top of page
  • Cemal DEMİR

Eskiyen Godzilla 565 Beygir ve Yeni Burnuyla Geliyor


Nissan GT-R, namı diğer Godzilla, R35 kasa koduyla 2007’den beri yollarda. Godzilla, 2011’de yapılan ufak birkaç değişiklikten başka araç dişe dokunur bir değişim sürecine girmedi. Hali hazırda oldukça zevkli bir araç olsa da aracın eskidiği kesin. Yeni kasa R36 GT-R’nın üretiminin 2020’ye kadar ertelendiği kesinleşince, Nissan mühendisleri saygıdeğer GT-R’ı güncellemek için son bir güzelleştirme operasyonuna sokmuş. Oh, tabi bir de 20 beygir fazlasıyla.

2016 New York Oto Show’da tanıtılan yeni Godzilla’nın dışında en göze çarpan şey, ön kısımda yapılan değişiklikler. Nissan’ın son yıllardaki konseptlerinden gördüğümüz kadarıyla, BMW böbrekleri gibi Nissan da gelecekte radyatör ızgarasında “V-Motion” denilen bir stille farkındalık yaratmaya çalışıyor. Bu konsept yeni nesil GT-R’da kendini göstermiş. Nissan mühendisleri bu sayede aracın soğutma kapasitesinin arttığını öne sürüyor. Revize edilmiş ön difüzör ve tampon dizaynıyla birlikte ince ayarlardan geçtiği belli olan kaput sayesinde yüksek hızlarda aracın yere basma kuvvetini arttırılmış.

Yanlara doğru itilen ön çamurluklar hava akışını iyileştirmiş. Aracın arka kısmı ilk bakışta eskisinden daha geniş görünse de Nissan mühendisleri bu durumun tamponun alt kısmını yükselterek, dörtlü egzoz ucunun yanlarına eklenen hava delikleri sayesinde bilinçli olarak yapıldığını söylüyor. Ayrıca Nissan, “Tüm bu değişiklikler GT-R’ın yüksek hızlarda daha stabil kalmasını sağlarken, diğer süper araçlar arasında rekor olan 0.26’lık sürtünme katsayısı da korunuyor” diye belirtiyor.

Her ne kadar GT-R alan kullanıcıların fonksiyonelliğe dikkat etmediğini düşünsek de Nissan makyajlanmış GT-R’da asıl değişikliği aracın iç kısmında yapmış gibi duruyor. Nappa deri kaplı yeniden tasarlanmış ön göğüs, daha sportif 3 kollu direksiyon, eskisine göre 1 inç büyütülmüş dokunmatik ekran, tuş karmaşasından kurtulmuş yeni orta konsol(eskisi gerçekten uçak kokpiti gibiydi ama tabi onun da ayrı bir hava kattığı kesin) aracın gösterişini arttırmış. Ayrıca yeni üretim tekniğiyle üretilmiş olan hafif koltukların, daha rahat ve daha destekli olduğu söyleniyor. Eskiden direksiyon kolonuna monte vites kulakçıkları hafif dönüşlerde sürücünün daha rahat erişebilmesi için direksiyonun arkasına monte edilmiş.

Aracın içindeki görüntüye ek olarak, 2017 GT-R Aktif Ses İptali(Active Noise Cancellation), yeni yalıtım malzemeleri ve akustik ön cam sayesinde de daha sessiz.

Ekstradan gelen 20 beygir ve 5 Nm toplamda 565 beygiri ve 633 Nm torku yanında getiriyor. Nissan mühendisleri, ateşleme zamanında yapılan ayarlamaların ve arttırılan turbo basıncının ekstra güç getirdiğini ve aracın artık 3200 rpm’in üstünde daha iyi hızlandığını belirtiyor. Yenilenen hafif titanyum egzoz sistemi de motorun karakteristiğini değiştirmiş.

Nissan mühendisleri, daha rijit gövde yapısı ve elden geçen süspansiyon ayarları sayesinde, aracın yol tutuşunun arttığını ve sürüş kalitesinin pürüzsüzleştiğini de söylüyor.

2017 Nissan GT-R’ın satışına bu yazdan itibaren başlanılacak. Fiyatlandırma ise pazara sunulmasına yakın duyurulacak. R36 GT-R’ı ise 2018’in sonlarına doğru görebileceğimiz düşünülüyor. Umarız ki yeni GT-R, Godzilla’yı aratmaz ve Nissan da fiyatlandırma konusunda Godzilla'da olduğu gibi üstüne düşeni yapar diyip sizi alev turuncu Godzilla'nın Japon amcamızın anlatımıyla gerçekleşen New York'taki ilk tanıtımını izlemeye davet ediyorum.

bottom of page