top of page
Atahan TOPKÜL

Bugatti Chiron’un Üretim Sürecine Bir Göz Atın


Bir süper araba üretmek çok şey gerektirir. Peki ya dünyanın en hızlısını yapmak? Gelin biraz zihninizi açalım.

Bugatti sadece 500 adet Chiron üretecek. Vereceğiniz 2.7 milyon $’ ın karşılığında saatte 420 km hız yapması için prototiplerine 500,000 km katettiren firma, bu süper arabayı geliştirme aşamasında.

Bütün Chiron’lar coupe tarzında olacak. Bugatti ayrıca daha güçlü bir modelin olmayacağını da belirtti. Eğer bir Chiron Super Sport almayı düşünüyorsanız, 1500 beygir güç ile yetinmeniz sizin için daha hayırlı olabilir.

Chiron, rüzgar tünelinde 300 saatten fazla test edildi. Aracın tam boy maketi üzerinde bilgisayar simülasyonu sırasında verilen kararların doğruluğunu tasdik etmek için duruyor. Rüzgar tüneli testleri, arabanın hava akışını ve arabanın gövde altında kalan görünmeyen bölgelerini optimize etmek için kullanılıyor.

Dallara’nın simülatörü sayesinde Chiron’un parametreleri havadayken değiştirilebiliyor. Bu şekilde, Bugatti takım kalibrasyonu sinyallerinde hata sesleri olmadan gürültüsüz veriler elde ediyor. Çünkü bu aşamada ortaya çıkabilecek en ufak hata, gerçek otomobilde pistteyken ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Chiron’un motoru 1500 beygiri beslemek için dakikada 60 bin litreden fazlasını çekiyor(Yani ortalama bir otomobil kadar havayı 3 saniyede emen bir elektrik süpürgesi). Motor ve güç aktarma organları yaklaşık 630 kg. Motor tek başına 430 kg ama emme manifoldunda kullanılmamasına rağmen, turbo hava boruları, zincir muhafazaları dahil karbon fiberden yapıldığı için kaputun altı fazla ağır olmuyor.

Bugatti’nin meşhur W16 motoru şimdi iki aşamalı turboşarj kullanıyor. Bu da Chiron’un sürekli olarak sadece iki turboyla çalıştığı anlamına geliyor. Diğer ikisi ise motorun dakikada 3800 devir yaptığı zamanda devreye girip doğrusal güç iletimini sağlıyor.

Egzozdan çıkan sıcak gazlar titanyumdan yapılmış altılı egzoz sistemiyle aracı terk ediyor. Egzoz sisteminde dört ön konvertör ve iki ana olmak üzere 6 katalitik konvertör kullanılmış. Bu altı dönüştürücünün toplam aktif yüzeyi 230,266 m2 ki bu da 30 futbol sahasından daha büyük bir alan!

Bugatti, karbon silikon karbürden (CSiC) üretilen karbon seramik fren diski kullanıyor ve fren mesafesi bilinmemesine rağmen 420 km/h ile giden bir aracı durdurduktan sonra hayatta kalabileceğini söylüyor. Bilinen tek mesafe 300 km/h ile giden aracın 272 metre fren mesafesi olduğu(Bu veriden 100’den 0’a, 30 metrenin altında yavaşlayacağı anlaşılabiliyor)

Michelin’in görevi 5000 Nm torku yola transfer edebilecek lastikler yapmaktı. 400 km/h hızın üzerinde her bir gram kauçuk 3800 G’lik bir santrifüj kuvvetine maruz kalıyor. Michelin ve Bugatti bu durumu düşünerek gelişme aşamasında 200 set lastik denemek zorunda kaldılar.

Chiron, elektronik kontrollü amortisörlerle donatılmış, çift salıncaklı süspansiyon sisteminin sürüş yüksekliğini beş kademeli olarak ayarlayabiliyor. Standart ayarda, Chiron’un boyu sadece 1,2 metre.

Bugatti’nin karbon fiber kaplaması , sandviç prosedürünü kullanan Dallara ile birlikte tasarlandı. Bir monokokun üretimi dört hafta alıyor. Bununla Chiron derece başına 50,000 Nm’lik ve ton başına yaklaşık 0,25 mm’lik bir bükülme sertliğine ulaşıyor.

Chiron’un , yaklaşık 2 ton olan kuru ağırlığını korumak için; titanyum, magnezyum ya da alimünyumdan yapılmayan parçalarının karbon fiberden yapılması zorunluluk. İlk kez aracın en çok önem verildiği yeri arka ucu da karbon fiberden üretilip 8 kg tasarruf sağlandı.

“Handling” modunda, tüm sistemler maksimum çeviklik, performans ve kontrollü kayma momentleri için ayarlanıyor. İkinci fonksiyon, sürekli olarak dört tekerden çekiş sisteminin elektronik kontrollü arka diferansiyel kilidi ve ESC tarafından kontrol edilen çekiş kontrolü sayesinde gerçekleşiyor.

Pencereler 150 km/h hıza ulaşıldığında otomatik olarak kapanırken Chiron, 177 km/h hızı aşarsa da araç “Otoban” moduna geçiyor. Bu durumda şasi iniyor, direksiyon ve amortisör ayarları, yolda daha yüksek hızlarda istikrarlı kullanım için otomatik olarak ayarlanıyor.

50 km/h hıza ulaşıldığında, araç günlük kullanım modu olan “EB” moduna geçiyor. Aracı temizlerken alt tarafa da ulaşmak istiyorsanız bir de Lift( Kaldırma) modu var.

Eğer biraz hız yapayım” dediğiniz anlardan birini yaşıyorsanız, Chiron bu anlarda klimayı ve diğer sistemleri kapatmıyor. Sürücü, yalnızca alakalı olan bilgileri ekranda görebiliyor ve diğer bilgiler yavaşça sönüp kayboluyor. Direksiyon, süspansiyonlar ve şasi yüksekliği otomatik olarak yapılıp, aerodinamik maksimum hız için ayarlanıyor. Ve hepsi bu kadar, artık ışınlanmaya hazırsınız... Bir gün bu canavarı test ederseniz bir sonraki durağınız 420 km/h olsun. Unutmayın; yalnızca 9 dakikalık yakıtınız var, belki daha da az…

Bugatti, çekiş kontrolünün Chiron’u sürülmeyecek hale getirmeyecek şekilde kapatılabileceğini ama bunu yaparsanız sizin “mükemmel bir şoför” olmanız gerektiğini belirtiyor. Şüphe yok.

Otomotivdeki en seçkin bilgilerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız, Otokılavuz’un mail bültenine abone olabilirsiniz.

bottom of page