top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Polonya'dan Yarış Otomobili: Arrinera Hussarya


Polonyalı Arrinera markası, Hussarya GT ile size Ferrari, McLaren ve diğerlerinden daha iyi bir GT3 deneyimi vermek istiyor.

Arrinera'nın hikayesi 2008'de Polonya'nın ilk süper otomobilini tasarlama hırsına sahip bir grup mühendisle başladı. İngiliz hız sihirbazı Lee Noble, yönetim kurulu üyesi olmasıyla işler daha da ciddileşti ve Arrinera'ya ortadan motorlu, arkadan itişli süper araç şasisinin tasarımını yaparken ciddi bir emek sarf etti.

Arrinera, Hussarya'nın yeni ve daha ucuz olduğunu iddia ediyor. BTCC ustası ve takımı gelecek yıl uygun serilerde temsil edecek olan Anthony Reid de bu otomobilin sürücüsüne, GT3 versiyon bir Ferrari veya Porsche'den daha kolay bir sürüş sunduğunu belirtiyor. Bu da demek oluyor ki, bu spor otomobil şu an pistlerde turlayan birçok spor otomobille rahatlıkla başa çıkabilecek bir tasarıma sahip. Hem kaputun altında hem tasarımda hem de kokpitte.

Kendi sıkletindekilere karşı, sınavına iyi hazırlanmış adı duyulmamış bir süper araçtan bahsediyoruz. 0'dan 100'e 3.0 saniyede, 0'dan 200'e 13 saniyede çıkabilen bu canavar maksimum 350km/sa hıza ulaşabiliyor. İlk kez süper araç üreten bir ülke için son derece güzel rakamlar olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Peki bu kadar performansın arkasında nasıl bir güç var?

Hazır olun çünkü bu veriler gerçekten üst düzey. 6.2 litre, 8 silindir ve 789 beygir gücünde bir motor. Kesinlikle mükemmel. 0'dan 100'e 3 saniyede çıkmak için daha basiti bugünün şartlarında düşünülemezdi.

Ancak Enzo Ferrari'nin ünlü bir sözü vardır: “Önemli olan hızlanabilmek değil, yavaşlayabilmektir”. Sizce Arrinera bunu ne kadar önemsemiş olabilir? Bence çok. Şöyle ki; varsayalım saatte 200 kilometre hızla gidiyorsunuz ve bir anda durmanız gerekli. Arrinera için gerekli uzaklık 133 metre. Bu dünyada sayılı mesafelerden birisi.

Polonyalı Supercar'ın FIA standartlarına göre inşa ettiği elinizi sürmeden yarışa sokabileceğiniz Hussarya’ya 229.000 $ 'lık bir fiyat etiketine sahip ve ayrıca yanında yedek parça paketini de isterseniz size sadece 69.000 $'a mâl olacak.

Bu segmentte ve bu özelliklerdeki başka bir süper araç size bu Hussarya’nın iki katına mal olabilir. Dolayısıyla marka imajı Ferrari, Lamborghini ve Porsche kadar olmasa da fiyat/performans konusunda bu markaların başını ağrıtabilir. Ama birkaç sene içerisinde kendini kanıtlarsa fiyatı belki de bu markaları aratmayacak, kim bilir. Sizi en iyisi Polonya ve Hussarya'nın çekiciliğiyle baş başa bırakalım.

bottom of page