top of page
  • Yazarın fotoğrafıŞamil Savaş

Arazide Yanınızdan Ayırmamanız Gereken 10 Materyal


Bu yazımızda, aracınızla doğanın tadını çıkarırken yanınızdan ayırmamanız gereken en önemli materyalleri sizler için derledik.

Şehrin stresinden ve gürültüsünden kaçmak için 4 teker gerçekten iyi bir seçenek. Sadece güneş batmadan arazide gezinirken yorulup gece yıldızların altında kamp kurup uyuyabilmek için bile bir arazi aracı sahibi olunabilir. Ancak aracınız ne kadar güçlü olursa olsun bazı detayları gözden kaçırmanız size pahalıya mal olabilir.

Overlanderlar (Tam donanımlı Off-Road araçlar) tipik 4x4 araçların biraz daha geliştirilmiş halidir. O an konaklamak istediğiniz yer neresiyse, aracınızın koltuğundan inip hemen yanıbaşınızda bulunan çadıra girmeniz yeterli. Kısacası karavanla 4x4 arası bir araç sınıfı. Neden böyle bir araca ihtiyaç duyuldu sorusu akıllara gelebilir. Bazı ekstrem koşullarda (kutup, çöl vb) sıradan 4x4ler size tam olarak güvenlik sağlayamayabilir. Karavan da bu koşullarda çok hantal kalıp başınızı ağrıtabilir. İşte bu iki aracın da özelliklerini içinde bulunduran Overlander araçlar çetin doğa koşullarında arazi severlere istedikleri performansı sunarken aynı zamanda geceleri başlarını sokabilecekleri bir ortam oluşturuyor.

Acil Durumlarda İletişim Kurmanın Kolay Yolu

Asfalt dışındaki yolculuğun keyfi, özellikle de en maceracı geziler sizi telefonların çekmediği alanlara veya internet hizmetlerinin bulunmadığı yerlere götürdüğü için cep telefonlarını, e-postaları ve mesajlaşmaları epeyi bir zora sokabilir. Neyse ki bu durumların da bir çözümü var. Bu tarz acil durumlar için uydu telefonu (Satellite Phone) tercih edilebilir. Eğer sıkı bir Off-Road gezginiyseniz bu telefonlar sizin için bire bir. Aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey senede bir servise götürüp bakımını yaptırmak. Şayet kuytu köşe gezmeyi seven birisi değilseniz bu cihazı almanıza pek de gerek yok.

SPOT Gen 3 Satellite Phone arazi tutkunları için tercih edilebilecek en iyi alternatiflerden birisi. Fotoğraftaki cihaz sayesinde aileniz, arkadaşlarınız veya istediğiniz herhangi birisi sizin nerede olduğunuzdan haberdar olabiliyor. Ayrıca telefonun içindeki hazır mesajları da dilediğinize gönderebilirsiniz. İşler kötüye gittiğinde ise telefonun üzerindeki SOS tuşuna basarak yardım isteyebilirsiniz. Cihazın fiyatı 540 TL'den başlıyor. Senelik bakımının fiyatı ise 180 TL.

OFF-ROAD İçin Özel Hazırlanan Navigasyon

Vahşi doğada yolunuzu bulabilmeniz için sıradan navigasyonlar yetersizdir. Bu nedenle eğer kendinize aşırı derecede güvenmiyorsanız özel olarak üretilen GPS sistemini almanızı öneriyoruz. Örneğin, Magellan EXplorist TRX7, off-road tutkunları düşünülerek tasarlanan başarılı bir GPS. Cihazda, 7 inç dokunmatik ekran, sağlamlaştırılmış malzemeler, aracınıza monte etmek için birden fazla yöntem ve çok sayıda arazi yolunun bulunduğu geniş bir veritabanı bulunuyor. Bu cihazla internet üzerinden diğer arazi severlerin rotalarını öğrenip, onlarla iletişime geçip ve fotoğraflarınızı paylaşıp kendinize macera arkadaşları bulabilirsiniz. Saydıklarımızdan çok daha fazla özelliğe sahip bu cihaz yaklaşık olarak 2350 TL(650$)'den satışa sunuluyor.

Arazi Canavarınız İçin Sağlam Bir Çadır

İyi bir barınak macera keyfinizi katlayacaktır. Bunun için araziye çıkmaya hazırlanırken kalacağınız yeri de düşünmelisiniz. Off-Road'a en uygun çadırlar, aracın tepesine bağlanmak için tasarlanmış çadırlardır. Konforu sizi üzmeyecektir ve içerisi oldukça ferahtır. Her şeyden önce kolay kurulabilir. Ayrıca birçok kampçı, yere kurdukları çadırlarda güvenlik önlemlerini de göz ardı etmez.

Macera Süresince İçme Suyu Hazırlama Yöntemi

Seferinize çıkmadan önce yanınıza içmek için illa ki su alırsınız. Peki yanınıza aldığınız su sizi ne kadar idare edebilir bunu iyi hesaplamalısınız. Özellikle de kalabalıksanız, hiç ummadığınız bir anda susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıyasınızdır. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için nehir, deniz veya göldeki suları arıtabilirsiniz. Nasıl mı? MSR'nin geliştirdiği Guardian cihazını satın alarak dakikada 2.5 litre suyu hızlıca filtreden geçirerek arıtabilirsiniz. Guardian suyu sadece filtreden geçirmekle kalmıyor, aynı zamanda bakteri ve virüsler de dahil olmak üzere suda bulunan zararlı maddelerin %99'unu ayırabiliyor. Bu cihaz, tortu ve silt parçacıkları gibi ufacık molekülleri bile filtreleyerek suyun görünümünü ve tadını istenilen düzeye getirmeyi başarıyor. Üstelik taşınması da oldukça basit. Bu cihaz için istenilen fiyat ise yaklaşık 1275 TL(350$).

Kamp Alanındaki Enerjiniz

Taşınabilir elektrikli jeneratörler, kamp alanınızda önemli miktarda güç üretmenizi sağlayarak işinizi kolaylaştırır. Özellikle elektronik aletlerin şarj edilmesinde, gece kamp alanını aydınlatmanızda veya taşınabilir buzdolabını çalıştırmanızda hayati role sahiptir. EnerPleX'in Generatr 1200 modeli, 1231 watt-saatlik güç üretebiliyor. Ağırlığı az ve boyutu diğer jeneratörlerden ufak olduğu için macera severlerin işine bir hayli yarayabilecek bir cihaz. Ekstradan satın almak isterseniz, jeneratörünüze 5 adet güneş paneli ekleyerek enerjinizi katlayabilirsiniz. Tabi ki böylesine avantajlı bir güç makinası ucuza mal olmuyor. Jeneratörün kendi fiyatı 5000 TL. Ek olarak güneş paneli satın almak isterseniz, panel başına 1450 lira para ödemeniz gerekecek.

Aletlerinizi İçine Koyabileceğiniz Kullanışlı Bir Çanta

Off-Road seyahatleri daima sert ve yorucu olur. Bazı durumlarda aracınızda veya yanınızdaki cihazlarda arızalar meydana gelebilir. Bu durumlarda tekniker veya tamirci bulamayacağınıza göre, kendiniz halletmeniz gerekir. Düzenli bir alet çantası işinizi kolaylaştıracaktır. Tepui hayatınızı kolaylaştırmak için kullanışlı ve dayanıklı alet çantaları üretiyor. Suya, ısıya ve darbelere karşı oldukça dayanıklı olan fotoğraftaki çantanın hacmi 120 litre. İçine yeterli kadar eşya doldurulabilir. Özellikle ağzına kadar dolu olsa bile kolaylıkla hareket ettirilen çok amaçlı bu çanta, beğenimizi toplamayı başardı. Fiyatı da diğer modellere oranla çok uçuk değil. Seyahatlerinizde son derece önemli olan bu çantaya 650 liraya sahip olabilirsiniz.

Leziz Yemekler İçin Taşınabilir Ocak

Sırt çantalarında ağırlık çok önemlidir. İhtiyacınız olmayan eşyaları kendinize yük etmeyi kesinlikle istemezsiniz. Eğer araçtan inip yaya olarak devam edecekseniz tabi ki. Tam donanımlı taşınabilir ocağı yanında bulundurmayı hemen hemen her macera sever ister. Örneğin, Eureka Spire kamp pişirme seti. Birden fazla ocağı birbirine bağlayıp tek bir yakıt deposundan beslenebilmelerini sağlıyor. Bu da aynı anda birçok yemeği pişirebilmeniz anlamına geliyor. Ocak 5.86 kWh güç üretebiliyor. Kolay çalıştırma, çabuk ısıtma, verimli yakıt yakma ve dayanıklılık faktörlerinin bir araya geldiği cihaz en engebeli arazilerde bile enfes yemekler yiyebilmenizi sağlıyor. Spire kamp ocakları iki versiyonla satılıyor: Standart model 360 TL, LX teknolojisine sahip hassas sıcaklık ayarlı model ise 545 TL.

Ekstra Yakıt Depoları

Malum dağda, çölde veya bataklıkta benzinliklere sık rastlanılmıyor. Hatta hiç rastlanılmıyor da diyebiliriz. Yakıt sizin için en önemli faktörlerden birisi, bu nedenle yanınıza tedbir amaçlı ekstra yakıt almanız sizi kabus gibi bir seyahatten kurtalabilir. Off-Road yapmayı düşünüyorsanız Wavian'nın ürettiği yakıt depoları sizin için güvenli ve ideal olacaktır. Rotanızın uzunluğuna göre farklı hacimlerdeki depoları satın alabilirsiniz. Wavian USA isimli şirket, EPA ve CARB onaylı ürünleriyle piyasanın neredeyse en kalitelisi. Şirketin Jerry ismini verdiği yakıt depolarının 20 litreliği yaklaşık 300 liraya(90 $) satılıyor. Depoda, aracınıza hızlıca ve yere dökmeden yakıt ikmali yapabilmeniz için pratik bir sistem var. Kafanızın rahat olmasını ve gözlerinizin sürekli yakıt göstergesini takip etmemesini istiyorsanız kesinlikle yanınıza almanız gereken bir ekipman.

Tam Donanımlı İlk Yardım Seti

Dünyanın en gizemli ve ıssız yerlerinde seyahat etmek bazı tehlikeleri de ister istemez beraberinde getirir. Haliyle Off-Roadlarda ekibinizdeki birisinin hastalanması veya yaralanması an meselesidir. Umarız başınıza gelmez ama yaralanmanız durumunda elinizin altında ilk yardım çantanızın bulunmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Sıradan bir ilk yardım seti zorlu doğa şartlarında işinizi göremeyebilir. Fiyatı ilk başta sizi biraz kendinden soğutabilir ancak tam donanımlı olmak daima avantajdır. RMI ilk yardım seti şu anda en eksiksiz ilk yardım setlerinden birisi ve fiyatı 2000 lira civarında. RMI, genel hastalıklara ve yaralanmalara uygulanacak ilk yardımın yanında büyük yaralanmalar için 6 saatlik ilk yardım materyallerini içinde bulunduruyor. Sırt çantasında bile taşınabilecek kadar ergonomiktir. Bagajınızda da fazla yer işgal etmeden yanınızda taşıyabilirsiniz.

Off-Road Tutkunlarının En Yakın Arkadaşı: Kürek

Seyahatinizi asfaltın dışında yapmayı planlıyorsanız yanınızda mutlaka bir kürek bulundurmalısınız. Aracınız kara veya çamura saplandığında yolunuza kürekle zemini kazıyarak devam edebilirsiniz. Kamp ateşinizi söndürmek için kürek kullanabilirsiniz. Tuvaletinizi yapmak için kürekle kuyu kazabilirsiniz. Kısaca seyahatinizin her aşamasında küreğe ihtiyacınız olabilir. Elbette dayanıklı ve bir o kadar da hafif olmalı. Ama en önemlisi kullanımının kolay olması. Gerber'in E-Tool model küreği beklentilerinizi tam olarak karşılayacaktır. Uç kısmında bulunan tırtıklı bıçaklar sayesinde zemini kolaylıkla kazabilirsiniz. Katlanabilmesi sayesinde bu kürek, katlanıldığında sadece 23.4 santim uzunluğa sahip. Ağırlığı ise 1048 gram. Son olarak 430 Tl(110Euro)'dan satışa sunulan bu küreğe sahip olduğunuzda dünyada başa çıkamayacağınız güzergah kalmayacak!

Tüm bu malzemeler aslında bir bakıma sıkıntısız bir doğa yolculuğu için elzem. Eğer siz de her türlü koşulda eziyetsiz bir şekilde doğanın keyfini çıkarmak istiyorsanız sizler için güzel bir liste olduğunu düşünüyorum. Otokılavuz'u takipte kalmanız dileğiyle.


bottom of page