top of page
oto kılavuz
oto haber kılavuz
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Otomobil Üreticilerinin Otomobil Dışında Yaptığı 10 Tuhaf Şey


Bazen garip konsept otomobiller, otomobil üreticilerinin yaptığı en acayip şeyler olmuyor.

Otonom sürüş teknolojisinin yükselişe geçmesiyle birlikte bazı şirketler bu teknolojiyi farklı segmentlerde ürün oluşturmak için de kullanmak için kafa patlatmaya başladılar. Bunun yanında markalar, popülerliğini ve vizyonlarını arttırmak için diğer sektörlerdeki mevcut markalarla dayanışma içinde hayatımızı kolaylaştırabilecek tarz ürünler ortaya çıkarmaya karar verdiler.

Bir otomobili tasarlayıp, geliştirip, üretene kadar ne kadar teknolojinin düşünüldüğünü göz önüne alırsak, otomobil markalarının diğer pazarlara sürüklenmesinin sürpriz olmaması açık. Her şey buraya kadar normal gibi görünse de bazı otomobil üreticileri, sektörünün tamamen dışında projelerle de ortaya çıkarıyorlar. Biz de markaların tasarladığı 10 tuhaf şeyi sizler için derledik. İşte hepinizi şaşırtacak 10 tuhaf proje!

10- Lexus Spor Yat Konsepti

Lexus, yat tasarlayan ilk otomobil üreticisi değil. Japonların lüks markasının, Mercedes-AMG veya Bugatti kadar prestiji de yok. Lexus'un spor yatını bu kadar garip kılan özellik, bir çift V8 Lexus motoru kullanıyor olması. Tasarım, Japonya'da bulunan Lexus Design Center'da yapıldı. Toyota'da yöneticilik yapan Akio Toyoda, yatı birkaç gün suyun üstünde test etmek üzere Toyota Denizcilik Departmanı'na gitti. Sonrasında yatın üretiminin başlamasına karar verildi.

Şirketin, yatları seri üretime almaya pek niyeti yok. Şimdilik sadece hatrı sayılır kişi ve kurumlar için yat üretimi yapılıyor.

9- Aston Martin Condo Kuleleri

İngiliz otomobil üreticisi yıllarca 007 James Bond filmlerine tedarik ettiği araçlarıyla efsane olmayı başardı. Şimdi ise farklı sektörlerde efsaneleşmeyi kafaya koymuş belli ki. Flo Rida eyaletinin Miami şehir merkezine, Aston Martin Recidences isimli 66 katlı bir gökdelen dikilecek. Aston Martin ilk gayrimenkül işinde, zengin Arjantinli şirketlerle ortaklık kurmayı tercih etti. Aston Martin'in mimarları binada lüks lobiler, fitness salonları, spa merkezleri ve çok daha fazla özelliği estetik şekilde bir araya getirebilmek için uğraşmaya devam ediyorlar.

Proje 2016 yılında açıklanmıştı. Bitiş tarihi ise 2021.

8- Toyota Kirobo Mini Robot

Honda'nın daha önceden yapmış olduğu ve oldukça bilinen Asimo robotunun ardından, Toyota'nın Kirobo adlı robotu da piyasaya sürülecek. Reuters, robotun Japonya'da sentetik bir bebek arkadaşı olarak tasarlandığını ve doğum oranlarının düşmesi sebebiyle kadınların bebek eksikliklerinin bir nebze de olsa düşürülmesini amaçladığını bildirdi. Kirobo, aracınızdaki bardaklığa kolayca sığacak boyutlarda tasarlanmış. Bu yüzden yol arkadaşı olarak yanınızda seyahat etmesinde sakınca yok. 400$ civarında bir fiyatla satışa çıkması beklenen Kirobo, Japonya'nın geneline yayılmadan önce ilk olarak Tokyo'da bulunan otomobil bayilerinde satışa sunulacak.

Toyota'nın son yıllarda geliştirdiği robotların en iyisi olan Kirobo'dan Japonlara iyi bir yol arkadaşı olmasını diliyoruz.

7- Lamborghini Hoparlör

Porsche Design'ın ürettiği tablet'ten bluetooth hoparlörlere ve kulaklıklara kadar uzanan eğlence ürünlerinden belki haberiniz vardır. Lamborghini her alanda olduğu gibi bu alanda da Porsche'yle boy ölçüşmek için kendi hoparlörlerini üretmeye başladı. Lamborghini'nin, Ixoost EsaVox adını verdiği heybetli hoparlörü görünüş olarak mükemmel. Bu arada Porsche'nin hoparlörü tasarım ve dizayn konusunda IsaVox'tan aşağı kalmadığını da belirtelim. Esavox, orjinal Lamborghini egzozunun ön planda tutulduğu Lamborghini parçaları kullanılarak üretildi. Tıpkı otomobillerindeki gibi cihazda da sert ve keskin hatlar kullanan İtalyan üretici, güç anahtarı bile orjinalde nasılsa aynısını burada da kullanmış.

Gövdede ahşap ve karbon malzemeler kullanılan IsaVox, içinde iki adet Tweeter, iki adet 16 cm sürücü, iki adet 20cm Woofer ve bir adet 38cm Subwoofer'a sahip. Bluetooth 4.0 versiyonu tercih edilen ses canavarında RCA ses bağlantı aygıtı bulunuyor. Egzotik Lamborghini araçlarında olduğu gibi EsaVox'ta siyah, turuncu, sarı ve kırmızı renkler tercih edilebiliyor. Fiyatı ise yaklaşık olarak 76 bin TL.

6- BMW Bobsled

BMW sadece bir yarış kızağı tasarlamadı, aynı zamanda Team USA'yi Sochi'deki kış olimpiyatlarında zaferine taşıdı. BMW Designworks tarafından başlatılan projede karbonfiber malzeme ağırlıklı olarak kullanıldı. Bobsled tasarımcıların dokunuşlarıyla mükemmel bir görünüme sahip olmuş. Öyle ki Formula 1'e koyulsa sırıtmaz. Olimpiyatlar için özel olarak üretilen Bobsled 374 kilogram ağırlığa sahip. Mühendislerin asıl amacıysa ağırlık merkezini mükemmel şekilde konumlandırmaktı. Başarmış olmalılar ki; Bobsled olimpiyatlarda madalyayı haketti.

Alman otomobil üreticisi bu proje için 24 milyon $ para harcadı. Olimpiyat madalyasının değeri ise paha biçilemez...

5- Audi R18 Sandalye

Clemens Weisshaar ve Reed Kram tarafından Audi'nin Hafif Tasarım Merkezi'nde üretilen ergonomik sandalyeye, Audi'nin LeMans yarışlarındaki aracının ismi, yani "R18" adı verildi. Yüksek mukavemetli alüminyum ve karbonfiber malzemeden üretilen sandalye sadece 2.2 kilogram ağırlığında. Çok büyük ihtimalle hayatımızda Audi R18 LeMans'ın koltuğuna oturamayacağız. En azından R18'e oturabiliriz. Kim bilir, belki de LeMans aracından daha konforludur.

4- Honda UNI-CUB

Honda'nın listenin en normali olduğunu baştan belirtelim. Bunun sebebi, en azından Honda'nın ürettiği bu şey hareket ediyor. Tüm bunlara rağmen UNI-CUB oldukça enteresan görünüyor. Cihaz, Honda'nın tescilli dengeleme kontrol teknolojisine sahip. Yürüyüş yaparken olduğu gibi ileri, geri, yana ve çapraz hareket etme özgürlüğünü mümkün kılan dünyanın ilk çok yönlü sürüş tekeri sistemiyle donatılan cihaz,

UNI-CUB şu an için satışa çıkmaya hazır değil. Honda mühendisleri projeyi hırsla geliştirmeye son hız devam ediyor.

3- Bugatti'nin Nargilesi

Bugatti, en son Palmer Johnson'la ortaklık kurarak oluşturacağı ultra lüks yatının tanıtımını yaptı. Bundan önce de Fransız otomobil üreticisi ile lüks nargile üreticisi Desvall ile yeni bir nargile üretebilmek için bir araya gelmişti. 2013'te 100 bin $'a el sıkışılmıştı. İsveç'te el yapımı olarak üretilmeye başlandı. Dışı titanyum üstüne kaplanmış karbonfiber dış kaplamadan oluşuyor. Elle dikilen deri ayrıntıları lükslüğün zirvesini temsil ediyor. Şimdilik 150 tane üretilmesi planlanıyor. Henüz satışa çıkmadı ama çıkar çıkmaz tükenmesi bekleniyor.

2- Nissan ProPilot Sandalyesi

Nissan bu sandalyeyi sırada bekleyemeyenler için tasarladığını belirtti. ProPilot koltuğu aslında Nissan'ın 2016 yılında Akıllı Park Sandalyesi adı altında tanıttığı bir projeydi. ProPilot koltuğunu diğer koltuklardan daha özel yapan şey, önündeki sandalyeyi algılayıp mesafeyi ölçerek aradaki uzaklığı sabit tutabilmesi. Araçlarda bulunan Cruise Control sistemiyle benzer mantıkla çalışıyor. Öndeki sandalye durunca duruyor, ilerleyince ilerliyor.

Geçtiğimiz senenin son dönemlerinde Japon otomobil üreticisi, müşterilerin sandalyeleri denemesi için Japonya'daki bazı restoranlara bu sandalyelerden birkaç tane bıraktı. Şu ana kadar herhangi bir problem çıkmadı. Aksine insanlar daha da yaygınlaşmasını istiyorlar.

1- Lexus Hoverboard

Lüks Japon otomobil üreticisi Lexus bu kez hayal edileni gerçeğe dönüştürebilmek için kolları sıvadı. Ama bu kez hedef nefes kesici bir araç için değil. Bir uçan bir hoverboard yaratabilmek için. Yanlış okumadınız, Lexus üstüne çıkıp akrobatik hareketler yapabileceğiniz yeni bir araç geliştirmek için canla başla çalışıyor. Dışarıdan bakınca tıpkı bir kaykay gibi görünse de, Hoverboard'ın tekerlekleri yok. Uçan hoverboard'ı Lexus araçlarında kullandığı malzemeleri kullanarak üretmiş. Japonlar geleceği okumakta bir hayli başarılı görünüyor.

Geriye sadece Lexus'un Hoverboard için makul bir fiyat istemesi kaldı. Hoverboard eğer uygun fiyatlarla satışa sunulursa otomobillerden daha yaygın hale bile gelebilir. Otomobil sektöründeki en yenilikçi haberleri öğrenmek için Otokılavuz'u takipte kalın!

bottom of page