top of page
  • Barış Karaca

Yakıt Cimrisi Mi Dediniz?


Eğer dünyanın en büyük beş motor üreticisi şu anda utanmıyorsa utanmalarının tam da sırası.

Toyota, VW Grubu, GM, Renault-Nissan ve Hyundai-Kia en verimli içten yanmalı bir motoru piyasaya sürmek için birbirleriyle sürekli kıyasıya mücadele eden; neredeyse sınırsız güce, paraya, kapasiteye sahip 5 büyük motor üreticisi.

Kasıtlı olarak mı, yoksa başka bir nedenden dolayı mıdır bilinmez, hiçbiri tam olarak bunu başarabilmiş değil. Özellikle Avrupa tüketicilerine göre, verimli araçlar genellikle küçük, mütevazı ve para sıkıntısı çeken bir firmalar tarafından dizayn ediliyor. Peki piyasada hangi araçlar daha ekonomik?

Tabiiki Fransız dizel otomobiller. Çünkü Fransızlar(PSA Grubu) gerçek dünyanın koşullarını her zaman iyileştirme çabasında. Bunu yaparken de işletme ve satın alma giderlerini şaşırtıcı derecede aşağıda tutuyorlar.

Dünyanın en verimli içten yanmalı otomobilinin cılız bir motorla donatılmış küçük bir araba olduğunu düşünebilirsiniz, fakat bunun yerine 5 kişilik 1.6 lt’lik motor bir aile otomobilinde karşımıza çıkıyor.

Bütün bu tanımlamalara uyan araç ise 75 beygirlik Peugeot 208 1.6 BlueHDI. PSA Grubu(Peugeot-Citroen) artan yakıt ve artan CO2 değerlerine azaltmak için diğer markalara göre elini çabuk tutmuş diyebiliriz. Yeni Peugeot 208 düşük yakıt ve düşük CO2 değerlerine 1.6 BlueHDI motoru sayesinde ulaşmış.

Fabrika verisine göre 208’in yakıt tüketimi 2.5lt/100km civarında. Gerçek sürüş testlerinde ise 3.1lt/100km gibi bir rakam ile fabrika verisinin çok dışına çıkmadığı tespit edilmiş. Ayrıca 79g/km CO2 emisyon değeriyle son derece çevreci bir motora sahip.

Bundan yaklaşık 6 ay önce Volkswagen’in gün yüzüne çıkan dizel skandalı dizel otomobil pazarına büyük zarar vermişti. Peuguot ise bu zararı durdurmaya 1.6 BlueHDI 75 hp’lik motor ile başlamış diyebiliriz.

Şimdilerde dizel aile otomobillerinde kritik eşik olarak görülen yaklaşık 2.35lt/100 km yakıt tüketim rakamına hangi otomobil şirketinin daha erken üreteceği ve piyasaya süreceği ise tam bir muamma.

bottom of page