top of page
  • Barış Karaca

Avrupa'daki İlk Otonom Araç Qashqai Olacak


Nissan, Avrupa’da en çok satılan modeli olan Qashqai, Avrupa'daki ilk otonom sürüş teknolojisini sunan araç olmak istiyor. Adını Türklerin bir boyu olan Kaşkaylardan alan aracın otonom sürüş teknolojisini barındıran ilk araç olacak olması, aracı biz üretmesek de bir nebze olsun gururlanmamızı sağlıyor.

Qashqai, 2017’den itibaren Nissan’ın “Piloted Drive 1.0” adını verdiği teknolojiyle pisayaya çıkacak. Bu teknoloji sayesinde araç sıkışık trafikte tek şeritte aracı kontrol edebiliyor. Otonom sürüş teknolojisi ilk olarak Nissan araçları üzerinde gelecek yılın sonuna doğru, Japon şirketin kendi pazarında karşımıza çıkacak.

Akıllı Sürüş teknolojilerinin ilk ayağı olan Piloted Drive 1.0'la başlayan süreci Nissan, 2020'ye kadar daha ileriye götürmeyi planlıyor. Akıllı sürüşün 2. ayağı 2018’de Piloted Drive 2.0 olarak karşımıza çıkacak. Piloted Drive 2.0 aracın bir karayolunda otomatik şerit değiştirmesine de izin verecek. Piloted Drive 3.0’ın ise 2020’de başlaması planlanıyor. Piloted Drive 3.0 sayesinde ise sürücü müdahalesi olmadan aracın kavşaklardan geçiş yapılabilecek.

Nissan,otonom sürüşü piyasadaki çoğu araçta bulunan bir özellik yapmak için markanın kararlılık içinde hareket ettiğini dile getirdi.Nissan Avrupa şefi Paul Willcox’un yaptığı açıklamada Nissan direksiyon başındaki sürücü için işkence haline dönüşebilen ağır trafikte araç sürmek gibi durumları ortadan kaldırmayı planlıyor. Böylece sürüş heyecanını geri getirmeyi hedefliyor.

Jato Dynamics’in araştırmasına göre Qashqai geçen yıl 233 binlik satış hacmi ile Avrupa’da en çok satılan kompakt SUV-Crossover oldu. Aynı zamanda Nissan’ın ortağı olan Renault da otonom sürüşe sahip araçlar satmayı planlıyor. Renault bu teknolojinin ilk olarak hangi pazarda kullanılacağı hakkında ise bir bilgi vermiş değil.

bottom of page