top of page
  • Melih Salay

Formula 1'de Yeni Sıralama Sistemi!


Bir süredir tartışılan ve sonunda karara bağlanan yeni sıralama turları sistemi artık resmileşti ve 2016 Avustralya GP'de yani sezonun ilk yarışında uygulanmaya başlanacak.

FIA'nın birkaç yıl önce koyduğu sistem gereği bir kural değişikliği Strateji Grubu ve F1 Komisyonu’nun onayından geçmek zorunda. Ferrari takımı başta olumsuz tavır takınsa da onun da onay vermesiyle daha önce ilk yarışlarda eski sistemle başlanıp İspanya GP'den sonra yeni sisteme geçileceği spekülasyonları böylece son bulmuş oldu, çünkü sorun çözüldü. Yani sistem ilk yarıştan itibaren uygulanacak.

Önceden sıralama turları 3 ayrı bölümden oluşurdu. Geçen sezon için konuşursak (20 araç) ilk 20 bölümde 20 aracın en yavaş 5'i eleniyordu. 2. bölümde kalan 15 aracın 5'i elenip son bölümde son 10 araç sıralama için çekişiyordu. Artık bu kadar basit değil. Bu sezon 22 araç pistte olacak ve yeni kurallar ise şöyle:

Q1, yani birinci bölüm 16 dakika sürecek. 7 dakika geçtikten sonra o ana kadar atılmış turlardan en yavaşa sahip olan pilot elenecek. Her 90 saniyede bu tekrarlanacak, ta ki 7. kişi elenip pistte 15 kişi kalana kadar.

Q2, yani ikinci bölüm de 16 dakika sürecek. 6 dakika geçtikten sonra en yavaş tura sahip olan pilot elenecek. Her 90 saniyede bu tekrarlanacak, yine 7 kişi elenene kadar.

Q3, yani üçüncü bölüm 14 dakika sürecek. 5 dakika geçtikten sonra 90 saniye aralıklarla pistte iki pilot kalana kadar eleme sürecek. Pistte kalan iki pilot ise pole için 1'e 1 çekişecek.

bottom of page