top of page
  • Cemal DEMİR

Bedavadan Biraz Pahalı Elektrikli: Tesla Model 3


Geçtiğimiz günlerde uzun zamandır otomotiv sektöründe görülmeyen heyecanı uyandıran, otomobillerde elektrik devriminin başlangıcı olabilecek Tesla Model 3’ün tanıtımı, gerçek ‘Iron Man’ de denilen; Tesla, SpaceX, SolarCity ve PayPal’ın kurucusu ve CEO’su Elon Musk tarafından yapıldı. Önceki cümledeki devrim kelimesine katılmıyor olabilirsiniz, fakat Tesla 3’ün barındırdığı özellikleri ve fiyat etiketini öğrenince ne demek istediğimi anlayacaksınız gibi geliyor. Zira 2017’nin sonunda ilk sahiplerine kavuşmaya başlayacak olan Model 3, şimdiden 135,000’in üzerinde(güncelleme:3. günü tamamlamadan 255 bin) ön sipariş aldı. Elon amcamızın “ Model S ve Model X’e ödenenler, Model 3’ün gelişimi için harcandı. Model S ve Model X alanlar her birinize teşekkür ediyorum.” Sözlerini de buraya eklemiş olayım.

Elon Musk’ın ana düşüncesi geleneksel fosil yakıtlı araçların kökünü kazımak. Musk aracı görücüye çıkarmadan önce, sıçrayan küresel sıcaklık grafiklerinin önünde durarak “Eğer bir araç çevreye toksik gazlar saçıyorsa, bu elbetteki sağlığınız için kötü olacaktır” diyerek insanları nasıl etkileyeceğini biliyor gibi(Her ne kadar Türk tüketicisinin çevre kirliliğiyle ilgili gibi bir kriteri olmasa da, özellikle ABD’de içten yanmalı motorlara karşı olan kitle gün geçtikçe büyüyor).

Elon Musk aracın inanılmaz güvenli bir araç olacağı iddiasını da çarpışma testlerinde Model 3’ün her kategoride 5 yıldız alacağı sözünü vererek belirtiyor. Aracın performansıyla ilgili Ayrıca “ Biz yavaş araç yapmayız” diyerek Model 3’ün baz versiyonun bile 0-100km/sa hızlanmasını 6 saniyenin altında tamamlayacağını ve daha hızlı versiyonların olacağını söyleyerek de adeta beni benden aldı. Baz model “ES” arkadan itişli, fakat dört çeker ve havalı süspansiyon opsiyonları da bulunacak.

Elektrikli araç denilince akla gelen ilk soru tabi fiyatı ve sonrasında menzili(Fiyatını en son paylaşacağım). Ne kadarlık lityum batarya paketi taşıyacağı belli olmayan aracın, menzilinin en az 340 km olacağını belirtiyor, Elon amcamız. Aracın üretim maliyetini aşağı çekmenin en efektif yolunun batarya paketini kendilerinin üretmeleri olduğunu düşünen Musk, büyük bir fabrika kuruyor.

“Peki ya seyehat özgürlüğü ne olacak? 340 km menzil kime yetecek ben 1000 km’den aşağı seyehat emiyorum” diyenler için Elon amca Model 3 kullanıcıları için ömür boyu ücretsiz olacak dünya genelinde 3600 super şarj istasyonunda şarj ederek aslında istediğiniz yere gidebileceğinizi söylüyor.

5 yetişkinin rahatça seyehat edebileceği söylenen aracın orta konsolunu 15-inçlik yatay dokunmatik ekran oluşturuyor. Araçta henüz tam otonom sürüş bulunmasa da Model 3’te otonom sürüş sisteminin donanımı bulunuyor(Model S’te ek donanım gerekliydi). Yazılımın ise standart gelip gelmeyeceği belli değil.

Silikon Vadisi’ndeki otomobil üreticisi Tesla’nın 3. Nesil platformunu kullanan ilk araç da Model 3 olacak. Bu platform ayrıca Tesla’nın olası crossover ve spor araçlarında da kullanılacak. Elon’ın açıkça belirttiğine göre Model 3, abileri Model S ve X ile neredeyse hiçbir şey paylaşmıyor. Aracın şasi ve kaporta parçalarında önceki Tesla modellerinde karşılaştığımız tamamen alüminyum yerine bazı kısımlarında çelik malzeme de kullanılmış.

Tesla Model 3 için büyük satış rakamları alacağını tahmin ediyor. Bu yüzden fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 500 binin üzerinde. Evet yazının başında söylediğim gibi 135 bin araç(güncelleme:3. günü tamamlamadan 255 bin), Tesla bayilerinde uzun kuyruklar oluşturan kişiler tarafından satın alındı(Bunlar babadan oğula nesil herhalde, çocukları Iphone sırası beklerse babası da Tesla sırası bekler tabi). Neyse peki bu telaş sebebi ne bedava mı dağıtıyorlar? Hayır! Yine de ben Model 3’ün fiyatını duyunca şok oldum. Aracın fiyatı 35 bin dolar, elektrikli araçların ÖTV’sinin de komik rakamlar düşünürsek Renault motorlu bir Mercedes C serisinden yaklaşık 40 bin TL ucuza elektrikli akarı kokarı olmayan mis gibi 0 kilometre bir Teslanız olabiliyor. Takdir sizde, aşağıdaki Teslacıların arasına katılıp katılmamak sizin elinizde.

bottom of page