top of page
  • Oğuz SAYDAM

Tesla, SolarCity'i 2 Milyar Dolara Aldı


Tesla’nın şirket ortakları, güneş enerjisi kurulum şirketi SolarCity alımını onayladı. Her iki şirketin hissedarları da anlaşmanın lehine oy verirken, Tesla hissedarlarının yüzde 85’inin yeşil ışık yakmasıyla ezici bir çoğunlukla anlaşmanın lehine oy verildi. Beklenildiği gibi, iki şirketin hisse senedi fiyatları seçimlerin ilanından sonra yükseldi.

Anlaşma ilk olarak, Haziran ayında yayınlandı. Tesla CEO’su ve yönetim kurulu başkanı Elon Musk, SolarCity’nin yöneticisi ve en büyük yatırımcısı değil aynı zamanda SolarCity’nin kurucu ortağı ve CEO’su olan Lyndon Rive’in de kuzeni. Biraz karmaşık bir ilişki değil mi?

Ek olarak Tesla gibi Solarcity de nakit sıkıntısı çekiyor, ancak Musk, iş modelinde bir değişikliğin hızlı bir geri dönüşünün olması gerektiğini söyledi. SolarCity tamamlanan güneş panellerini, şu anda müşterilerine kiralıyor, ancak panelleri satmak hareketi hızlandırabilir. 2015 yılındaki geliri 400 milyon dolar olan SolarCity’nin 2017 yılı gelirinin 1 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Solarcity ayrıca gelecek vaat eden, bir çeşit güneş panelli çatı kiremitini tanıttı. Musk, geleneksel kiremitle fiyat olarak boy ölçüşebilecek ayrıca daha dayanıklı olduğunu vurguluyor. Tabii ki aynı zamanda da ücretsiz elektrik sağladığını hatırlamak lazım.

Tesla’nın amacı müşterilerine baştan sona temiz enerji ürünleri sunan, dünyanın ilk dikey entegre enerji şirketi olmak. Özetle şirket güneş enerjisi panelleri ile aldığı enerjiyi, bataryalar aracığıyla depolayarak ve arabalarda kullanmak istiyor.

Ancak geleneksel elektrik tesislerinin henüz endişelenmesine gerek yok. Musk, elektrikli araçlara geçiş başladığından dolayı, elektrik üretim ihtiyacı giderek artacağını söylüyor. Bu noktada Musk'ın öngörüsüne göre, üretimin üçte biri solar panellerden geri kalan kısım ise geleneksel enerji üretim tesislerinden karşılanacak.

bottom of page