top of page
oto kılavuz
oto haber kılavuz
  • Yazarın fotoğrafıZeynep Eşel

Otomobiller Hakkında Az Bilinen 4 Bilgi

VOLKSWAGEN ARAÇLARINA RÜZGAR İSİMLERİ VERİYOR


Otomobillerin ilk üretim amacı daha hızlı ulaşım olsa da bu amaca sonraları otomobil üreticilerinin, mühendislerin, yarışçıların ve daha birçok otomobil severin kendilerini ifade etme yoluna dönüşmüştür. Bizlerin üzerine düşünmediği veya anlamsız kelimeler sandığı VW modellerinin isimleri aslında Almanca dilinde rüzgarların anlamlarını taşıyor. Trafikte sıkça karşılaştığımız modellerden örnek verelim. Passat; ticaret rüzgarı olarak da bilinen alize rüzgarını temsil eder, Scirocco; bir akdeniz rüzgarının adıdır, Golf sporunun ismini aldığını sandığımız VW Golf, Almanca’da ‘’Gulf Stream’’ bir çeşit hava akıntısından ismini almıştır. Yine bir spor adı olduğunu düşündüğümüz Polo kutup rüzgarlarından gelmiştir.



FERRARI'NİN İKONİK SİYAH ATI, BİR SAVAŞ GAZİSİNİN ARMASIYDI


Ferrari’nin meşhur Şahlanan At’ı 1. Dünya Savaşı’nda ölen havacı Francesco Baracca’nın aile armasıydı. Baracca, uçtuğu uçakların kenarlarına bir at sembolü çizerdi. Francesco’nun annesi Enzo Ferrari’ye ‘’Oğlumun şahlanan atını arabalarına koy, sana şans getirecek’’ dedi ve Enzo siyah atı logosuna koydu. Arka planını ise İtalya’nın bir kenti olan Modena’nın rengi kanarya sarısı ile boyadı.



İLK EHLİYETİN SAHİBİ KARL BENZ’Dİ


20. yüzyıl başlarında otomobiller piyasaya sürülmeye başlandı ve otomobilin kullanıcısı için herhangi bir kısıtlama söz konusu değildi. Önceden tren ve yük vagonu sürücüleri de izin gerekmeksizin direksiyon başına geçebiliyordu. Bu kuralsızlığın büyük nedenlerinden biri, dönemin insanlarının rahatça basit bir motor yapıp kendi vagonlarına ekleyebilmesinden de kaynaklanıyordu.

Otomobilin babası olarak bilinen Karl Benz icat ettiği ilk modern otomobili Motorwagen’in patentini 1886’da aldı. Bundan birkaç yıl sonra Manheim vatandaşlarının, motorun çıkardığı gürültüden rahatsız olup şikayette bulunması üzerine Benz, aracını kullanabilmek için Bölge Ofisi’nden izin istedi. Herhangi bir sürüş beceri testi olmadan 25-50 cent civarı bir karşılık ile ilk ehliyetin sahibi oldu.



VOLVO LATİNCE’DE ‘’I ROLL’’ ANLAMINA GELMEKTEDİR


Güvenlik önlemleriyle bilinen Volvo 1915 yılında bir bilyalı rulman üretici olan SKF’nin ‘’Svenska Kullagerfabriken’’ (İsveç Bilyalı Rulman Fabrika’sı) yan kuruluşu olarak bilyalı rulman serisinde kullanılmak üzere bir ticari marka şeklinde ortaya çıkmıştı. Volvo ismi bu yüzden ‘’yuvarlanıyorum’’ anlamına gelmektedir. 1924 yılında SKF’nin satış müdürü ve bir mühendisin güvenlikli bir İsveç otomobili yapma düşüncesi ile otomobil üretimine geçilmiştir.


İlginizi çekebilecek bilgileri öğrenmek için Otokılavuz'u takipte kalın..



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page