top of page
  • Sercan DEMİRCİ

Bilgisayar Oyunundan Fırlamış Dünyanın İlk Otonom Yarış Aracı


Aracın içine insan koyman gerekmiyor mu? O zaman neden böylesine vahşi ve fütüristik dizayna sahip bir otomobil üretmeyesin ki?

Otonom araçlarla Roborace(Robot yarışı) adlı bir yarış serisi başlatılacağını ilk duyduğumuzda biraz şaşırmıştık. Peki bir kaç robotun kendi içinde yarışmasındaki heyecan nerede? Öncelikle bu dizayn konseptini gördüğümüzde bakışımızı değiştirdik. Şuan göz alıcı bir şekilde Roborace'a hazır olan Robocar sahneye çıktı ve bizce inanılmaz sıra dışı görünüyor.

Bu eşsiz tasarım, Daniel Simon'ın çalışması. Tron Efsanesi filmindeki çalışmasıyla bilinen Simon tamamiyle radikal bir tasarımcı. Simon'ın sürücüsüz arabası, boşluklu tasarımıyla gerçekçi olmaktan uzak bir şekilde video oyunlarından fırlamış bir otomobile benziyor.

The Verge'nin haberine göre Robocar'ın ağırlığı 974 kg ve her bir tekerinde birer tane olmak üzere 4 adet 300kW elektrik motoruyla donatılmış. Roborace'in maksimum hızı ise 320km/sa ile sınırlandırılmış. Araç kendi kontrolünü etrafındaki sensörlerin ve kameraların yardımıyla sağlıyor.

Roborace, her biri 2 adet Robocar yarıştırabilecek Formula E destekli 5 takımın oluşmasını istiyor. Bu Robocarlar mekanik olarak eşit olsa da, kazanan tarafı takımların, araçların otonom kontrolü için hazırladıkları yazılımlar belirleyecek.

Devbot

Şuan Devbot adı verilen Robocar bir test prototipi halinde. Önümüzdeki yıl tamamlanmak ve sahneye çıkmak üzere hazırlanıyor. Geçen haftalarda 2 Devbot prototipi Buenos Aires’te Formula E'den önce, ilk ön gösterim için yarıştılar; fakat bir tanesini kaza yaptı.

Bu kadar güzel görünümlü araçlarla, Roborace yarışları görünüşe göre ilgi çekici olacak gibi. Her halükarda Robocar tamamı ile büyüleyici görünüyor. Daha sıra dışı haberler için Otokılavuz’u takipte kalın.

bottom of page