gelecekteki elektrikli modellerin konusu açılsa, menzil büyük bir soru işareti olarak kalıyor. Wenders, her ne kadar i5 gibi büyük bir araçtan uzun bir menzil beklenebileceğini söylese de spesifik konuşmaktan kaçıyor gibi duruyor. Wenders ayrıca şunları da ekliyor: ”Ben tüketiciyi temsil etmeye çalışıyorum bulunduğum konumda ve her zaman için maksimum menzili almak istiyorum. Fakat gerçek şu ki mühendislik açısından baktığınızda çok dikkatli olmak gerekiyor. Bataryaların ömrünü uzatmak zorundayız. Biz BMW olarak bu maksimum menzil yarışına dahil olmayacağız. Şimdi elektrikli araçlardaki bu rakamları karşılaştırırsanız ve arkalarında ne tür enerji araştırmaları olduğuna bakarsanız, çoğunlukla bu tür araçların karbon ayak izinin içten yanmalı bir motorunkinden daha fazla olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bunu yapmanın da hiçbir anlamı yok.”

Açıkçası Wenders'ın karbon ayak iziyle ilgili sözleri küçümsenmeyecek derecede önemli. Tüketiciler karbon ayak izi konusunda bilinçlenmediği sürece otomobil üreticilerinin dünya umurunda gibi durmuyor. Cebimizi düşündüğümüz kadar çevreyi de düşündüğümüz zaman dünyanın bu çöplükten kurtulabileceği gerçek. Çöplükten çıktığımız günleri görmemiz dileğiyle.

bottom of page