top of page
Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Trafikte Sıkça Yapılan 5 Hata


Trafikte seyir halindeyken, kendimizin hata yapmaması bazen yeterli olmaz. Çevremizdekilerin hatalarını da telafi etmemiz gerekir. Bazı trafik canavarları trafikteki hoşgörü ve iyi niyeti suistimal ederek bilinçli olarak sırf eğlenmek için kuralları çiğnerler. Oysa ki trafikte saygılı ve sorumluluk sahibi olunması gereklidir. Ne olursa olsun trafikte bilinç elden bırakılmamalıdır. Bu yazımızda trafikte sıkça yapılan beş farklı hatadan bahsedeceğiz.

1- Dikkat Dağınıklığı

Trafikte meydana gelen kazaların büyük bir bölümü, dikkat eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Her gün yollarda otobüs şoförlerinden motor sürücülerine kadar, milyonlarca kişi dalgın veya uykusuz araç kullanıyor. Önünüzdeki aracın frenlemesini bir saniye bile geç fark edilmesi bile kazalarda çok büyük felaketlere yol açıyor. Düzensiz ve farkında olmadan yapılan şerit değiştirmeler birçok insanın hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Hayat kayıplarının yanında hayatını tekerlekli sandalyede veya hastanede devam ettirmek zorunda kalan insanlar da var tabi ki. Direksiyonda iken sadece yola odaklanılması gereklidir. Telefonla veya manzarayla ilgilendiğiniz her saniye kendi hayatınızı ve diğer insanların hayatını tehlikeye atmış olursunuz. Sonuç olarak; uykusuz, yorgun veya yoğun duygular(sinirli, üzgün, düşünceli) içindeyken kesinlikle direksiyon başına geçmemelisiniz.

2- Yanlış Frenlemeler

Çoğu zaman ihmal edilen faktörlerden birisi de orantısız frenlemedir. Aracınızın en önemli organlarından olan fren sistemine gereken önemi kesinlikle vermelisiniz. Direksiyondayken ise, her şeyden önce aracınızı iyi tanımalısınız. Aracınızın hangi fren sistemlerine sahip olduğunu, lastiklerinizin durumunu, önünüzdeki ve arkanızdaki araçla takip mesafenizi göz önüne alarak frenlemelisiniz. Panikle yapılan sert frenleme aracınızın kaymaya başlamasına ve aracınızın kontrolden çıkıp kaza yapmanıza neden olabilir. Bu nedenle frenlemeniz mümkün olduğunca pürüzsüz ve yumuşak olmalıdır. Aksi takdirde aracınızdan beklemediğiniz bir tepki alabilir, bu durumda daha da panikleyip farklı hatalar yapabilirsiniz.

3- Trafikteki Saygısızlık: Sinyal Kullanmama

Sinyal kullanmayan sürücüler sanılanın aksine üşengeç değildir; sorumsuzdur, ki bu çok daha kötü bir özelliktir. Sinyaller trafikteki iletişimi sağlar. Bomboş bir yolda ilerlerken bile verilen sinyal sürücünün her şeyden önce kendine olan saygısını gösterir. Keza yoğun trafiklerde sinyaller trafiğin akışını kolaylaştırır. Kullanımı son derece basittir ve sinyal kullanmamanın bahanesi çok ekstrem durumlar dışında olamaz. Şeritte seyir halindeyken sinyal kullanmamak diğer sürücüleri zora sokacaktır. Çok basit bir sebepten kimsenin zarar görmemesi için sinyallere gereken önem verilmelidir.

4- Sinyal Zamanlama Hatası

Sinyal vermenin önemini az önce belirttik ancak mesele sinyal vermekle bitmiyor. Sinyal verip direksiyonu kırmak ve sinyal verildiğinde yolu kendinin zannetmek, yapılan çok büyük hatalardan birisidir. Sinyal verip trafiğe niyetinizi belli ettikten sonra çevrenizi kontrol etmelisiniz. Kendinize aşırı güvenip ani hareketler yapmamalısınız. Unutulmamalıdır ki, kazalar anlık olaylardır. Sinyal, diğer sürücülerin de sizin tepkinize göre kendisini hazırlayabileceği zamanlama ile yakılmalıdır. Geç verilen sinyaller istenmeyen durumlar meydana getirebilir. Sinyalinizi geç yakmamak sizin ve diğer sürücüler için en sağlıklısı olacaktır.

 5- Doğru Şeritte İlerlememek

Yol ayrımlarından veya dörtyol ağızlarından dönerken kurallara uymayan insanlar trafiğin akışını bir hayli engeller. Trafik tıkanıklığı bir yana, can ve mal kayıplarının yaşanması da muhtemeldir. Trafik talimatlarına uyulması halinde bu risk kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Bu bilgilerden çok net bir sonuç çıkıyor: disiplinli ve hoşgörülü bir şoför olmayı başarabilirsek, sürüş keyfimizi ve güvenliğimizi çok ileri seviyelere çıkarabiliriz. Otokılavuz ekibi olarak hepinize keyifli ve güvenli yolculuklar diliyoruz.

bottom of page