top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

F1'i Sokağa Taşımak Aston Martin İle Gerçek!


Aston Martin, 1000 beygir gücündeki AM-RB 001 isimli süper otomobilini ilk olarak temmuz ayında açıkladı; ancak o zamanlar çok fazla detay vermediğinden bu kadar ilgi uyandırmamıştı. Aslında şimdi de durum çok farklı değil. Ufak tefek bilgiler sızdırılsa da aracın genel teknik özellikleri hala sır niteliğinde. Yakın tarihli bir röportajda, şirketin tasarım şefi Marek Reichman, oldukça fazla bilgi paylaşmıştı.

Görmüş olduğunuz araç için şimdilik bir taslak diyebiliriz. Ama şundan hiç şüphe yok ki; Aston Martin bu arabayı ürettiğinde, kendi adına yakışır ve kendisinden beklenen bir araçla adının anılmasını sağlayacak.

Aston Martin'in soğutma ve aerodinamik gibi konularda AM-RB 001'de alışılandan farklı yöntemler uygulaması bekleniyor. Reichman, son otomobilin konseptle büyük oranda benzerlik göstereceğini de belirtti.

Motora gelince, Reichman'ın önceden ön gördüğü gibi krank milinin dakikada 11.000 devir yapmayacağını öğrenmek beni üzdü. Bunun yerine devir kesici 9500 devirde devri sabitleyecek. Otomobil tamamen yeni 6000 ile 7000cc arasında silindir hacmine sahip bir V12 motorla piyasaya çıkacak. Aracın ana maddesi alüminyum olsa da, yer yer karbon-fiber de kullanılacak.

Reichman, Aston Martin'in tek debriyajlı bir sıralı şanzıman geliştirmek için kendi dişli kutusu tedarikçisi Xtrac ile de çalıştıklarını söyledi. Çift kavramalı bir ünite ile karşılaştırıldığında çok hafif olacağı belirtiliyor. Bunun avantajını da Aston Martin otomobilin hafifliğiyle ustalıkla birleştirdiğinde, kesinlikle pistlerde en iyi tur zamanları ile McLaren P1, Ferrari La Ferrari, Porsche 918 gibi dişli rakiplerinin baş ağrısı olabilir.

F1'den ilham alınan bir kinetik enerji geri kazanım sistemine sahip olmasına rağmen, Aston Martin, AM-RB 001'i sıradan hibrid süper araç gibi düşünmenizi istemiyor. 80 beygir gücündeki Formula 1’de kullanılan KERS benzeri sistem, gerektiğinde otomobile ek güç sağlayacak. Ancak sistem, yalnızca arabayı çalıştırmak ve düşük hızlarda yürütmek için gerekli kapasiteye sahip olacak. Aston Martin, bu hız makinesinde büyük bir batarya paketi kullanmayarak ağırlıktan büyük oranda tasarruf edeceklerini belirtiyor.

AM-RB 001 ultra hafif, üst düzey bir süper araç ; bir tonluk ağırlığıyla, 1800kg downforce(yere basma kuvveti) üretebiliyor, virajları 4.5G ile alabiliyor ve saatte 400 km/sa hıza ulaşabiliyor. Hal böyle olunca her alanda dünyanın en iyilerinden süper araçlarından oluyor, mu acaba? Peki ya konfor?

Aston Martin, ayrıca birkaç konfor detayına da sahip. Direksiyon simidi ve pedallar çoğu sürücünün yerleşebileceği şekilde ayarlanabiliyor. Bu da zemine sabit koltuğun yere daha yakın yerleştirilmesine olanak vererek ağırlık merkezini aşağı çekiyor. Bunun yanında otomobil çukurları ve tümsekleri algılayarak otomobili yükseltebiliyor.

Virajları 4.5G kuvvetinde alabilmesi, bu aracın yanal tutunmasının neredeyse Formula 1 araçlarının yanal ivmesine eşit olması anlamına geliyor(Koenigsegg One:1 2.5G, ortalama bir spor araç 1G). Aston Martin, bu kez hiç olmadığı kadar iddialı görünüyor.

Mercedes SLS AMG'den de hatırlayacağınız martı kanatlarını andıran kapılar bu otomobilde de mevcut. Üstelik kapılar kendi kuvvetiyle açılıyor. Reichmann otomobile girişlerin ya da otomobilden çıkışların kolay olacağını şu sözlerle açıklıyor: "Açıldıktan sonra koltuğa yan oturup sonra bacaklarınızı kabin içine doğru döndürerek dahi binebilirsiniz. Bu, mini etekli bir kadının bile, zarif bir şekilde yapabileceği bir hareket. İster inanın ister inanmayın, otomobili tasarlarken bu göz önünde bulundurduğumuz konulardan biriydi!''

Aston Martin yetkilileri, isminden başka her şeyi muazzam olan AM-RB 001’in sadece pistte değil, günlük hayatta da kullanılabilir olduğunu belirtiyorlar. Anlaşılan o ki; akşam canınız kahve içmek isterse, herhangi bir kafeye bu araçla sakin bir şekilde gidebilirsiniz.

Reichmann, aracın içinde rahatça oturulabileceğinin sözünü veriyor. Kendisinin 1.93m olduğunu düşünürsek, bu kesinlikle dikkate değer bir söz.

Eğer Aston Martin bu otomobili saydığı özelliklerde pazara sunabilirse, AM-RB 001 inanılmaz olacak. Gelecek yıl başlanacak testleri takip edin. Ama yine de 250 adet üretilecek olan otomobillerin satıldığını göz önende bulundurun. Yine de Otokılavuz olarak bu canavarın peşinde olacağız. Takipte kalın.

bottom of page