Bir erkek olarak, otomobiller üzerinde çalışmak bizim DNA’mıza kodlanmış. Bir otomobilin onarımı, bakımı konusunda çok temel şeyleri halletmeliyiz. Televizyonda profesyonellerin yaptıklarını izlemek sayılmaz bir şeyleri yapabildiğiniz anlamına elbette gelmiyor. Şimdi arabanızla aranızdaki zincirleri kırın. Artık otomobiliniz üstünde bir şeyleri kendiniz yapabilmelisiniz.
Yağ Değişimleri
Eğer Mercedes veya onun gibi özel alet edevat gerektiren bir otomobiliniz yoksa, aracınızı kaldırıp, kendiniz yapmak için garajınızda temel aletlere sahip olmanız yeterli.
Motorunuzdaki hareketli parçalarda uzun süreli hasar oluşturmamak için kullanım kılavuzunu kontrol ettiğinizden ve doğru miktarda ve tipte yağa sahip olduğunuzdan emin olun. Otomobilinizin motor yağı kapağında genelde hangi tipte yağ kullanılması gerektiği yazılıdır. Yüksek mikron verimliliğine sahip olduğu yağ filtresi almanız motorunuz açısından sağlıklıdır. Performanslı kullanımlar için K&N ve Royal Purple gibi yüksek performans markalar önerilir.
Bu tarz filtreler pahalı seçenekler gibi görünse de, yağ kalitesini uzun süre muhafaza ederek yağ değişim aralıklardan birkaç bin km daha fazla gitmenizi sağlayabilirler.
Atık tıpasının yeri kolayca bulunabilir. Tıpayı aracınızın altında, motorunuzun en alt kısmında görebilirsiniz. Çoğu otomobilin, motoru dışardan gelen darbelerden korumak için kartel koruması bulunur. Bu durumda öncelikle kartel korumasını sökmelisiniz.
Aracı yükseltip, altına yağın dolabileceği atık kovası olarak kullanabileceğiniz bir kova koyun. Kartel tıpasını sökün ve yağın doğru şekilde atıldığından emin olun. Yağ filtresini yenisiyle değiştirin ve sızıntıları engellemek için kartel tıpasına iyi bir sıvı conta sürün. Yağın kartelden tamamen boşaldığından emin olunca kartel tıpasını sıkın ve sonra motora yeni yağınızı doldurun. Herhangi bir kaçak olmadığından emin olun. Gerçekten çok basit.
Lastik ve Hava Basıncı
Aracınızın lastiğini nasıl sökeceğinizi ve takacağınızı bilmelisiniz. Bir çok erkeğin korkulu rüyası olduğu saklanmaz bir gerçek.
Düzenli lastik aşınması ve lastiklerin ömrü boyunca maksimum tutunmayı sağlamak için, ön ve arka lastikleri her 10000 km'de yer değiştirebilirsiniz. Yol tutuşu arttırmak ve yakıt ekonomisini sağlamak için en az ayda bir kez lastik basıncını kontrol edin. Sürüş ve sıcaklık değişimlerinden ötürü lastiklerin basıncını değişebilir. Dikkat etmekte fayda var.
Aracı sabitledikten(el freni devrede ve araç vitesteyken) sonra otomobili kaldırıp bijonlarını sökebilir, ardından tekeri araçtan ayırabilirsiniz. Gereken değişim veya onarımdan sonra bijonları çapraz olarak sıkın ve sıktığınızdan emin olun. Böylece lastik değişim ücretinden kurtulmuş oldunuz. Sürüş esnasında herhangi titreşim, dengesizlik veya farklılık olduğunu hissediyorsanız bir lastikciyi ziyaret etmek yararınıza olacaktır.
Bunları yapmak, büyük ölçüde lastik ömrünü artırıp; yolda giderken bir patlama olasılığını azaltacaktır. Ayrıca patlasa bile artık yedek lastiğinizi takabilirsiniz değil mi?
Hava Filtreleri
Erkek için en kolay olan değişimdir. Temin ettikten sonra eskini çıkarıp yenisi ile değiştirmek. Hepsi bu.
Filtreyi temin ettikten sonra yapmanız gerek kaputu, ardından hava filtresinin klipslerini açarak değiştirmek. 10 dakikadan kısa süreceği aşikar. Bunun sonucunda yakıt verimliliği ve performans artacaktır.
Eğer daha soğuk emiş isterseniz performans filtrelerini tercih edebilirsiniz. Her 15.000-20.000 km’de hava filtresini değiştirmeniz gerektiğini unutmayın.
Kayışlar
Eğer otomobilinizin kayışlarını uzun süredir (40.000-50.000 km) değiştirmediyseniz, kayışlardaki çatlakları, dişlileri kısacası hareketli tüm parçaları kontrol etmelisiniz. Alternatör, yakıt pompası, klima, hidrolik direksiyon, hatta motorun kendisinin çalışması bu kayışlar sayesinde gerçekleşir.
Çoğu zaman birkaç alet edevatla değiştirebileceğiniz kayış, sizi dürüstlükten nasibini almamış tamirhanelere bir kamyon dolusu para dökmekten kurtaracak ve beklenmedik şekilde yolda kalmanızı önleyecektir.
Balatalar & Diskler
Standart donanım olarak 4 tekerlek disk fren sistemi ile gelen bir aracınız varsa, kendinizi şanslı hissedebilirsiniz.
Diskli fren sistemlerinde değişimler çok kolaydır. Eğer değiştirilmesi gerekiyor ise sadece bir kaç cıvata sökerek fren balatalarını yada disklerini değiştirebilirsiniz.
Eski tip kampana fren sistemlerinde ise, sisteme birkaç yay ve ayarlar dahil olduğundan, bu tarz fren sistemlerinin bakımı amatör bir iş değildir. Ayrıca bazı özel aletler gereklidir.
Frenleme esnasında gelen ses için küçük bir ipucu verelim. Disk ve balata arasındaki tozlanma, garip sesler oluşmasına yol açabilir. Frenlerinizi sessiz tutmak için balata spreyi ile tüm tozu ve kiri temizleyebilirsiniz. Bu kadar zor değil!
Aracınıza bakım yapmak için temel şeylere, öğrenmek için zaman ayırın. Bunca basit uygulamayı yapmak istediğinizi biliyoruz.
Sizi tamirhane ve servislere fuzuli ücret ödemekten kurtarıp, bundan sonra bu basit uygulamaları gururla yapabileceğinizi umuyoruz. Otokılavuz'u takipte kalın.