top of page
  • Cemal DEMİR

Bir F1 Aracı Ne Kadar Hızlıdır?


Herkes bir Formula 1 aracının hızlı olduğunu bilir. Fakat Formula 1 araçlarını genelde dengi araçlarla yarışırken gördüğümüzden F1 araçlarının, tekerlekleri üstünde giden diğer araçları ne kadar farkla yenebileceğini kestirmek bu yüzden biraz güç oluyor. F1 pilotu David Coulthard'ın kullandığı 2012 Red Bull RB8 aracı, ünlü motosikletçi Guy Martin'in kullandığı Tyco BMW Superbike'a karşı yarışdığı video, bu durumu kestirmek için gayet aydınlatıcı olmuş.

David ve Guy, F1 aracının motosikleti geçeceğini zaten biliyorlar. Bu yüzden, işler daha ilginç bir hal alıyor. Coulthard'ın F1 aracıyla yarışı alabilmesi için 4 turu, Guy Martin'in motorsikletiyle 3 turu tamamladığı süreden daha kısa bir süre içinde tamamlaması gerekiyor. Durum biraz karışık gibi dursa da David'in 4 turu tamamlamadan önce Guy'a tur bindirmiş olması gerekiyor.

Aslında motosiklet gerçekten çevik yine de F1 aracı, devasa yol tutuşu(downforce) ile oldukça büyük bir avantaja sahip. Yarışın sonucunu öğrenmemiz için videoyu izlememiz gerekecek, hem bu sayede de bir Formula aracının hızını da biraz olsun kıyaslayabilmiş olacağız. İyi seyirler.

bottom of page