top of page
oto kılavuz
oto haber kılavuz
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Ken Block'un Turbolu 1400'lük Silahı


Gymkhana videoları ile akrobasi severlerin kalbine taht kurmuş olan Ken Block'un ilgiye her zamankinden fazla alışması gerekiyor. Artık tamamen WRC’deki rakiplerinden ayrılmış durumda. Onun işi yarışmak değil şov yapmak.

Herkesin garajında görmek isteyeceği, yanından ayırmak istemeyeceği, hatta içinde yaşamak isteyeceği Hoonicorn lakaplı 1965 model Mustang'ini öyle bir güçlendirdi ki, yeni nesil Mustang'ler bile ağızları açık, ölümsüzlük iksiri içmiş dedelerini izliyor olmalılar.

Hatırlayabileceğiniz üzere Gymkhana'nın 7. bölümündeki Mustang, 845 beygir güce sahipti. 8 silindirli bu canavarın marifetlerine hepimiz tanık olduk. Ancak bunlar Ken Block’u pek tatmin etmemiş olmalı ki, metanol enjeksiyon ve devasa turbolarla aracının gücüne güç katma gereği hissetti.

İki sorumuz var; Bu bir hırs mı? Yoksa bir tür korku mu? İlki sanki daha yakın duruyor. Yine de kararı siz verin.

Gelelim Mustang'in 2. versiyonuna...

Cümleleri yarıda kesip fotoğrafa bakıyorsunuz, evet, normal olanı yapıyorsunuz. Devasa Garrett turboların yarısının kaputun üstünde yer almasının nedenlerinden biri, devasa motordan çıkan yanmış gazlardan dolayı oluşan cehennem sıcaklığındaki ısıyı, bir nebze olsun yayarak turbonun ısısını düşürmek. Ama diğer yandan da büyük görsel şölenin birer parçası olduğu yadsınamaz gerçek.

Hoonicorn’un 2. versiyonunda, 1. versiyondaki özelliklerin bir kısmı korundu. 6.7 litre, V dizilimli 8 silindir ve beygirinin 845'e kadar olan kısmı aynı. Ancak motor metanolle çalışacak şekilde yeniden düzenlendi ve toplamda 1400 beygiri üretmek için özel turbolarla donatıldı.

Block'un güncellenmiş Mustang'ı, Hoonicorn V2'si, şimdi tamamen kusursuz bir twin-turbo kurulumuna sahip. Bu boksör eldiveni gibi duran devasa turbolar, 6.7 litrelik metanol motora 21 psi kuvvetle güç katarak yanmış metanolü kaputtan dışarı atıyor. Sonuç mu? 1400 beygir, dört tekerlek arasında bir zehir gibi dağılarak, Block'un Toyo lastiklerini buharlaştıracak.

49 yaşındaki ruhu genç pilot Ken Block, alıştırmalara başlamış görünüyor. WRC yarışcısı ve böylesine bir otomobil tutkunu olan Ken Block’un şu sözü Hoonicorn V2’nin ne derece ciddi bir makine olduğunu ortaya koyuyor: "Şimdiye kadar sürdüğüm en korkunç şey bu, akıl almaz, delice bir deneyim!"

Durum böyle olunca Ken Block aracı dizginlemek için bir yol aramış olmalı ki, "Climbkhana" adında yeni bir konsept ortaya çıkarmış. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan kısa fragmanı bile tüylerimizi diken diken etmeye yetiyor. Climbkhana'nın çıkış tarihi ise 2017 yazı. Neden mi? Hiçbir fikrimiz yok.

En yakın zamanda bu ihtiyarın marifetlerini detaylıca izlemek için sabırsızlanıyoruz. Eğer siz de en az bizim kadar heyecanlıysanız Otokılavuz’u takipte kalın.

bottom of page