top of page
  • Oğuz SAYDAM

25 Yılda Güvenlik Teknolojisi Ne Kadar Gelişti ?


90’lı yılların teknolojisiyle geliştirilen sıfır kilometre Nissan, modern kardeşine kafadan giriyor.

ABD otomobil güvenlik yönetmelikleri, şüphesiz ABD’nin otomotive en büyük katkılarından biri. Diğer ülkeler de ABD’deki bu güvenlik yönetmeliği sayesinde daha güvenli araçlara mı biniyorlar? Gerçeğin pek de öyle olmadığının kanıtı, aşağıdaki video.

İkisi de yeni olarak satılan düşük fiyatlı sedanlar; Nissan Tsuru ve Nissan Versa. Birincisi komşu ülke Meksika’da hali hazırda satılmakta olan en ucuz Nissan ,diğeri de Birleşik Devletlerdeki en ucuz Nissan olma özelliği taşıyor.

Burda önemli bir nokta, Meksika otomobili Tsuru için kazanın neden bu kadar acımasız olduğunu yüzünüze vuruyor. Tsuru aslında 1991‘de üretildi ve o zamanki adı Sentra’ydı. Nissan arabayı yeniden paketleyerek, gerçekten yukarıdaki videoyu görene kadar kelepir diyebileceğiniz bir fiyata yaklaşık 7000 dolara satmaya devam etti. 1991’den bu yana standartları uzun bir yol kat eden sadece güvenlik standartları değil ayrıca mühendislik teknolojisindeki ilerlemeydi de.

Neyse ki Meksika güvenlik yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerden sonra, 2016 Tsuru’nun son yılı olacak. Fakat Nissan’ın 2017’de 100 “hatıra otomobili” çıkaracak. Burada nelerin hatırlamaya değer olduğunu görmek gerçekten zor.

Nissan gibi köklerinde güven duygusu olan bir şirketin bile para uğruna bu araçları piyasaya sürdüğünü düşününce, bizi firmalardan koruyan tek gerçeğin yasalar olduğunu anlıyoruz. Hatta onun bile çiğnendiğini düşünürsek(bkz. VW emisyon skandalı)...

bottom of page