top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Audi'nin Yeni TDI Motorları Da Emisyon Testini Geçemiyor


Avrupa emisyon testleri komisyonu, A3 TDI'nın yasal NOx (Azot Oksit) sınırının iki katından fazlasını doğaya bıraktığını belgelerle gösteriyor. Bu da ister istemez akıllarda bir soru oluşturuyor: VW Group, dizel motorlarda hala hile mi yapıyor ?

Volkswagen'in, emisyonda hile yapılarak donatılan dizel otomobillerini düzeltmek veya geri toplamak için 15 milyar dolarlık büyük bir anlaşma yapmaya karar vermesinden sonra skandalın sona ermesini umuyorduk. Emisyon skandalı yayılalı bir yıldan fazla oldu ve maalesef bu zaman zarfında Volkswagen, yenilik arayışından çok yapacağı ödemenin üzerinde yoğunlaştı. Sonuç olarak da şu anda üretimde olan A3'ün doğayı olması gerekenden çok daha fazla kirlettiği bir takım belgelerde yer alıyor.

Automotive News, Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ve Reuters'ın da tanıklık ettiği laboratuvar testlerinde Audi A3'ün Azot Oksit emisyonunun çok yüksek olduğunu bildirdi. Sonuçlar A3'ün doğaya, kilometrede 80 miligram NOx yayması gerekirken ne yazık ki 163 miligram NOx yaydığını gösteriyor.

Başka bir testte, araç çalışmaya başladığındaki NOx salınımının normal seviyelerde olduğunu ancak motor ısındıkça bu salınımın tehlikeli derecede arttığı belirlendi. Testlerdeki farklı sonuçlar, testi düzenleyen kurumlar hakkında da şüphe oluşturdu.

Volkswagen'in emisyon skandalını araştıran Avrupa milletvekillerinden Bas Eickhout, "Aracın çalışmaya başladığı andaki motor sıcaklığı çok önemli. Testlerde motorun sıcaklık farkından dolayı değişen Nitro Oksit salınımını açıklamak gerçekten çok zor" dedi.

Audi, bağımsız laboratuvarda A3'ün emisyon kriterlerine uygun olduğunu söyleyerek suçlamaları kabul etmedi. Kendilerini suçlayan JRC'nin (Joint Research Centre) emisyon testleri hakkında yorum yapma yetkisinin olmadığını da iddia ederek, bu konudaki tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Ama tüm bunlara rağmen alıcıların güveninin biraz da olsa kırılması olası.

Avrupa komisyonu henüz Audi'ye ceza kesmeye hazır değil. Bu konuyla ilgili emisyon testleri komisyonundan bir sözcü ''Henüz test erken aşamalarda, ilerleyen zamanlarda test sonuçları hakkında bir şüphe olursa ilgili tüm makamlara başvuracağız'' dedi.

Geçtiğimiz ay Volkswagen, bazı Audi, Porsche ve Volkswagenlerde kullanılan yaklaşık 80.000 adet 3.0 litrelik dizel motora sahip aracı geri almak veya düzeltmek için ABD emisyon komisyonu koordinatörü ile anlaşmaya vardı.

Umuyorum bu bilmece en yakın zamanda aydınlığa kavuşur ve Volkswagen hatasını tekrarlamamıştır.

bottom of page