top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Yeni Yıl Fiesta'sı


Fiesta, Ford'un satışa sunduğu favori hatchbacklerinden birisi ve şimdi yeni bir tasarımla karışımızda. Bu yeni Fiesta, dün Almanya'da yapılan lansmanda ilk kez gün yüzüne çıktı. Burada gördüğünüz otomobil, Fiesta’nın Amerika versiyonu değil. Bu da demek oluyor ki, Türkiye pazarında da bu Fiesta'yı göreceğiz.

Yukarıdaki resimde görülen Fiesta, Ford'un ST-Line olarak nitelendirdiği donanım seviyesi. Bu taze hatchback boyundan büyük işlere kalkışabilecek bir duruşa sahip. Her şeyden önce, bu yakışıklının piyasayı karıştıracağının garantisini verebiliriz.

Ford Fiesta, fotoğrafta soldan sağa sıralanmış olan dört farklı seçeneği sunacak. Active opsiyonu fotoğraftan da anlayacağınız üzere bir SUV hissi uyandıracak güzel bir tasarıma sahip. Peki yanındaki kadar heyecan verici mi ? Tabi ki değil. Çünkü sağındaki bir ST-Line. Sert hatlarla tam bir sportmen. Hemen sağındaki Fiestaya baktığınızda doğrudan haddinden fazla lüks duran bir Fiesta size göz kırpıyor. Malesef Türkiye pazarında şuana kadar sunulmayan Ford’un en lüks donanım seviyesini temsil eden Vignale versiyonu. En sağdaki de malumunuz Titanium. En çok tercih edilen ve fiyatına göre özellikleriyle müşterilerini memnun etmeyi başaran versiyon. Bu tasarımlardan hangilerinin Türkiye’ye geleceği belli değil, ancak Titanyum en güvenilir seçenek olarak öngörülüyor. Fiyatlar ne olur henüz tahmin etmek güç.

Auto Express, gelecek nesil, güncel Fiesta'yla aynı platformu kullanacağını belirtiyor. Mevcut Fiesta’nın mükemmel bir alt yapıya sahip olduğunu düşünürsek bu kesinlikle iyi bir şey.

Yeni Fiesta’nın tasarım çizgileri genel olarak bir önceki kasa ile büyük oranda benzerlik gösterse de güncel nesle göre daha yuvarlak hatlara sahip olduğunu anlamak zor değil. Tamamen yenilenen ön bölümde farlar çamurluklara doğru uzatılarak daha modern bir hava katılmış, tasarımı değişen beşgen havalandırma ızgarası ve sportif ön tampon da önemli yenilikler arasında yer alıyor. Arka kısımda ise dikey formdan yataya dönüştürülen C şeklindeki stop lambaları araca dinamik bir hava katıyor. Boyut konusunda Ford henüz teknik verileri yayınlamasa da aracın şimdikine göre daha uzun olduğu anlaşılıyor.

Ford Fiesta, en büyük değişimini kokpitte gerçekleştirmiş. Panoramik cam tavan aracın içini belirgin şekilde ferahlaştırıyor. 8 inç'lik multimedya sistemi kokpite oldukça modern bir hava katmış. SYNC3 bilgilendirme sistemi multimedya sistemine entegre bir şekilde geliyor. Ses konusunda Bang&Olufsen ile ortak bir çalışmaya giden Ford, B&O Play ses sistemini Fiesta kullanıcılarına opsiyon olarak sunacak.

Yeni Fiesta’nın kaputunun altında 4 motor seçeneği yer alacak. 100, 125 ve 140 beygir gücündeki 1.0 litrelik EcoBoost motorlar, silindir kapatma özelliğine sahip dünyanın ilk 3 silindirli motorları olarak da dikkat çekiyor.

Dizel tarafında ise Ford’un 1.5 litre hacminde, 85 ve 120 beygir gücünde 2 farklı TDCi motoru bulunacak.

Henüz Ford tarafından teyit edilmiş bir bilgi olmasa da birçok otorite Ford'un, Fiesta ST-Line opsiyonu için güncel nesildeki gibi 1.0 litre 3 silindirli daha yüksek güçte bir Ecoboost motorla alıcıya çıkacağını öngörüyor. Türkiye yollarında testlerini yapmak güzel olacak. Otokılavuz'u takipte kalın

bottom of page